Tüm Emekli –Sen Milas Temsilciliği ilk ilçe kongresini yaptı

Mustafa Ali Demirci’nin yönettiği ilçe kongresinde, 2 yıl görev yapacak üç asil üç yedek üye belirlendi. Sendikanın daha önce görevlendirmiş olduğu Mustafa Ali Demirci, Haldun Yaşar Şimşek ve Veysel Özalp asil; Şinasi Çeler, Fuat Ölmez ve Mehmet Karakuş yedek yönetim kurulu üyesi olarak seçildiler.

Tüm Emekli –Sen Milas Temsilciliği ilk ilçe kongresini yaptı

Tüm Emekli-Sen Muğla Şubesi’ne bağlı olarak, 2017 yılından bu yana sendikanın genel merkezince yetkilendirilerek ve mobil olarak çalışan Emekli-Sen Milas Temsilciliği, ilk ilçe kongresini “Kardeş Sendika” saydıkları Eğitim-Sen’in yerinde gerçekleştirdi. Milletvekili Suat Özcan’ın ve Belediye Meclis üyesi Mehmet Ateş’in de bulunduğu genel kurula 23 üye katıldı.  Kurulduğundan bu yana sendikanın temsilciliğini yürüten Mustafa Ali Demirci, 75 üye sayısına ulaştıklarını, 150 üyeleri olduğunda şubeye dönüşebileceklerini açıklayarak, hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olursa olsun, tüm emeklilerin sendikalarına üye olabileceklerini belirtti. Demirci, sorularımızı yanıtlarken; ülke genelinde yaklaşık 29 bin üyeye sahip Tüm Emekli-Sen’in Milas’ta temsilcilik ve lokal olarak kullanabilecekleri bir yer arayışında olduklarını da açıkladı.

Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasından ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra, Mustafa Ali Demirci bir açış konuşması yaptı. Emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalanların oranının yüzde 48’i aştığını kaydeden Demirci, Tüm Emekli Sen’in ilk hedefinin emeklilerin insanca bir yaşam talebini gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Hakların dilenerek değil, örgütlü mücadele ile direnerek kazanılabileceğinin altını çizen Demirci, şunları söyledi:

“Ülke çapında sayısı 13 milyona ulaşan emekli yurttaşların sorunlarının çözümü toplu sözleşmeli, sendika hakkının kazanılması ile mümkündür. Zafere giden yol birleşik yığınsal mücadeleden geçmektedir. Birleşirsek kazanırız, bölünürsek yok oluruz…

Emekli maaşlarının hükümet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesine son verilerek, maaşların toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi  için gerekli yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır.

Emekli Sendikaları statü yasasının bir milletvekilinin vereceği bir kanun teklifi ile, veya bir parti grubunun tek başına vereceği bir kanun teklifi ile kolayca çıkacak bir yasa değildir. İşin Anayasa boyutu vardır, referandumsuz bir anayasa değişikliği için de parlamentoda en az 400 vekilin oyuna gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle Tüm Emekliler Sendikası genel merkezi, hazırladığı EMEKLİ SENDİKALARI STATÜ YASASI için dosyasını mecliste grubu bulunan İYİ Parti, HDP ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu.”

“Vergi yükü çalışanın, emeklinin omuzlarında”

Avrupa ülkelerinde emekliler dünya turuna çıkarken, Türkiye’de tüketici kredisi ve kredi kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakıldığını söyleyen Demirci, emeklilerin yüzde 60’ının bankalara borçlu, yüzde 25’inin icralık durumda olduğunu kaydetti.  Demirci, emeklilerinin tamamının yoksulluk sınırının (6800 lira) altında, büyük bölümünün ise açlık sınırının (2000 lira) altında maaş aldıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çalıştığımız yıllar boyunca Gelir Vergisi, Damga Vergisi, Emeklilik Keseneği ve Sağlık Sigortası Primi olarak her ay maaşlarımızdan yapılan kesintiler yetmezmiş gibi, emekli maaşlarımızdan da her ay Muayene Katılım Payı, Reçete Bedeli, İlaç Katılım Bedeli ve İlaç Fiyat Farkı gibi isimler altında kesinti yapılmaya devam edilmektedir. Yaşadığımız tüm sorunların tek nedeni çalışma hayatı boyunca devlete vergi ve sigorta primi ödeyen biz emekçilerin, emekli olduğumuzda sendikal haklarımızdan mahrum bırakılmamızdır. Çalışırken, toplu sözleşme yoluyla belirlenen maaş ve ücretlerimiz, emekli olduktan sonra siyasi iktidarlar tarafından tek yanlı olarak sahte enflasyon rakamına göre belirlenmektedir.”

“Emeklilere toplu sözleşme hakkı istiyoruz”

“Emekli maaş artışının birilerinin iki dudağı arasında bırakmak istemiyoruz. Maaşlarımız, insanca yaşayabileceğimiz, torunlarımıza küçük birer hediye alabileceğimiz düzeye gelmeli” diyen Demirci, bankaların 600 milletvekiline 8000 bin lira tutarında promosyon verirken, milyonlarca emekliye en fazla 450 lira promosyon vermesini eleştirdi.

Emeklilere de “Toplu sözleşme hakkı” tanınması için mücadele edeceklerini vurgulayan Demirci, sendika olarak isteklerini şöyle sıraladı:

Bütçeden emeklilere daha fazla pay ayrılmasını istiyoruz.

Maaşlarımızın sahte enflasyon oranları kadar artırılması uygulamasından derhal vazgeçilerek, büyümeden emeklilere pay verilmesini istiyoruz.

Temel tüketim mallarından vergi alınmaması, alınan dolaylı vergilerin azaltılmasını istiyoruz.

Emeklilere verilen 2 ikramiyenin maaşlarımız tutarında verilmesini istiyoruz.

Sağlıkta yapılan kesintiler kaldırılsın, erişilebilir sağlık hizmetleri sağlansın ve hastanelerde Geriatri klinikleri açılması ve yaşlılara evde bakım hizmeti uygulaması;

Her türlü kamusal ulaşımdan emekli ve eşlerinin ücretsiz yararlanmasını istiyoruz.

Emekli maaşlarının ülke koşullarına uygun, insanca yaşanacak düzeye çıkarılması için gerçek bir “İntibak Yasası” derhal çıkartılmalıdır”

Faaliyet raporu ve mali raporun okunmasının ardından 3 asil ve 3 yedek yönetim kurulu üyesi için oylama yapıldı. 2017’de Genel Merkez tarafından yetkilendirilmiş olan Mehmet Ali Demirci, Haldun Yaşar Şimşek ve Veysel Özalp’in asil yönetim kurulu üyesi; Şinasi Çeler, Fuat Ölmez ve Mehmet Karakuş’un yedek yönetim kurulu üyeleri olarak görevlendirilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık