Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Dünya Süt Günü’nde renkli etkinlik…

Her yıl 21 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Süt Günü nedeniyle Milas Süt Üreticileri Birliği, yaklaşık 2 saat süren bir etkinliğe imza attı. Palyaçolar, masal kahramanları ve çocukların dâhil edildiği etkinlikte ilçe protokolü keyifli bir zaman dilimi geçirdi.

Dünya Süt Günü’nde renkli etkinlik…

Sabah saat: 9.00’da Atapark’taki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan program, daha sonra tüm katılımcıların yer aldığı kortej yürüyüşü ile Kapalı Giyim Pazarı alanında devam etti.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, etkinliğin açılış konuşmasını yaparak, süt ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat çekti.

Başkan Gezgin; “Üreticilerimizin emeklerinin hayırlı olmasını, bol bereketli yıl geçirmelerini dileyerek 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü kutluyorum” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden güçlü olabilmesi, bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin çokluğu ile doğrudan ilişkilidir. Onun için süt ve süt ürünlerinin tüketimi bir ulusun geleceği için çok önemlidir. Besinsel açıdan ‘mükemmel gıda' olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşıyor. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor.

Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi “Dünya Süt Günü" olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu 21 - 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası' olarak kutlanıyor.

Bugün, yıllık kişi başına içme sütü tüketim oranlarına baktığımızda ülkemizde süt tüketiminin gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde olduğunu görüyoruz. 

Kurulduğumuz günden bugüne 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nü kutlamak ve bu değerli gıdanın insan sağlığındaki önemi hakkında halkımızı bilinçlendirmek amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz. Daha önce yaptığımız etkinliklerde sütün üretim ve işlenme süreçlerine, sütün faydalarına ve tüketimine dikkat çekmiştik. Bu yılda yine etkinliklerimizle hem üretime hem de tüketime dikkat çekmeye çalışacağız.

Milas Süt Birliği olarak, çalışmalarımız ve projelerimizle süt üretiminde; sürdürülebilir ve gıda güvenliğini önceleyerek, üreticimizin hak ettiği refah seviyesine ulaşmasını sağlamaya devam edeceğiz. Süt ürünleri tüketimini önermeye devam ederken süt ve süt ürünleri ile ilgili yanıltıcı ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kampanyalara karşı durmayı da sürdüreceğiz.

Birlik olarak, insanların, yaşamın her alanında sağlıklı ürünlere ulaşımını kolaylaştırıp, yönlendirici olmak için projeler hazırlayıp, geliştirip hayata geçirmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Hacıilyas Mahallemizde Birliğim Gıda Kasap Şarküteri’yi, bu yıl ise Selimiye Mahallemizde Çiğ Süt Yenileşim Merkezini hizmete sunduk. Kısa süre içerisinde ilçemizin değişik noktalarına Birliğim Gıda’nın şubelerini de açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırımlarımız hem üreticilerimiz hem de Milaslılar adına devam edecek.

Tüm saygıdeğer üreticilerimizin ve onların üretmiş olduğu ürünleri afiyetle sofralarında tüketen tüm halkımızın “Dünya Süt Günü”nü kutluyorum.”

Başkan Ali İhsan Gezgin’in ardından Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise etkinlikte şunları söyledi:

“Gerçekten çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir gündem… Süt deyince insanın aklına ilk gelen sağlık ve üretim sözcükleridir. Bugün sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için çocuklarımızın aklen ve fiziken daha sağlıklı bireyler olabilmeleri için süt tüketimini arttırmamız ve süt kullanma bilincini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Dünya ortalamasına göre ülkemiz gerçekten çok gerilerde yer alıyoruz. Özellikle ülkemizde sağlık açısından ortaya çıkan hastalık ve diğer olumsuzlukları gözönüne aldığımızda sütün hayatımıza daha fazla girmesi gerektiğini görüyoruz.

Ayrıca üretim olarak da çok avantajlı bir ülke konumunda olmamıza rağmen üretim de olması gerektiği noktada değil. Bunu da geliştirebilmek için bu konuda da çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunları sağlamak için de işte bugünkü etkinlikte olduğu gibi farkındalık çalışmalarıyla toplumun ilgisini ve dikkatini çekmek, bilinçlendirmek gerekmektedir. Dünya Süt Günü nedeniyle bugün burada çocuklarımızla, halkımızla ve üreticilerimizle bu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Milas Süt Birliği’ni de bu konuda takdir ve büyük bir övünçle izliyoruz. Hem üreticimizin desteklenmesi, hem de topluma süt ve süt ürünlerinin aşılanması noktasında güzel çalışmalar yapıyorlar. Bu konuda bölgemizin en aktif ve gelişme gösteren birliklerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla başkan, yöneticiler ve tüm üyelere tebriklerimi iletiyorum.”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ardından Milas Kaymakamı Eren Arslan da bir konuşma yaparak hem sütün önemine, hem de birliğin çalışmalarına dikkat çekti.

Kaymakam Arslan konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün insanlık için, insan için hayati önem taşıyan, aslında doğduğumuzda ilk gıdamız olan süt konusu, Dünya Süt Günü olarak kutlanan 21 Mayıs etkinliğinde bir aradayız. Milas Süt Üreticileri Birliği Başkan, yöneticileri ve tüm çalışanları güzel bir organizasyonla farkındalık oluşturdular. Görevde olduğum süre içerisinde de farklı organizasyonlarla günün kutlanmasını, kamuoyu tarafından fark edilmesini sağladılar.

Süt; sağlığımız açısından son derece önemli, alternatifi olmayan, tüketimi zorunlu olan hayati bir gıdadır. İşte bu hayati gıdanın tüketilmesi kadar önemli olan başka bir nokta ise üretilmesidir. Çünkü üretimi olmasa, tüketim talebi de hiçbir şey ifade etmez. Bu manada Milas Süt Üreticileri Birliği’nin kurumsal yapısı, organizasyonları ve çiftçi ile olan sağlıklı iletişimi sayesinde karşımızda örnek bir üretici birliği olduğunu görüyoruz. Bu başarılarından dolayı da başkanımızı ve tüm yöneticilerini tebrik ediyoruz.

Günümüzde artık gıda ürünleri ister tarımsal olsun, isterse hayvansal gıda ürünleri olsun stratejik birer ürün haline gelmiştir. Geçmişte sadece belki karnımızı doyurmak için ürettiğimiz bu ürünleri bugün stratejik birer ürün olarak ele alıp; üretiminden pazarlanmasına kadar her boyutunu çok iyi bir şekilde analiz ederek kendimizi de geliştirmek zorundayız. Milas Süt Üreticileri Birliği hem üretim, hem de pazarlama noktasında çok doğru adımlar atıyor. Bu adımların bir sonrasında artık bir Milas Markası ile taçlanmasını umut ediyorum. Kaldı ki bu ekipte böyle bir azmi de görüyor, böyle bir başarının olacağına da yürekten inanıyorum. Bu vesile ile bir kez daha bu konudaki farkındalığı ortaya koyan bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ediyor, Dünya Süt Günü’nü kutluyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından Sakarya İlkokul 2’nci sınıf öğrencileri tarafından, Simge Mergen nezaretinde hazırlanan halk oyunları gösterisi izlendi. ‘Mendil Kapmaca’ ve ‘Şaban diyor ki’ oyunlarının büyük bir keyifle izlendiği etkinliğin son bölümünde, etkinliğe katılan protokol üyeleri tarafından çocuklara, Milas Süt Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan çeşitli hediyeler dağıtıldı.

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis