Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Coğrafi işarette MİTSO farkı

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 4 farklı türde aldığı coğrafi işaretlerle ilgili Milas’ta tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan yetkililer, patent onayı alan ürünleri ve coğrafi işaretlerin önemini anlattı.

Coğrafi işarette MİTSO farkı
  • 17 October 2019, Thursday 17:13

Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaretli ürünlerin tanıtıldığı “Coğrafi İşaretler Ürünlerimize Değer Katıyor” toplantısı düzenlendi. Milas el halıları, Milas zeytinyağı, Milas tepsi böreği ve Milas yağlı zeytini olmak üzere dört coğrafi işaretli ürünü bulunan Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ummuhan Tibet, TARİŞ Kalite ve AR-GE Müdürü Meltem Zengin, Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun’un yanı sıra ilçe protokolü ile iş ve siyaset camiasından önemli isimler katıldı. 
Toplantının ilk etabında MİTSO tarafından hazırlanan tanıtım belgeselleri izlendi.
Daha sonra ise Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. “4 yıl önce yola çıktığımızda 20 tane markalı zeytinyağımız vardı. Coğrafi işareti almak için başvurduktan sonra markalaşma yönünde adımlar atıldı, şu anda 52 tane markamız var. Gerçekten Milas çok mesafe kaydetti. Ancak biz markanın değerini artırmak zorundayız.” dedi.
“AB’YE BAŞVURDUK”
Milas’ın zeytinin başkenti olduğunu belirten Özer, “Biz MİTSO olarak her şeyi yapmaya hazırız. 2020’de Olivetech Fuarı’ndayız. En önde yerimizi ayırttık. Sesimizi duyurmak istiyoruz.  Tabi bunların yanında 2017’nin kasım ayında Türkiye’de tek, Avrupa Birliği’ne başvurduk. Zeytinyağımıza coğrafi işaret almak için Brüksel’e başvurduk. AB’de 3 tane tescilli ürün var. Aydın inciri, Malatya kayısısı, Gaziantep baklavası. Değerlendirmede en başta biz varız: Milas zeytinyağı…” ifadelerini kullandı.
YAĞLI ZEYTİN BAŞVURUSU HAZIR
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, tanıtım toplantısında katılımcılara da bir müjde verdi. Milas Yağlı Zeytini’nin AB’den coğrafi işaret alması için hazırlık içerisinde olduklarını belirten Özer; çalışmaların tamamlandığını, bir iki gün içerisinde Brüksel’e başvuruda bulunacaklarını söyledi. 
HALI TEZGAHLARI KALKMIŞTI
Zeytinyağına coğrafi işaretin alınmasının ardından hemen Milas halılarının coğrafi işaretini almak için başvuruda bulunduklarını belirten Özer, “Üniversite ve İŞKUR’un işbirliğiyle köylerde bir çalışma başlattık. Bazı köylerde tezgahlar kalkmıştı, biz bunu tekrardan canlandırdık. Lütfen Balcılar köyüne gidin, orada 16-17 tezgah işliyor. Bu halılarımızı 2-3 Kasım’da zeytin hasat şenliğinde satmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
MİTSO Başkanı Reşit Özer’in konuşmasının ardından, toplantıya katılamayan davetliler tarafından gönderilen mesajlar okundu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Karabük Valisi Fuat Gürel, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran’ın mesajlarının okunmasının ardından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından coğrafi işaretlerin önemi, Türkiye’deki coğrafi işaret onayı almış ürünler ve coğrafi işaret alım süreçleri anlatıldı.
UZZK BAŞKANI TİBET: “ZEYTİN TOPLUMA IŞIK OLDU”
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ummuhan Tibet söz aldı. Binlerce yıldan bu yana zeytinlerin topluma ‘ışık’ olduğunu ve gecelerini aydınlattığını belirten Tibet, “Zeytinyağı korunması gereken bir kültürel varlık, bir yaşam biçimi, kültürel anlayış şekli. Zaten zeytin ağacı barışın simgesi değil mi? Güvercinin ağzındaki zeytin dalı bir sembol olmamış mı? Bu farkındalığı zeytinin yetiştiği 40’ın üzerindeki ilde yaşatmamız gerekiyor. Biz 2017-2018 iş yılında 2 milyon ton tane zeytin üretimimizde İspanya’dan sonra dünya ikincisi olduk. İspanya hariç diğer ülkeler de şöyle: Mısır sofralık zeytinde bizi geçti, ama zeytinyağı yok. İtalya sofralık zeytini olmadığı için üretimi büyük gözüküyor ama toplam ürettiği tane zeytin bizim kadar değil. Bizim toplam üretimimiz 400 bin ton civarında. Dolayısıyla biz toplam üretimde İspanya’dan sonra ikinci sıradayız. Peki tüm bu olumlu gelişmelere rağmen durumumuz nasıl? Maalesef hiç iç açıcı değil.” şeklinde konuştu.
Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun ise, zeytinin işleniş aşamalarını ve zeytin çeşitlerini anlattı.
Toplantı, TARİŞ Kalite ve ARGE Müdürü Meltem Zengin’in kaliteli zeytin ve zeytinyağı hakkındaki açıklamaları ile devam etti.  

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık