Cumhur İttifakı’nın katı atık itirazlarına Başkan Tokat cevap verdi..

Geçtiğimiz hafta, Milas Belediye Meclisi’nin Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin yaptığı ortak açıklamada ileri sürdüğü idialara, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bugün saat 11:00’de yaptığı basın toplantısıyla cevap verdi.

Cumhur İttifakı’nın katı atık itirazlarına Başkan Tokat cevap verdi..

Başkan Tokat, özellikle Seydikemer ve Milas’ın yüzölçümü ve yol ağı olarak karşılaştırılması şeklindeki Cumhur ittifakı meclis üyelerinin açıklamalarına yine aynı temel üzerinden ortaya koyduğu rakamlarla cevap verdi.

Başkan Tokat, öncelikle, sosyal medyada da bir kısmının kasıtlı, bir kısmının da bilgi yetersizliğinden yapılan paylaşımlar olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Pek çok kere bu konuda açıklamalar yaptık, ama tekrar söylüyorum, Belediyelerin katı atık toplamaları, belediyelerin bir tasarrufu değildir. Bu katı atık bedeli alınması uygulaması, 2011 yılında Çevre Yasası’na eklenen bir maddeyle, bu iktidar tarafından gündeme getirilmiş, yasa çıkarılmış, ancak, daha sonra her yıl ertelenerek, 2019 yılına gelinmiştir. Bu yıl erteleme yapılmamış ve belediyeler, bu yasa hükmünü uygulama zorunluluğu ile karşı karşıya kalmıştır.

Evet biz belediyeler olarak, özellikle yeni yapılanma sonrasında, belediye gelirlerinin artırılması için düzenleme yapılmasını hep istedik. Ancak bunu, vatandaşa yeni vergi yükleri getirilerek değil, devletin bütçesinden daha fazla kaynak ayrılması şeklinde istedik. Bu konuda hiç bir adım atılmadı. Ve, 2011’de çıkartılan ve hep ertelenen bu madde, 2019 yılında, uygulama zorunluluğu ile gündeme getirildi. Bu bedeli almayan belediyeler suçlu durumuna gelecekler yasaya göre. Öncelikle bu konunun net olarak anlaşılmamsı gerekiyor herkes tarafından.

İkincisi, geçen hafta yaptıkları açıklamada, Belediye Meclisi’nin Cumhur İttifakı üyeleri, Milas’la Seydikemer’i karşılaştırarak, oranın yüzölçümü ve yol ağının Milas’tan az değil, fazla olmasını öne sürerek, yasaya göre belirlediğimiz, temizlik işleri harcamalarının nüfusa bölünmesiyle elde edilen katı atık bertaraf bedelinin fazla olduğunu iddia etmişlerdir.

Bir kere, bu tür karşılaştırmalar çok sağlıklı değildir. Çünkü, yüzölçümü, nüfus, yol ağının uzunluğu, mahalle sayısı, toplanan çöp miktarı vb. gibi pek çok değişkene göre, bu rakamlar değişebilmektedir. Farklılıklar olabilmektedir. Arkadaşlar Milas, bir ilçe olarak tek başına, ülkemizin 42 ilinden daha büyük bir ilçedir. Kırsalı ise, yine ülkemizin en büyük olan yerleşimlerinin başlarında gelmektedir. Yasa, bu atık bedelinin nasıl hesaplanacağını da nesnel olarak ortaya koymuştur. Ve bunu belirleyen Milas Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütün partilerin üeleri vardır.

Şimdi ilk iddiaya gelelim. Personelin, özellikle kadrolu personelin çok fazla olması nedeniyle, çöp toplama maliyetlerinin yüksekliği belirtilmiştir. Biz, çöp hizmetini 220 personelle veriyoruz. 1 Müdür, 9 da kadrolu personelimiz vardır. Diğerleri şirket çalışanıdır ve bunlarla da ilk kez önümüzdeki günlerde toplu sözleşme yapacağız. Bu kadar geniş bir coğrafyada 132 mahallenin çöp toplama işinin planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesinde görevli 9 arkadaşımız vardır ve bunların ücretleri de afaki değildir, 4000-6500 TL arasında değişmektedir. 18-19 yıldır görevde olan kıdemli arkadaşlarımız vardır. Dolayısıyla bu kadrolardan kaynaklanan bir maliyet yüksekliği söz konusu değildir.

Şimdi gelelim, diğer rakamlara..

Seydikemer’in nüfusu 62.651, Milas’ın nüfusu ise 141.107’dir. Ki bizim Ören, Güllük, Boğaziçi bölgelerimizde yaz nüfusu bunun kat kat fazlasıdır. Seydikemer’in ise, bu bütün yılki nüfusu değildir. Herkes biliyor, özellikle kış aylarında bu nüfusun bir kısmı Fethiye’de oturmaktadır. Seydikemer’in kırsal mahallelerinin önemli bir kısmı yayla konumundadır ve kışın ikamet azdır. Bizde ise, özellikle bu pandemi döneminde, yaz-kış, Milas’ta kayıtlı olmayan ikinci konutlarda kalanlar nedeniyle sayı daha yüksektir.

Milas’ın 132 mahallesinin çöpü toplanmaktadır, Seydikemer’in ise mahalle sayısı 65’dir ve dediğimiz gibi özellikle kış aylarında birçok yayla bölgesindeki mahallede ikamet çok azdır, boştur.

Ve şunu söyleyeyim, Seydikemer’in bütün topladığı çöp, bizem sadece Boğaziçi mahallemizin çöpü kadardır.

Bu bağlamda, Milas’da bir yılda toplanan çöp miktarı 56 bin 216 ton iken, Seydikemer’de bu rakam 10 bin 40 tondur. Biz neredeyse 6 kat fazla çöp topluyoruz.

Bir rakam daha size. Bütün bu rakamlara göre, Milas’ta toplanan çöpün ton maliyeti 381,33 TL’dir. Seydikemer’de ise bir ton çöpün maliyeti 453,00 liradır.

Yani, bu rakamlara bakınca, bize yapılan eleştirilerin ve Seydikemer-Milas karşılaştırmasının doğru olmadığı ortadadır.

Ayrıca, sosyal medyada pek çok kişi, bilerek ya da bilmeyerek, bu vergi dolayısıyla, belediye olarak bizi ya da büyükşehiri suçluyorlar. Herkes çok iyi bilsin ki, bu vergiyi biz belediyeler koymadık. Mevcut iktidar, bu yasayı 2011 yılında çıkardı, şimdiye kadar uygulanmasını erteledi ve 2019 yılında ertelemeyerek yürürlüğe koydu. Sorumlusu, yasayı çıkartan iktidardır.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık