Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Güllük Körfezi’ne İkinci Liman Projesi’ne büyük tepki!..

​​​​​​​Güllük’teki mevcut limanın genişletilmesi çalışmaları pek çok tartışmayı gündeme getirerek, körfezin ve özellikle Dalyan’ın korunması konusunu öne çıkarmışken, şimdi de Güllük Körfezi’ne ikinci bir liman yapılması haberi gündeme bomba gibi düştü.

Güllük Körfezi’ne İkinci Liman Projesi’ne büyük tepki!..

Mevcut Limanın tam karşı tarafında, Kıyıkışlacık Mahallesi Pencereli mevkiinde Yükleme Boşaltma Limanı yapılması için başvuruda bulunulması sonrası vatandaşlar; “Güllük Körfezi tamamen bitirilmek mi isteniyor? Bu bölgede binlerce turizm tesisi ve ikinci konut varken, tüm bu insanlar buradan sürülmek mi isteniyor?” diyerek imza kampanyası başlattı.

Kıyıkışlacık, Zeytinlikuyu, Boğaziçi, Güllük halkının tepki gösterdiği Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesine itiraz için başlatılan imza kampanyasında şu ifadeler yer aldı:

“Muğla ili, Milas ilçesi Kıyıkışlacık mahallesi 394 ada 649 parsele yapılması düşünülen Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesi, yaşam alanlarına huzur ve sükunu bozacak kadar yakın mesafede yer alacağından, ekolojik dengeleri de bozarak yaratacakları gürültü ve kirlilik nedeniyle balıkçılığa, turizme, çevreye ve de SİT alanı olması sebebiyle kültür varlıklarına verecekleri zarardan dolayı, bu projeye onay ve ruhsat verilmesine karşıyız.

Lütfen kampanyayı imzalayarak bize destek olun. Bu mesele sadece körfezin değil, ülke meselesidir.

Halka duyurulmadan, ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) süreci de atlanarak, oldu bittiye getirilmek istenen bu yeni proje eğer gerçekleşirse maalesef Kıyıkışlacık ve Güllük Körfezi'ni derinden etkileyecek.

Kıyıkışlacık Pencereli mevkii (eski büyük yıkık otelin bulunduğu koyda) 394 ada 649 parsele Yükleme Boşaltma Limanı yapılması için başvuruda bulunulmuş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 01.04.2020 tarihinde Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’na, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, ve Milas Belediye Başkanlığı’na proje teklifini gönderip, en geç 30 gün içinde Meclis ve Kurum kararı alarak görüş bildirmelerini istemiş. Pandemi sürecinde belediyeler ve kurumlar meclislerini toplayamadığı için henüz karar çıkmamış gibi görünse de, çıkması olası olumlu karara karşı Güllük Körfezi halkı son derece huzursuz.

Proje için gereken alt yapı anılan alanda yetersizdir. Yük iskelesine malzeme taşıyacak ağır vasıtalar da ayrıca çevreye doğaya ve mevcut altyapıya zarar verecek. Proje gerçekleşirse, limana ulaşacak dar yollardan onlarca TIR gece gündüz köyün dar yollarından geçecek. TIR trafiğine uygun olmayan bu yollarda yol alan ağır vasıtalar insan yaşamı için de son derece tehlikeli olacak.

Deniz trafiğinde de durum oldukça vahim bir durum alacak. Körfez, Güllük’te faaliyet gösteren Yükleme Boşaltma limanına yanaşan halihazırdaki 60.000-100.000 DWT’lik gemiler ve balık çiftlikleri nakliye gemileriyle doluyken, bir de üstüne yeni limanın yükü, kirliliği ve trafiği binecek.

Çevreye vereceği diğer zararlara gelince; ekolojik dengeleri bozarken zaten can çekişen balıkçılığa da büyük darbe vuracak, artan deniz kirliliği ile bozulan deniz florası kısa ve uzun vadede balıkçılığı ciddi olarak sekteye uğratacak.

Bölge arkeolojik sit alanı olması sebebiyle, denize yapılacak dolgu ve söz konusu iskeledeki faaliyetler, doğal tahribatlara yol açacağı gibi, olası kültür varlıklarına zarar verme riski de taşımaktadır.

Turizm bölgesi olarak anılan bölgede geçimini turizmden kazanan işletmeleri de bu proje direkt olarak etkileyecek. Gürültülü ortamda tatil yapmak istemeyen yerli ve yabancı turistler, deniz manzarası yerine gemi atıklarını gözlemleyecek, kirli denize girmek istemeyecek, bir daha da yöreyi ziyaret etmeyecekler.

Yapılması düşünülen Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesi, yaşam alanlarına huzur ve sükunu bozacak kadar yakın mesafede yer alacağından, gürültü nedeniyle insanlara vereceği stressi, üzüntüyü, hava, kara, deniz ve görüntü kirliliğini de hesaba katarsak bu proje her yönüyle, Körfezin bu konumuna hiç de uygun olmayan bir projedir.

Bu proje gerçekleşirse cennet koyumuz ve Güllük Körfezi’nin kirliliği katlanarak artacak. Hali hazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın haritalarında Güllük Körfezi turuncu renkte yani çok kirli deniz kategorisindeyken (İzmir Aliağa kırmızı en kirli) bu proje gerçekleşirse denizimizin Kırmızı En Kirli kategorisine girmesi fazla sürmeyecek.

Kıyıkışlacık, Zeytinlikuyu, Boğaziçi, Güllük halkı olarak bu projeye tamamen karşıyız; bu projeye onay ve ruhsat verilmesini istemiyoruz.”

Çevre Bakanlığı’nca Milas ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlıkları’na da görüş sorulduğu, Milas Belediyesi’nin buna olumsuz görüş bildirdiği de son gelen haberler arasında. Gelişmeleri takip ederek, okurlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 1 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis