ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -
Muğla Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından ilçemizde faaliyet gösteren Dernek Yetkililerine Hizmet İçi Eğitim Semineri düzenlendi... Düzenlenen eğitim seminerinde dernek yetkililerine Dernekler Kanununda yapılan değişiklikler ve Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) hakkında bilgi verildi…
İlçemizde faaliyet gösteren 87 derneğin yöneticilerine yönelik dün saat 9.30’da Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda bilgilendirme semineri düzenlendi.
Muğla İl Dernekler Müdürü Cengiz Demirci ve İl Dernekler Müdürlüğü Personeli Muharrem Ömer Kebiz tarafından yapılan sunumlar öncesinde söz alan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, derneklerin, toplumumuzda çok önemli yeri olduğuna değinerek, derneklerde yapılan çalışmaların dikkatli şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Kaymakam Gürel’in ardından söz alan Dernekler İl Müdürü Cengiz Demirci, toplantıya katılanlara Dernekler Kanunu, Dernekler Yönetmeliği ve yapılan değişiklikler, DERBİS programının kullanılması, şifrelerin kullanılması ve teslimi konularında bir sunum gerçekleştirdi.
Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından 2005 yılında kullanıma açılan e-Dernek Kurumsal Yazılımı üzerinde yapılan bakım-onarım çalışmalarıyla projedeki aksaklıkların kısmi olarak giderildiğini, gelişen ve değişen şartlara uygun olarak ortaya çıkan yeni ihtiyaçların, istenilen düzeyde karşılanamaması, yazılım teknolojisindeki yeniliklerin ortaya çıkması ve günümüz teknolojisinin getirdiği yeniliklerin eski yazılıma uyarlanamaması, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile web servis üzerinden yapılacak bilgi paylaşımına uyumlu yeni bir yazılım projesine ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) adıyla yeniden yazılmasına karar verildiğini belirterek, "Yeni yazılımda, Dernekler Dairesi Başkanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatı birimlerince yürütülen iş ve işlemler ile e-imza uygulamasını da kapsayan uygulamalar başta olmak üzere mevzuat gereği derneklerin vermekle yükümlü oldukları her türlü bildirim ve beyannamelerin elektronik ortamda yapılması, bürokratik işlemlerin azaltılarak vatandaşın işlerinin kolaylaştırılması, istatistiki bilgilerin kısa sürede sorgulanarak raporlanması sağlanıyor. Bunun yanı sıra e-Devlet politikası gereği merkezde bulunan veri tabanında toplanan bilgilerin diğer kurumlarla da elektronik ortamda hızlı ve güvenli bir şekilde paylaşılabilmesi ve e-devlet kapısı kapsamında sivil toplum kuruluşlarına sunulan hizmetlerin elektronik ortama taşınarak basitleştirilmesi için Dernekler Bilgi Sistemi Projesinin de MERNİS, MERSİS, TAKBİS ve UYAP gibi projelerle entegrasyonun sağlanarak veri alışverişinde bulunulması planlanmakta" dedi.
DERBİS’in temel işlevleri hakkında da bilgi aktaran Cengiz, "Derneklere yönelik iş ve işlemleri elektronik ortamda yapmak, mevzuat gereği verilmesi gereken beyanname ve bildirimleri online olarak almak, kamu kurum ve kuruluşları ile web servis aracılığı ile veri alışverişi yapma, e-İçişleri ve Dernekler Arşiv Projesi ile entegrasyon, istatistiki bilgileri kısa sürede sorgulamak ve raporlamak gibi temel işlevleri yerine getirecek. Bu sayede; derneklerle ilgili politika belirleyicilere ve ilgili kurumlara doğru bilgileri aktararak, vatandaşın devlet kapısında beklemesinin önüne geçilip işler kolaylaştırılacak" dedi.
Cengiz, DERBİS olarak adlandırılan yeni yazılım projesi sayesinde Dernekler Dairesi Başkanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatı birimlerince yürütülen iş ve işlemler ile online dernek kurulumu başta olmak üzere; mevzuat gereği derneklerin vermekle yükümlü oldukları her türlü bildirim ve beyannamelerin elektronik ortamda yapılması, istatistiki bilgilerin kısa sürede sorgulanarak raporlanması, verilerin tek bir merkezde toplanması, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılması ve bu sayede derneklerle ilgili politika belirleyicilere ve ilgili kurumlara doğru bilgilerin aktarılması, bürokratik işlemlerin azaltılarak vatandaşın işlerinin kolaylaştırılması, sivil toplum örgütleriyle kamu kurum ve kuruluşları ve diğer yerel yönetimler arasında iletişim platformu oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.
Derneklerin tüm işlemlerini DERBİS programında yapabilmesi için şifreler oluşturulduğu da dile getiren Cengiz, "Dernek yetkilileri işlemlerini bu sisteme girecekler. Artık Mülki amirliğe dosya taşımak durumunda kalmayacaklar. Bir diğer deyimle, evrak kalabalığı sona eriyor. Dernekler daha önce 6 adet defter tutuyorlardı, ama yapılan değişiklik ile artık demirbaş, alındı, envanter defteri tutmak zorunda değiller. Ancak isteyen dernekler yine eskisi gibi bu defterleri de tutmaya devam edebilirler. Derneklerin yapacağı genel kurul bir defadan fazla ertelenemez ve göreve gelen yeni yönetim 30 gün içinde genel kurul sonuç bildirisini Mülki Amirliğe bildirmek zorundadır. Aynı zamanda yeni yönetim 7 gün içinde defterleri eski yönetimden devralmak zorunda. Dernek görevlilerinden bağış toplayan kişiler için daha önce yetki belgesi gerekiyordu, ancak bu yeni düzenleme ile yetki belgesi olmadan da yardım ve bağış toplayabilecekler" dedi.
Muğla İl Dernekler Müdürü Cengiz Demirci, toplantının son bölümünde ise dernek yetkililerinin sorularını yanıtladı.