‘Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması’ Ödül Töreni ve Kolokyum Çöllüoğlu Han'da Yapıldı..

Kentsel tasarım projeleri ile Balavca Deresi ve kent merkezini uyum içerisinde geleceğe taşımak amacıyla Milas Belediyesi tarafından başlatılan ‘Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması’ kapsamında kolokyum, ödül töreni ve sergi açılışı, Çöllüoğlu Hanı’nda gerçekleşti.

‘Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması’ Ödül Töreni ve Kolokyum Çöllüoğlu Han'da Yapıldı..
  • 27 April 2024, Saturday 20:33

Çöllüoğlu Han'da, Cumartesi günü saat 13:00’de Kolokyum başladı. Yarışmaya katılan ve çeşitli ödüllere layık görülen eserlerin müellifleri, Jüri Başkanı Prof. Dr. İyşe Güliz Bilgin altınöz’ün konuşması sonrasında, Prof. Dr. Süha Özkan’ın yönetiminde gerçekleştirildi. Soru ve cevaplar şeklinde geçen tartışmaların ardından, Bu yarışmanın bir Fikir Projesi Yarışması olduğunun altı çizilerek, Balavca’nın ihyası ve kentle bütünleştirilmesi hakkında pek çok fikrin ortaya çıktığı belirtilerek, buradan çıkan sonuçların, Belediye yönetimi ile birlikte, belki de etaplamalar şeklinde, uygulama projesi aşamasına getirilebileceği vurgulandı.

Gerçekleştirilen kolokyumun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan tören yarışmanın Jüri Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ayşe Güliz Bilgin Altınöz ve Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un konuşmalarıyla devam etti.

Balavca bizim için önemli bir yer...

Kolokyumda konuşan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz “ Yarışma ve proje başlangıcının uzunca bir süre olduğunu biliyoruz. Balavca bizim için önemli bir yer. Bu projeyi önemsiyoruz. Her geçen gün ülkemizin bu coğrafyası ve diğer bölgeler olmak üzere kuraklığa doğru hızlı bir şekilde gitmekte. Bizim çocukluğumuzda Balavca Deresi Temmuz Ayı’nın tam ortasına kadar Beçin platosundan çıkan suların Sarıçay kanalıyla denize ulaştıran bir yerdi. Çocukluğumuzda bizim çay balığı dediğimiz balıkları o balavca deresinden tuttuğumu hatırlıyorum. O kadar temiz ve net akan bir dereydi. Zaman içerisinde şehrin büyümesi nüfusun çoğalması bu derenin ekonomik ömrünü  belirli noktalarda bitirmiş. Balavca Deresi’nin yeniden rehabilite edip, işlevsel olarak daha iyi bir noktaya getirilmesi konusunda yapılan çalışmayı ben de destekledim. Bugün gelinen noktada bu Balavca Deresi’nin bundan sonraki durumu ne olacak? Onu nasıl Milas için önemli bir noktaya getirebiliriz diye düşünüyoruz. Yarışmanın amacı da buydu. Bu projeyle beraber bu yerin nasıl daha yeşil alan, dere yatağının kullanılabilir hale gelmesi ve görsel olarak da iyileştirilmesi konusunda yapılan bu projeyi hayata geçirilmesi konusunda biz de hem inceleme hem uygulama noktasında çalışma yapacağımızı söyleyebiliriz. Belediye meclis üyelerimiz de bu konuda hassas. Başta projeyi üreten arkadaşlarımıza, jüri üyelerimize ve katkı koyan bütün arkadaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

26 proje katıldı 21’i değerlendirildi...

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un konuşmasının ardından ödül töreni öncesinde kısa bir ara verildi. Verilen aranın ardından konuşan Jüri heyeti Başkanı Prof. Dr. Ayşe Güliz Bilgin Altınöz “2011 yılında başladığımız çalışmalarla başlayan bu sürecin sonunda 2024’te bir projeyle sonuçlanmasından çok mutluyum. Milas Belediyesi’nin çabalarıyla bunu bir yarışmaya dönüştürebildik. 26 proje katıldı. 21’i değerlendirildi. Bütün bu projelerin içinde çok değerli fikirler var. Bizim amacımız Belediyemizin buradaki değerli fikirleri göz önünde bulundurarak bir sonraki etaba taşıyabilmesi. Balavca için iyileşmesine ve iyileştirilmesine yönelik uygulamaların gerçekleşmesi bir sonraki aşamada” dedi.

Milas’ımız için, Belediyemiz için, Milas’ta yaşayan vatandaşlarımız için önemli bir proje olacaktır...

Ödül töreni öncesinde tekrar söz alan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise; “Kültür ve tarih kentine yakışır bir çalışmanın içerisinde olduğumuzu görüyoruz. 2011 yılından bu yana devam eden bir çalışma sonucunda Balavca Deresi çok katmanlı bir projenin sonucuna gelmiş olduk. Bizler Balavca Deresi ile sınırlı kalmayacağız diğer restorasyonu yapılacak olan Milas için önemli olan tarihi değerlerin ön plana çıkarılacağı, onları kültür turizmine katkı sağlayacak çalışmaları hep beraber yapacağız. Tarih ve kültür kentinin daha da yukarı çekimi ve ülkemize yurt dışından gelecek turistlere de Milas’ımızda turizm ve gezi destinasyonu içerisine almalarında biz Belediye olarak her zaman yardımcı olmaya çalışacağız. Sonucuna ulaştırdığımız Balavca Deresi yarışması hem Milas’ımız için hem Belediyemiz için hem Milas’ta yaşayan vatandaşlarımız için önemli bir proje olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi...

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un konuşmasını tamamlamasının ardından ödül törenine geçildi.  Derece almaya hak kazanan proje sahipleri tek tek anons edilerek sahneye davet edildi. Derece alan yarışmacılara Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz tarafından ödülleri takdim edildi. Ayrıca etkinliğe  katkılarından dolayı Prof. Dr. Süha Özkan’ a teşekkür belgesi takdim edildi.

Ödül töreni’nin ardından sergi açılışı...

Ödül töreninin tamamlanmasının ardından sergi açılışına geçildi. Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi gezilerek sergi gezildi. Başkan Topuz proje sahiplerinden projeler hakkında bilgiler alarak fikir alışverişinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık