CHP’nin Salı toplantısında konuşan Muhammet Tokat: “Yangınlar şaibelidir; buraları kesinlikle imara açmayacağız”

Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat, özellikle Ege Bölgesi’nde aynı anda bu kadar yoğun çıkan yangınların “Şaibeli” olduğunu belirterek, “Yangınlar hangi amaçla çıkarsa çıksan, yetki alanımızdaki yerler kesinlikle imara açılmayacak” dedi.

CHP’nin Salı toplantısında konuşan Muhammet Tokat:  “Yangınlar şaibelidir; buraları kesinlikle imara açmayacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milas İlçe örgütünün geleneksel Salı toplantılarının konuğu Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar’dı. Milletvekili Suat Özcan’ın çağrısı üzerine Milas’a geldiğini belirten Akar, her dönem milletvekili çıkaran Milas’ın şanslı bir ilçe olduğunu dile getirdi. CHP İlçe Başkanı İlgin Göktepe’nin rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı toplantıda gündemdeki konulara değinen Belediye Başkanı Muhammed Tokat, özellikle Ege Bölgesi’nde aynı anda bu kadar yoğun çıkan yangınların “Şaibeli” olduğunu belirterek, “Yangınlar hangi amaçla çıkarsa çıksan, yetki alanımızdaki yerler kesinlikle imara açılmayacak” dedi. Tokat, HDP’li belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili de “Bu demokrasiye darbe, şiddete ve kaosa davetiyedir” diye konuştu. Milletvekili Suat Özcan da bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir araştırma önergesi vereceklerini  söyledi.

Arasta Park’ta önce gaziler ve vatandaşlarla sohbet eden Milletvekilleri  Haydar Akar, Suat Özcan, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi’ni ziyaret ettikten sonra Parti’ye geçtiler. Parti binasında , CHP Milas ilçe Sekreteri  Anıl Zeybekoğlu, konuk milletvekiline CHP’nin Milas’ta gelenekselleşen Salı toplantıları ve gündem hakkında bilgi verdi.

“Bütün haksızlıkların karşısında direnmek lazım”

Toplantıda ilk söz alan Muhammet Tokat, önceki gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u ziyaret ettiğini ve birbirlerine destek sözü verdiklerini belirterek, gündemdeki konulara geçti.  Diyarbakır, Mardin ve Van’da HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak, yerlerine kayyum atanmasını “vahim bir durum” olarak nitelendiren Tokat, şunları söyledi: “Toplumdaki kutuplaşmalar kullanılarak Türkiye’de farklı iklim yaratılıyor. Milletin iradesi esassa, milletin seçtiği görevde olur. Hakkında soruşturma olan biri seçime katılıyor, seçiliyor, göreve geliyor; ‘Çalıştırmam’ diyorsun. Kayyumluk meselesi demokrasimiz açısından son derece yaralayıcı bir durum. Biz demokrasinin bütün kurallarının işletilmesini istiyoruz. Suni müdahalelerle bu sürecin yaralanmasını istemiyoruz. Bu demokrasiye darbe, şiddete ve kaosa davetiyedir… Yerel seçimler, Kürt seçmenler açısından turnusol göreve yaptı; demokrasiden yana olanlar Millet İttifakı’yla; ayrışmadan, bölücülükten; Öcalan’dan yana  olanlar, Cumhur  İttifakıyla beraberdi.”

Yangınların söndürülmesinde görev alan ekiplere ve vatandaşlara teşekkür eden Muhammet Tokat, savurganca harcamalar yapan siyasi iktidarın, yangın söndürme uçağına para bulamamasını eleştirdi. Yangınların aynı anda bu kadar yoğun çıkmasının şaibeli olduğunu belirten Tokat şöyle konuştu: “Yangınlar hangi sebeple çıkarsa çıksın, yetki alanımızdaki yerler kesinlikle imara açılmayacak. Buralara ruhsat vermeyeceğiz. Başka bakanlıkların bu yönde girişimi olursa, takip edip, halktan destek isteyeceğiz… Ilbıra Dağı’nda da bir doğa katliamı yaşanıyor. ‘Yüzeysel’ maden aramanın ağaç kesmekten başka yolları  olmalı. Evlatlarımıza nasıl bir dünya bırakacağız? Çıkan madenleri mi kıtır kıtır yiyeceğiz?...”

“Ülkemizin güçsüzleştirilmesiyle karşı karşıyayız”

Gündemdeki konulara değinen Milletvekili Suat Özcan da önceki gün Kütahya Gediz’de Murat Dağı’nda yapılan eylemin zamanlamasının çok iyi olduğunu belirterek; “Çünkü orada henüz ağaç katliamı yok. Umarız ÇED raporu çevreye zarar vermeyecek yönde hazırlanır… Ülkemizin yerüstü ve yeraltı zenginlikleri hep birilerine satılıyor. Bu yolla ülkemizin güçsüzleştirilmesiyle karşı karşıyayız. Bu işsizlik, refahın azalması, ekonominin kötüleşmesi demektir. Önümüzdeki günlerde en çok gündeme taşınacak il Muğla’dır. Büyük maden zenginliğimiz var… Ilbıra’da zultanit (diaspor) madeni çıkıyor. Orada gençleştirme adı altında sürekli ağaç kesimi yapılıyor. Benim kanaatimce; bir bölge tayin ediliyor, genç yaşlı demeden tüm ağaçlar kesiliyor… Meclis’e bir araştırma önergesi vereceğiz; yangın çıkma nedenleri , ne kadar yangın çıkmış, ne kadar alan yanmış, ekonomiye zararının tespit edilmesi ve ormanların yazın afet alanı ilan edilmesi konularını kapsayacak.” Diye konuştu.

“CHP doğru strateji izlemeye başladı”

Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar, yıllardır Bodrum’da tatil yapmasına karşın, Suat Özcan’ın daveti üzerine,  ilk kez Milas’a geldiğini söyleyerek, “İnsanlar bu güzel otantik şehri ve çarşıyı görmeli, bunun için bir şeyler yapmak lazım. ” Dedi. Akar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tür sıcak, samimi parti toplantılarını Türkiye’nin hiçbir yerinde göremezsiniz. Milas şanslı bir ilçe; her dönem mutlaka bir milletvekili çıkarır… Belediye Başkanı ile sokakta beraber yürüdük. Sokakta, halkın arasında olan siyasetçiler aslında CHP’lilerdir. Bizler yerel yöneticilerimizi gereksiz övmek ya da aşağı çekmek için değil; eleştirip daha iyisinin yapılması için bölgedeyiz.”

Son seçimlerde CHP’nin doğru strateji izlediğini ve kongreler sürecinin yaklaştığını belirten Akar şunları söyledi: “14 ilde ilk kez 40 yıl sonra milletvekili çıkardık. Doğru stratejilerle… Bu iller GSMH’nın yüzde 60’ını kapsıyor. Büyükşehir belediye başkanlarımızın çoğu ilçe belediyelerinden geldi. Bu da doğru bir stratejiydi… Bu kadar güzel bir konjonktür yakalamışken, parti içi kavgalara dönmeye gerek yok. Yine il ve ilçe yöneticilerini sandıkta seçeceğiz. Üç temel tarihsel problemimiz var: Dinsellik, yanlış algı ve güven. Güveni bizler vatandaşın gözünde uyandıracağız. “

Konuşmalardan sonra söz alan Emekli Öğretmen Mehmet Sarı, “Bu yangınların önüne nasıl geçeceğiz? Ormanların bir ekonomik getirisinin olduğu anlatılmalı ki; halk bilinçlensin…” dedi.

Akar, yanıt olarak şunları söyledi: “Eskiden orman köylüsü ormana gözü gibi bakardı. Köylü ormandan uzaklaştırılıp, müteahhitler devreye girince, köylü eskisi gibi sahiplenmiyor. Orman köylüsü de kalkındırılmalı. Yangın söndürme işinin THK yerine ihalelerle özel şirkete verilmesi de yangınların söndürülememesine neden oldu.”

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık