A. Coşkun EFENDİOĞLU -
Yıllardır sorduğumuz soruyu, günün koşullarında yeniden sormak yerindedir. Yukarıdaki fotoğraf eşliğinde.. Güncel bir fotoğraf. Salı sabahı çektim. Sodra’dan Milas’ın görünüşü.. Üstelik daha, yoğun kömür kullanımı başlamadan. Çünkü havaların maşallahı var. Daha incir ağaçları bile yapraklarını dökmedi..
Biliniyor, Muğla’ya gelecek doğalgazın Milas’a da gelebilmesi için BOTAŞ, kentteki elektrik abonelerinin yüzde 60’ının, doğalgaz abone ücreti olan 350 TL civarında parayı bankaya yatırması şartını koymuştu. Yani, işi yokuşa sürmüştü..
Oysa Milas, dağlar arasındaki konumu gereği, pek çok kente göre doğalgaza çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Çünkü kış aylarında yakılan kalitesiz kömürlerin zehirli gazları, yaşam kalitemizi çok açık bir şekilde olumsuz etkiliyor. Kent içinde nefes alamaz hale geliyoruz.
Üstelik Milas, Muğla’nın tek organize sanayi bölgesinin kuruluş aşamasında olan bir ilçe. Doğalgaz gibi görece daha ucuz bir enerji kaynağı ise, her türden sanayinin temel olmazsa olmazlarından..
Bu nedenle tüm yetkilileri, sadece yerel yetkilileri değil, bu ili ve ülkeyi idare edenleri göreve davet ediyoruz.
Birileri öncülük etmeden, BOTAŞ’ın şart koştuğu bu kadar sayıda aboneliği tesis etmek mümkün değildir. Öncelikle bu anlamsız sınırlama ortadan kaldırılmalıdır. Ucuz enerji geldi de Milaslılar mı istemedi? Geldiği zaman, insanlarımız, bile bile pahalı enerji tüketmeye mi devam edecekler? Hem sanayimiz için gerekli, hem de yeter ki gelsin, herkes doğalgazı tercih edecektir kuşkusuz.
Bu arada, BOTAŞ’ın koyduğu kriterleri düşürmesini beklerken, yerel yöneticilere de bir görev düşüyor.
Sayın Ali Doğan Serçek önerdi; aktarıyoruz. Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları birleşerek, gereken kriteri sağlamaya dönük olarak, BOTAŞ’a teminat mektubu vb. türünden bir teklifle gidebilirler ve kurumlar olarak öncülük edip Milas’a doğalgaz gelmesi için bir orta yol bulma konusunda çalışma yapabilirler.
Herkes biliyor ki, Milas’a doğalgaz geldiğinde, Milas’ın çok büyük çoğunluğu doğalgaza kaçınılmaz olarak dönecektir.
Ayrıca, Organize Sanayi Bölgemiz için de, her açıdan büyük bir teşvik; önündeki engellerin aşılmasında önemli bir koz olacaktır.
Bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz..
Milas, kış aylarında zehir solumaktan kurtarılmalıdır!..