Metin Ergun’dan, ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nı Meclise Taşıdı..

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ndaki eksiklikleri ve çözüm yolları ile ilgili bir soru önergesi hazırladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

Metin Ergun’dan, ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının  Desteklenmesi Programı’nı Meclise Taşıdı..
  • 16 September 2019, Monday 9:53

“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı, ülkemizin tarıma dayalı sanayisini geliştirmek için 2006 yılından beri verilen en önemli destek programıdır. Ülkemizde proje bilincini getiren KKYDP ile 81 ilde ekonomik yatırımlar ile bireysel sulama sistemlerine yönelik proje konularının desteklenmesi öngörülmüştür. Dolayısıyla bu kapsamdaki destekleme programları potansiyel yatırımcılar tarafından yakından takip edilmekte ve yatırım planları bu destek programlarına göre yapılmaktadır. 2006 yılından bu yana 12 etap açılmış ve Türkiye’de 11.000 adet proje KKYDP destekleri ile hayat bulmuştur. En son açılan ve uygulaması hala devam eden 12.etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı Eylül 2017 yılında çağrıya çıkmış ve proje başvurularını alarak proje uygulama süreci devam etmektedir. 13. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına ait rehber Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yayınlanmıştır. Fakat yayınlanan rehberde yatırımcıların başvurmaları konusunda ciddi kısıtlamalar ve engellemeler bulunmaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

  1. “Başvuru Sahibi ve Projenin Uygunluk Değerlendirme Tablosu”nun 12. Maddesinde ve “Yatırım Yerinin Kiralanması İle İlgili Hususlar” başlığı altında sıralanan maddelerden 13. Maddesinde, yatırım için kurulan şirketlerin başvurularını engellemektedir. Çünkü söz konusu maddede yatırım için kurulan şirketlerin kurum kazancı olamayacağı ve dolayısıyla bilançoları karlı gözükmeyeceği için bu şirketlerin başvuruları reddedilecektir. Bu maddenin; 2018 yılında yatırım amaçlı kurulan ve herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şirketler ile 2019 ara mali bilançosu artı (+) olan şirketlerin destek alabilmesi için revize edilmesi mümkün müdür?
  2. Uygulama Esasları içeriğinde; Daha önceki tebliğler kapsamında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde hibe desteğinden yararlanmış olan tesislerden Nihai Rapora bağlanma tarihi itibarı ile 5 (beş) yılını doldurmamış olanlar Kapasite Artırımı, Teknoloji Yenileme, modernizasyon veya Tamamlama niteliğinde bu Tebliğ kapsamında hibe başvurusunda bulunamaz. (Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri için üç yıl şartı aranır) ifadesi yer almaktadır. Daha önce hibe desteği almış olan yatırımcılar, faaliyetlerinin devam etmesi, kapasitelerinin gelişmesine bağlı olarak, ürün çeşitlendirme ve Kapasite artırımı, Yenilenebilir Enerji Üretimi konularında başvuru yapabilmeleri tebliğin amacına uygun şekilde ve kamu kaynaklarının verimli kullanımının sağlanması adına önem arz etmektedir. Bu sebeple daha önce destek almış olan tesislerin Kapasite Artırımı, Teknoloji Yenileme kapsamında başvuru yapabilmelerine imkân sağlanması amacıyla “5 yıl içerisinde başvuru yapamaz” hükmünün kaldırılması daha uygun olacaktır. Bakanlığınız bu konuyu bu şekilde düzeltmeyi düşünmekte midir?
  3. Tebliğ kapsamında tüzel kişi yatırımları ile gerçek kişi yatırımları arasında farklılıklar vardır ve bu ciddi adaletsizliklere sebep olmaktadır. Gerçek kişi ve tüzel kişi yatırımlarında hibeye esas bütçe farklılıklarını kaldırmayı düşünüyor musunuz?
  4. Uygulama Esasları içeriğinde “Yeni başvurularda/tamamlama yatırımlarında yatırım yerinin mülkiyeti, başvuru sahibi adına veya Hazine, Belediye, İl Özel İdaresi, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Kiralanmış Organize Sanayi Bölgesi, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük İhtisas Sanayi Sitesinden başvuru sahibi adına tahsis/irtifak tesis edilmiş olabilir.” Şeklinde tanımlama yapılmıştır.Bu ifadeye üst hakkı şerhinin de eklenmesi koşuluyla, gerçek ve tüzel kişilerden yapılacak olan kiralamaların da eklenmesi gerekmektedir. Bu kurumlardan tahsis edilmiş arazilerde yapılacak yatırımlarda tahsisin iptal edilmeyeceğine dair taahhütnamenin ilgili kurumlardan alınmasının mümkün olmaması nedeniyle, talep edilen evraklar içerisinden çıkarılması gerekmektedir.
  5. Benzer şekilde Tamamlama/Kapasite Artırımı/Teknoloji Yenileme yatırımlarında OSB Yönetim Kurullarından yatırım uygunluk yazısı alınması mümkün olmadığı için bu yazının talep edilmesi hususunun düzeltilmesi gerekmektedir. Bakanlığınız bu hususlarda bir tasarrufta bulunacak mıdır?
  6. 30 Eylül 2019’da sona erecek başvuru süresinin bu düzenlemelerle beraber 45 gün daha uzatılması mümkün müdür?

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık