Harabeden Camiye
Milas'ın Beçin Mahallesi’nde bulunan Beçin Antik Kenti'nde yer alan 600 yıllık Yelli Camii'nin restorasyonu, uzun ve detaylı çalışmaların ardından tamamlanarak ibadete hazır hale getirildi. Ziyarete açık olan Yelli Camii için henüz resmi bir açılış töreni yapılmadı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan antik kentteki bu önemli yapının restorasyonu, Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın başkanlığındaki ekip tarafından büyük bir özenle yürütüldü. 2017 yılında başlatılan bu çalışmalar, caminin tarihî dokusuna sadık kalınarak 2021'de sona erdi.
Yapının harabeden camiye dönüşüm süreci, pek çok titiz müdahaleyi gerektirdi. Caminin duvar ve kubbe kısımlarında yapılan güçlendirme işlemleri, özellikle yapıdaki akustiği koruyan çömleklerin onarımı ve kubbe geçişlerinde kullanılan prizmatik üçgenlerle tamamlandı. Ayrıca kubbe kısmındaki şeffaf alanın yapımında cam veya plastik yerine daha uygun bir madde tercih edilerek, yapının özgünlüğüne zarar verilmeden restorasyon tamamlandı.
Henüz resmi bir açılış töreni yapılmayan ve nasıl değerlendirileceği de henüz bilinmeyen Yelli Camii, Prof. Dr. Kadir Pektaş ve ekibinin başarılı çalışmalarıyla eski görkemine kavuşturuldu. Prof. Dr. Pektaş, caminin aslını korumak için her detayın dikkate alındığını belirterek, yapı üzerinde yapılan çalışmalardan memnun olduklarını ifade etti.
Sosyal medyada hesabından caminin son halinin fotoğraflarını paylaşan ve 600 yıllık tarihi yapıyı harabeden camiye dönüştüren Prof. Dr. Kadir Pektaş, "İyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Restorasyon sırasında caminin aslını korumak için her şeyi en ayrıntısına kadar düşündük ve uyguladık. Daha sonra iç kısımda duvarlarda harç ve sıva analizleri yapıldı. Mevcutlar olduğu şekilde korunarak duvarlarda ve kubbede dikişler yapılarak sağlamlaştırıldı. Kubbe kısmındaki şeffaf alanı cam ve plastikten farklı bir madde ile oluşturduk. Özellikle kubbe geçişlerinde prizmatik üçgenler içindeki akustiği sağlayan çömleklerde restorasyon yapıldı. Yaptığımız iş içimize sindi. Bu çalışma için ‘yapıyı dondurduk’ diyebiliriz. Tekrar tekrar fotoğrafını çekmemiz ondan.” şeklinde konuştu.