Dünya Su Günü’nde Prof. Kantarcı konuştu..
Bodrum Belediyesi tarafından 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla seminer düzenlendi.
Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak başlayan halka açık seminerde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdür Vekili F. Nilay Karamustafaoğlu açılış konuşmasını yaparken Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi İçme Suyu Birinci Şube Müdürü Oğuz Kağan Bardakçı, Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı ve Doç. Dr. Çağdaş Gönen konuşmacı olarak katılarak suyun önemi ve su tasarrufu ile ilgili düşüncelerini paylaştı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart 1993’te kabul edilen Dünya Su Günü kapsamında İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde insanlarda su tasarrufu bilinci oluşturulmasının gerekliliği, bu kültürü oluşturma ve geliştirme amacıyla içme, kullanma, sulama, endüstri gibi her alanda, toplumsal eğitime önem verilmesi konularında fikir paylaşımında bulunuldu.
Seminerde Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nda genişletilmek istenen kömür madeni sahasıyla ilgili Akbelen vatandaşlarının aktarmak istediği mesajların yer aldığı video gösterimi gerçekleşti. Videonun sonunda ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın “Bodrum’un suyunu yok ettirmeyeceğiz” sözü yer aldı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın konuşmasının ardından söz alan Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi İçme Suyu Birinci Şube Müdürü Oğuz Kağan Bardakçı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün dinleyiciler için hazırlamış olduğu mesajı okuduktan sonra 2014-2022 yılları arasında il geneli ve Bodrum’da yapılan toplam MUSKİ yatırımlarını ve Bodrum’daki su tüketim miktarı, atık su miktarı ile ilgili sayısal verileri paylaştı. Ayrıca Bardakçı İçme Suyu Tesislerinden de söz ederek kuyu, kaynak, depo ve içme suyu hattı verilerini paylaştı.
Doç. Dr. Çağdaş Gönen, suyun ucuz bir ticari mal olmadığının altını çizdiği konuşmasında suyun doğadaki tüm canlılara ait olduğunun bilincinde olunması gerektiğini vurguladı. Su kaynaklarının nasıl tüketildiğiyle ilgili de paylaşımda bulunan Gönen, Su Ayak İzinin ne olduğu ile ilgili de bilgiler verdi.
Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı ise İklim Değişimi ve Isınma Sürecinde Bodrum Yarımadası’nın Su Sorunu üzerine değerlendirmelerinin bulunduğu sunumunu paylaştı. Kantarcı, İkizköy Kömür Ocağındaki Patlamaların Kandilli Deprem Merkezindeki kayıtlarını da dinleyicilere sunarken Bodrum’un nüfus ve su ihtiyacı ile Bodrum’un sulanan tarım alanları hesaplamalarının verilerini de paylaştı.
Seminer, katılımcıların merak ettiği konulardaki soruların cevaplanması ile sona ererken katılımcılara suyun israfının önlenmesine yönelik kullanılan su tasarrufu aparatları dağıtıldı.
PROF. KANTARCI AKBELEN, MİLAS VE YATAĞAN’DA..
Bodrum’daki seminer sonrası dün de Akbelen ormanında Akbelen direnişçilerini ziyaret eden Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Bu akşam Milas’ta konaklayacak olan Kantarcı, 24 Mart Cuma günü de Bafa Gölü ve Beşparmak dağlarındaki feldspat madenleri ve kaya yazılarını gezecek. Prof. Kantarcı 25 Mart Cumartesi günü Deştin’teki kireç taşı ve kil ocaklarında incelemelerde bulunduktan sonra 26 Mart Pazar günü de Yatağan’a geçerek, yeraltı kömür işletmeciliği yapılması planlanan kömür alanlarında incelemeler yapacak ve bu incelemeler raporlaştırılacak.