Dereceye girenler ödüllerini aldı

Adem KANKAYNAR -

Dereceye girenler ödüllerini aldı

Bu sene 7’ncisi düzenlenen; Aydın Doğan ve Nasrettin Hoca Karikatür yarışmalarıyla birlikte Türkiye’nin ilk üç yarışmasından biri olan Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nda dereceye girenler, Çöllüoğlu Hanı’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Yakaladığı standart ve çizgisiyle bu yıl 55 farklı ülkeden 391 karikatüristin 1500 karikatür ile katıldığı Uluslararası 7. Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nda dereceye girenler sanatçılara ödülleri dağıtıldı.

Çöllüoğlu Hanı’nda düzenlenen törene; Milas Hava Meydan Komutanı Hava Sistem Albay Cenk Erataç, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Yarbay Emel Demiryakan, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Milas Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Celal Devrim, çok sayıda Belediye Meclis Üyesi, Mahalle Muhtarları, Siyasi Parti Temsilcileri ve Onur Konuğu olarak merhum Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk ile yarışmanın Jüri Üyeleri katıldı. 

“Onu en büyük saygı, sevgi ve özlemlerimizle anıyoruz”

Ödül töreninde ilk konuşmayı, Ruhan Selçuk yaptı. Selçuk, eşinin hayatta olmadığını ancak eserleriyle her daim yanı başımızda olduğunu belirterek; “Bugün gerçekten çok mutluyum. Çünkü kültür mirasımız olan Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nın 7’ncisi düzenlendi ve dereceye giren sanatçılarımız, ödüllerini alacaklar. Bu konuda çok önemli bir destek veren Milas Belediye Başkanı Sayın Muhammet Tokat ve eşine, büyük bir özveriyle emek veren değerli ekibine, ilkinden bugüne yarışmaya katılan tüm sanatçılara yürekten teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi hayatı yaşanmaya değer kılan, zenginleştiren iki temel şey vardır. Birincisi sanat, diğeri de bilimdir. Bu anlamda karikatür sanatı kaynağını güncel, yerel ve evrensel her türlü konudan alan, tüm dünya insanlarının sorunlarını paylaşan, duygulara tercüman olan bir sanat dalıdır.

Turhan Selçuk, sözsüz ileti ve olağanüstü çizgileriyle evrensel dili yakalayarak, karikatür sanatının zirvesinde yer almış, ödün vermeyen, onuru ve cesareti ile de insanların kalbinde taht kurmuştur. Ülke ve dünya sorunlarına büyüteç tutarak insanları güldürürken düşündürmüş, düşündürürken eğitmiştir. Siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel tarihimizi eşsiz çizgileriyle yansıtmıştır. Her sanatçı kendine sağlam bir dil kurmak zorundadır. Turhan, tam anlamıyla kurmuştur bu dili. Turhan Selçuk aramızda değil ama kompozisyon incelikleri ve estetik becerilerle dolu eserleriyle hep yanı başımızda olacaktır. Onu en büyük saygı, sevgi ve özlemlerimizle anıyoruz” dedi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

“Bu yarışma bizim gururumuzdur”

Merhum Karikatür Sanatçısı Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk’un ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, başlangıcından bugüne, her geçen yıl katılımcı sayısı artan, Aydın Doğan Karikatür Yarışmasının ardından ikinci sıraya yükselen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nın Milas adına bir gurur kaynağı olduğuna vurgu yaptı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle bugünlere gelmemizde çok önemli katkıları olan Sayın Kamil Masaracı, İzel Rozental ve Sayın Ruhan Selçuk ile birlikte, bugüne kadar jüri üyesi olarak görev almış, yarışmalara katılmış ve organizasyona emek harcamış herkese şükranlarımı sunuyorum.

Bir kıyaslama veya bir yarış değil ama Aydın Doğan Karikatür Yarışmasından sonra Türkiye’nin en büyük uluslararası karikatür yarışmasının sahibidir Milas … Bu yılki katılımlarla Nasreddin Hoca Karikatür Yarışmasını geçmiş durumdayız. Bu açıdan, umuyorum ki bu kararlılığımız, bu birlikteliğimiz devam ettiği sürece biz, Aydın Doğan Karikatür Yarışmasını da geçeceğiz. Bu konudaki irademiz ve organizasyon gücümüz, bu sonucu elde etmeye müsaittir.

Bu sene yarışmaya dünyanın değişik ülkelerinden 1500 eser katıldı ve her geçen gün sayı artmaktadır. Diğer karikatür yarışmalarından bizi ayrıcalıklı kılan, bizi onlardan üstün kılan, sadece yarışmadan ibaret olmadığımızdır. Biz aynı zamanda ‘Karikatür Evi’ olarak adlandırdığımız ve adını Turhan Selçuk Karikatür Evi olarak duyurduğumuz bir sanat evine sahibiz. Böyle bir sanat evi ülke genelinde iki elin parmak sayısını geçmeyecek kadardır. Hatta Milas’ta açılan bu ev, tüm Türkiye’de ikinci olarak açılan, içerisinde çeşitli eserlerin sergilendiği bir sanat evidir. Orada karikatür sanatçıları yetiştiriliyor ve aynı zamanda orası Turhan Selçuk’un minik bir müzesi niteliğindedir.

Turhan Selçuk Karikatür Yarışması ile Milas, birleşmiş-bütünleşmiş durumda. Bu onuru yaşamaktan, bu noktaya gelmiş olmaktan son derece mutluyuz. Bu mütevazi ilçede, Türkiye’de ‘atbaşı’ giden böyle bir organizasyonu uluslararası nitelikte yapmak ve sürdürmek bizim için bir mutluluk kaynağıdır.”

Ödüller

Yapılan konuşmaların ardından, bu sene 7’ncisi düzenlenen yarışmada Birincilik Ödülü Sırbistanlı sanatçı Todoroviç Bobısa, İkincilik Ödülü Ukraynalı sanatçı Oleskıy Kustovsky, Üçüncülük Ödülü ise Polonya’dan Grezegorz Szumwskı adlı sanatçılara verilirken, Cumhuriyet Gazetesi Özel Ödülü Türkiye’den Murteza Albayrak’a, Scrikss Özel Ödülü ise İsrail’den İlya Katz’a, Labranda Su Özel Ödülü Ukraynalı sanatçı Sergey Sıchenko’ya, Bayan Yanı Dergisi Özel Ödülü Türkiye’den Demir Yalçın’a, Milas Kent Konseyi Özel Ödülü Sırbistanlı sanatçı Sasha Dımıtrıovıc’e ve Leman Dergisi Özel Ödülü yine Ukrayna’dan Oleskiy Kustovsky’e verildi.

Dağıtılan bu ödüllerin dışında, Turhan Selçuk Karikatür Evi’nde eğitim gören minik karikatüristlere de birer katılım belgesi verildi.

Düzenlenen ödül töreninin ardından, açılış kurdelası kesilerek, yarışmaya katılan eserlerden oluşan sergi gezildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık