Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’li Alban’dan Cemevi kanun teklifi

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Cemevleri’nin ibadethane statüsüne alınmasıyla ilgili kanun teklifini Meclise sundu. Alban önergesinde, Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasının eşit yurttaşlık ilkesinin ve aynı zamanda demokrasinin gereği olduğunu vurguladı. 

CHP’li Alban’dan Cemevi kanun teklifi

Son günlerde önce İzmir ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisleri’nde alınan kararlarla yoğunluk kazanan Cemevleriyle ilgili bir girişim de TBMM gündemine geldi. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Meclise sunduğu kanun teklifiyle Cemevlerine yasal statü verilmesini istedi. 
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ocak ayı ilk oturumunda dikkat çeken bir karar almış, Büyükşehir Belediye Meclisi, il genelindeki 7 Cemevi’nin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine yönelik komisyonlardan gelen kararı, oy çokluğu ile kabul etmişti.
CEMEVLERİ İBADETHANEDİR
Kanun teklifinde Alevi-Bektaşi toplumunun ibadethane olarak Cemevleri’ni seçtiğini belirten Alban, “ Cemevleri’nde Yüce Allah’ın ismi anılmakta, ona dua edilmektedir. Allah’ın anıldığı, toplu olarak ona dua edildiği yerler ibadethane ise Cemevleri de birer ibadethanedir. Bunun aksini söyleyerek tartışma çıkarmak kimsenin haddi değildir” dedi. 
Dini bir kavram olan Alevi-Bektaşi kelimesinin, Allah’a inanan, Hz. Muhammed Mustafa’yı peygamber olarak tanıyan ve onun ehlibeytini sevenler demek olduğunu kaydeden Alban, önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Laiklik ile inanç özgürlüğü, insana dilediği inancı seçme ve yaşama hakkı tanır. Alevi-Bektaşi toplumu bu hakkı kullanarak, hiçbir kamu kurumundan icazet almadan, kendi istekleri ile  Cemevleri’ni ibadethane olarak seçmişlerdir. Anayasamızda, uluslararası hukukta ve vicdanlarda Cemevi ibadethane olarak kabul edilmiştir. Eşit yurttaşlık ilkesinin gereği olarak Cemevleri ibadethanedir. Bu ilkeyi uygulamak siyasal iktidarın yasal bir zorunluluğudur.  
Bu bakımdan Anadolu’nun her kesiminden, her yöresinden insanının bir arada olduğu ve temsil edildiği TBMM çatısı altında, toplumsal mutabakat içinde Cemevleri’ne hakkı olan ibadethane statüsü verilmeli ve bu konu hukuki bir metne bağlanmalıdır”.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis