‘Güçlü bir insan hakları mevzuatımız var ama …’

​A.Kemal KAŞKAR -

‘Güçlü bir insan hakları mevzuatımız var ama …’

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla, Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu tarafından düzenlenen “Mevzuatımızda İnsan Hakları konusundaki gelişmeler ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” başlıklı ‘konferans etkinliği, 9 Kasım Cuma günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Milas MYO Konferans Salonunda yapıldı.

MSKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Coşkun’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Milas Kaymakamı ve Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı Fuat Gürel, MSKÜ Milas MYO Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu Üyeleri İknur Öner, Salih Şen, Halil İbrahim Gülen, Zuhal Avcılar, Ahmet Trabzon, Av. Melek Eriten, Kemal Kaşkar, Mehmet Nergiz ve Kaymakamlık Hukuk İşleri Şefi Fatma Sarıman’ın yanısıra, Milas MYO Öğretim Üyeleri, Öğretim Görevlileri ve yüksek okul öğrencileri katıldılar.

CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan ve İlçe Başkan Yardımcısı İlgin Göktepe’nin de katıldıkları etkinlik, saat 11’de Milas Kaymakamı ve Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı Fuat Gürel’in konuşmasıyla başladı.

İnsan Hakları Kurulları ve Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu ile ilgili kısa bir bilgilendirmede bulunarak, etkinliğin, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla farkındalık oluşturma, bilinçlendirme ve kutlama amacıyla düzenlendiğini belirten Kaymakam Gürel; başta Milas MYO Müdürlüğü olmak üzere, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Tayininin Etimesgut’a çıkması dolayısıyla önümüzdeki günlerde ilçemizden ayrılacak olan Kaymakam Gürel, konuşmasının ardından, İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı süresince birlikte çalıştığı Kurul Üyelerine Teşekkür Belgesi ve Prof. Dr. Bayram Coşkun’a da teşekkür plaketi verildi. 

 

“Mevzuatımızda İnsan

Hakları konusundaki

gelişmeler ve Türkiye

İnsan Hakları ve Eşitlik

Kurumu”

Ardından, Prof. Coşkun’un, “Mevzuatımızda İnsan Hakları konusundaki gelişmeler ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” başlıklı sunumuna geçildi.

Sözlerine, bir öğrencisinin İnsan Hakları Kurullarıyla ilgili tez çalışmasında, “mülki amirin duyarlılığının insan hakları kurullarının aktifliğine yansıdığı”na ilişkin vurgusuna dikkat çekip, bu anlamda Milas’ta aktif bir İnsan Hakları Kurulu görmekten duyduğu hoşnutluğu dile getirerek başlayan Prof. Coşkun, 1982 anayasasından ‘Temel hak ve hürriyetler ile ödev ve sorumluluklar’la ilgili 12’nci maddeden söz edip 1924 anayasasından da ‘hürriyet’ tanımını aktardı.

 

Hukuki ve

Hakkaniyete uygunluk

Daha sonra, 2010 referandumuyla yapılan değişiklikle ‘Bilgi Edinme ve Kamu Denetçisine Başvurma Hakkı’ ve Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgiler veren Prof. Coşkun, “Kamu Denetçiliği Kurumu, hukuki ve Hakkaniyete uygunluk yönünde inceleme, araştırma ve önerilerde bulunur. Burada Hakkaniyete uygunluk vurgusu önemlidir. Çünkü, bir işlem ‘hukuka uygun’ olabilir ama ‘hakkaniyetli’ olmayabilir” dedi.

 

‘Türkiye İnsan Hakları

ve Eşitlik Kurumu’

Sözlerini, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgi vererek sürdüren Prof. Dr. Bayram Coşkun, “Güçlü bir insan hakları mevzuatının oluştuğu ülkemizde, bir yandan Anayasa, diğer yandan da yasalarla insan hak ve özgürlüklerinin korunması ve güçlendirilmesi söz konusudur” dedi ve sözü, 6 Nisan 2016 tarihinde kabul edilip 20 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) getirdi.

Kurumun, başta ‘ayrımcılıkla mücadele’ olmak üzere, amaçları ve bilinen “ırk, dil, din, cinsiyet, siyasi görüş” eksenli ayrımcılıklarla mücadelenin yanında “servet, doğum, medeni hâl, sağlık, engellilik, yaş” gibi ‘yeni eksenler’deki ayrımcılıklarla mücadele amacına dikkat çekip ‘Ayrımcılık Yasağının Kapsamı (Madde 5)’ hakkında da bilgiler veren Prof. Coşkun, “Bu düzenlemeye göre örneğin, ‘Yaş 70 iş bitmiş’ sözü ‘yaş eksenli’ ayrımcılık suçunu, ‘Bekâra ev vermem’ sözü ‘medeni hâl eksenli’ ayrımcılık suçunu içerir” dedi.

‘Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun “Başbakanlıkla ilişkili, idari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli bir kurum” olduğunu, kurumun karar organı olan ‘Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’nda ‘İnsan Hakları ve Eşitlik Uzmanı ve Uzman Yardımcılarının görevlendirildiği’ni, Kurul üyelerinin yargıçlara tanınan hak ve özgürlüklere sahip kılındığını belirtip, kuruma; doğrudan ya da Valilik ve Kaymakamlıklar aracılığı ile dolaylı başvuru yollarını açıklayan Prof. Dr. Bayram Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Son dönemlerde Türkiye’de insan haklarının korunması ve ayrımcılığın önlenmesi bakımından yasal düzlemde güçlü adımlar atılmıştır. Ancak bu düzenlemelerin istenen ve beklenen etkinlikte gerçekleşebilmesi için kamu görevlilerinin ve kamu hizmetinden yararlanan kesimlerin farkındalık düzeyinin arttırılması gerekir.”

Soru-Yanıt bölümüyle süren konferansın ardından, Milas MYO Müdürlüğü tarafından, katılımcılara ikramda bulunuldu.

Etkinlik, günün anısına çektirilen anı fotoğraflarıyla sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık