‘Eğitimde Güvenlik’ konusu görüşüldü …

Adem KANKAYNAR -

‘Eğitimde Güvenlik’ konusu görüşüldü …
  • 09 September 2017, Saturday 6:13

Milas Kaymakamlığınca, yeni eğitim öğretim yılıyla ilgili olarak Halk Eğitimi Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, yeni ders yılında alınan, alınacak olan güvenlik önlemleri konuşuldu.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hayrettin Fidan, İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, okul müdürleri, öğrenci servis şirketlerinin yöneticileri, muhtarlar ve öğretmenlerin katıldığı toplantıda, 2017 - 2018 eğitim öğretim yılında alınan güvenlik önlemleri masaya yatırıldı.

“Güvenlik konusunda asla bir aksaklığa meydan vermeyeceğiz”

Uzun bir yaz tatilinin ardından başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesinde, öğrencilerin ve okulların güvenliğini tam anlamıyla sağlamak adına bir dizi önlemin alındığını belirterek konuşmasına başlayan Milas Kaymakamı Eren Arslan; “18 Eylül itibariyle okullarımızda eğitim öğretim başlayacak. Okullarımızdaki eğitim öğretimin niteliği, kalitesi kadar okullarımızın, çocuklarımızın güvenliği, güvenli bir eğitim almaları da son derece önemlidir. Özellikle çocuklarımızın bir takım olumsuzluklardan, risklerden uzak tutulması, eğitimimizin güvenli ve sağlıklı bir şekilde sağlanması adına; görevli, yetkili, sorumlu kişiler ve kuruluşlar olarak bugün güvenlik konusunu değerlendireceğiz. Bu konuda İçişleri Bakanlığımız dün, 81 ilimizdeki valiliklerimize bir genelge göndererek, konuyu tüm yönleriyle değerlendirdiler. Dün valililerimizin başkanlığında illerde yapılan değerlendirme toplantıları bugün de bütün ilçelerimizde kaymakamlıklarımızın başkanlığında konunun ilgilileriyle birlikte yapılıyor. Bugün burada, belirlenen gündem ve gündeme sonradan ilave edilecek konuları kayda alıp ilgililerle yazışarak, daha sonra da takibini yapacağız. Neredeyse bütün okullarımızda güvenlik kameraları var. Gönül ister ki tüm okullarımızda güvenlik sistemi kurulsun ve bu sistem emniyet müdürlüklerindeki ‘MOBESE’ sistemine eklensin. Bu, hem maddi açıdan, hem de teknik olarak şimdilik mümkün değil. Okullarımızın önlerinde, çevrelerinde doğrudan çocuklarımıza temas edecek yabancı kişilerin engellenmesi, çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan koruyucu tedbirlerin alınması ve çok sıkı bir şekilde bunların uygulanması…

Malum, bulunduğumuz bölge çok geniş ve taşımalı eğitim yapılmaktadır. Hem özel, hem de devletin açtığı ihale yoluyla taşımacılık yapan servis araçları var. Bu konuda alınan tedbirleri ve sonradan ilave edilecek hususları bugün ele alacağız. Güvenlik konusunda asla bir aksaklığa meydan vermeyeceğiz. Kurallar neyi gerektiriyorsa tavizsiz bir şekilde uygulanacağını söylemek isterim.

Bir başka husus ise okul idarecilerimiz, çocuklarımızın gün ışığından daha fazla yararlanabilmeleri için müfredat doğrultusunda kendi bölgelerinde uygun bir eğitim programını sağlayacak şekilde bir zaman ayarlaması (okulun açılması, derslerin başlaması ve kapanması) konusunda hem mevcut şartlara göre, hem de öğrenci sayıları gözönünde bulundurularak en ideal bir şekilde planlayacaklar.

Tüm bu konularda önümüzdeki günlerde bir genelge yayınlanacak ve bu genelgeyi elbette ilgili yerlere ve kamuoyuna duyuracağız” dedi ve ilçemizin mevcut durumu ile ilgili ilk önce İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava’ya söz verdi.

“25 kamera var, yenileri ilave edilecek”

Milas İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, kent merkezinde KGS (Kent Güvenlik Sistemi) denilen, halk arasında MOBESE olarak bilinen 25 adet kameranın bulunduğunu belirterek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kameralardan sadece 2 tanesi ilçe merkezindeki okulları tam anlamıyla görebiliyor. Yeni kurulacak olan kameralar var ve bunlardan 7 tanesi daha okullarımızı görebilecek. Bu arada en fazla ihbar aldığımız 11 okulumuz var. Elbette ideal olan, her okula KGS kamerası kurmaktır. Ancak her biri yaklaşık 50 bin liraya mal olan bu sistemi kurmak, hem maddi açıdan hem de teknik açıdan pek mümkün görünmüyor. Öncelikle o bölgede ‘fiberoptik’ denilen ve Türk Telekom tarafından döşenen kablo sisteminin olması gerekir. Öte yandan okullardaki güvenlik kameralarını doğrudan Emniyet’e bağlamak ve her bir kameranın başına bir polis memuru oturtmak da çok kolay değil. Her şeyden önce böyle bir personel sayımız mevcut değil. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de her okuldan sorumlu bir polis memurumuz olacak, ancak şunu da bilmelisiniz ki bu memur 7/24 o okulda görev yapmayacak. Belirli aralıklarla okulda olacak, meydana gelebilecek bir olumsuzlukta okul idaresi tarafından ilk bilgi o memura verilecek.”

“Her türlü tedbir alındı”

İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava’nın ardından söz verilen İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ise, geniş bir coğrafyada bulunduğumuza dikkat çekerek; “Halihazırda 29 okulumuzda güvenlik kamerası mevcut. 12 okulumuzda acilen kurulması için de teklifimizi yaptık. 60 okulumuzda ise hiç güvenlik kamerası yok.

Kameraların yanı sıra okullarımızdaki nöbetçi sistemini geliştirerek, nöbetçi sayısını arttırarak, okullarımızın ve öğrencilerimizin güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Nöbetçi arkadaşlarımız, okul çevresinde yabancı bir kişiyi tespit ettiğinde hemen bizlerle ve kolluk kuvvetlerimizle irtibata geçiyorlar.

Servis konusunda ise, ‘güvenlik paketi’ olan okul servis araçlarıyla taşımayı sağlayacağız. Tüm araçlarda kamera sistemi, araç takip cihazları bulunuyor ve araçların tüm hareketleri uydudan da takip ediliyor. Tüm bölgeler için ihaleler tamamlandı, 3 yerde sıkıntı var, onu da en kısa zamanda giderip ihaleyi yapacağız.

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi öğrencilerimizi olumsuz yönde etkileyecek kötü alışkanlıklar konusunda daha da hassas davranacağız. Özellikle okulların açık olduğu, yani ders saatlerinde internet kafelere yönelik denetimler sıklaştırılacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, gereken tüm tedbirleri aldık. İnşallah sağlıklı ve başarılı bir eğitim yılı geçireceğiz” dedi.

“Kuralları biz koymadık, sadece uygulayan tarafız”

Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde alınan güvenlik önlemlerinin ele alındığı toplantıda son olarak Milas İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hayrettin Fidan söz aldı. Fidan; “İlçe Emniyet Müdürümüzün de belirttiği gibi bu handikaplara mesafeyi de eklediğimizde Jandarma olarak sorumluluk alanımız bir hayli geniş. Bizim okullarımıza kamera sistemi kurulması konusunda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Her şeyden önce mesafe çok uzun… Bu konuda yapabileceğimiz, çağrı üzerine okula devriye göndermek veya gece gündüz okul çevrelerinde ekiplerin devriye gezmesidir. Öte yandan servislere yönelik sıkı bir denetim yapılacaktır. Buradan servis sorumlusu arkadaşlara şunu ifade etmek isterim; arkadaşlar bu kuralları biz koymadık, biz sadece kuralların uygulanması noktasında sorumluyuz. Bulunması ve bulunmaması gerekenleri denetleriz. Sizlerin de bu konuda bizlere yardımcı olacağınızı düşünüyorum” dedi.

“İşletmenin ruhsatının iptal edilmesini bile sağlayacağız”

Yapılan konuşmaların ardından Milas Kaymakamı Eren Arslan, internet kafeler ile ilgili kısa bir açıklama daha yaparak, “Bu konuda, özellikle Zabıtamızdan daha duyarlı olmalarını bekliyorum. Oluşacak denetim komisyonu tarafından sürekli internet kafeler denetlenecek. Ders saatlerinde hiçbir öğrencinin internet kafede olmasına izin verilmeyecek. Bu konuda asla taviz vermeyeceğiz. Böyle bir şeyin yaşanması durumunda işletmenin ruhsatının iptal edilmesini bile sağlayacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, toplantıya katılan mahalle muhtarları, bulundukları bölgedeki okulların sorunlarını aktararak, okullara güvenlik kameralarının kurulmasını talep ettiler.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık