“Her alanda markalaşmaya önem vermelisiniz”

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

“Her alanda markalaşmaya önem vermelisiniz”

Muğla Valisi Esengül Civelek ile birlikte, ilçemizdeki vergi rekortmenleri için düzenlenen ödül törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ilçemizdeki işadamlarına önemli mesajlar verdi. Konuşmasının büyük bir bölümünü markalaşmaya ayıran Hisarcıklıoğlu; “Bugün üretip bire sattığınızı, markalaştığınızda on katına satacaksınız. Milas, sahip olduğu zenginlikleriyle zaten başlı başına bir marka… Size düşen, bu değeri daha fazla öne çıkarmaktır” dedi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, ilçemizde geçtiğimiz yıl vergi rekortmenliği sıralamasında dereceye giren kişi ve kuruluşlara yönelik düzenlenen ödül törenine; Muğla Valisi Esengül Civelek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Garnizon Komutanı Albay Cenk Erataç, ilçemizdeki resmi daire amirleri, Oda başkanları, Dernek yöneticileri, Siyasi Parti temsilcileri, Birlik yöneticilerinin yanı sıra, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, MİTSO yönetim Kurulu ve MİTSO Meclis üyeleriyle, ödül alacak kişiler ve kurumların temsilcileri katıldı.           

MİTSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ilçemizin genel bir tanıtımını yaparak, Oda yönetimince bugüne kadar ilçemizin tanıtımına, ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunan çalışmaları aktararak şunları söyledi:

“Bizler, 26 meclis üyesiyle bundan 4 yıl önce, 2013 Mayıs ayında göreve başladık ve Milas’ın çıtasını nasıl daha yukarılara çıkarabiliriz diye sürekli istişarelerde bulunduk. Bugüne baktığımızda Milas’a ait birçok ürünün büyük mağazalara girmesini sağladık. 3 yıl önce başlatılan bu çalışma nihayet sonuç verdi ve artık kentimize ait birçok yöresel ürünlerimiz, büyük marketlerin raflarında yer alıyor. Bizler % 10 teklifinde bulunmuş, yasa % 5 olarak çıktı fakat sonra % 1 olarak kesinleşti. Bizler bunu bir başlangıç olarak kabul ediyor, bu oranın daha yukarılara çıkması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu kent; tarihin, kültürün, doğal güzelliklerin bir arada olduğu, zeytinyağı, balı, balığı, madeni, halısı ve daha sayılabilecek birçok zenginliğiyle, ülkemizin en güzel köşelerinden biridir. MİTSO Yönetimi ve Meclisi olarak bizler de bu değerleri gerektiği gibi ülke içinde ve dışında tanıtmak, değerlerimize değer katmak adına bugüne kadar birçok önemli adım attık. 40’a yakın marka değeri kazanmış zeytinyağımız var. Milas’ın zeytinyağı, ülkemizdeki 5 markadan biridir. Coğrafi işaretini de almış durumdayız. Bunun yanında yine bizler için çok önemli olan Milas Halısı’nın da bir marka değeri taşıması adına girişimlerimiz devam ediyor ve kısa bir süre sonra bu konuda da sonuç almış olacağız.

Çam balı üretimi konusunda yine Muğla bölgesinde en büyük paya sahip olan Milas, kültür balıkçılığında da Türkiye’nin sayılı firmalarının bulunduğu bir ilçedir.

1996 yılından bu yana kurulması için büyük çabalar harcanan OSB konusunda Milas olarak çok önemli mesafeler alındı. Parselleşme sürecine giren OSB, bilindiği gibi Muğla’da ilk kez ilçemizde kurulacak. Bu konu bizim için son derece önemli, çünkü tamamlandığında en az 2 bin kişi istihdam edilecek.

Turizm denilince hemen akla ‘deniz - kum – güneş’ gelir ancak ülkemizde son derece önemli bir yer tutan kültür turizmi açısından da Milas, son derece önemli bir şehirdir. Bakanlık tarafından onaylanmış 27 ören yerine sahip tek ilçeyiz. Türkiye’nin en uzun sahil şeridi yine Milas’tadır. Son olarak kazı çalışmaları aralıksız devam eden, yapılan çalışmalarla belli bir noktaya gelinen Uzunyuva diye adlandırdığımız Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı, uzmanların deyimiyle ‘son yüz yılın en büyük arkeolojik buluşu’ olarak gösteriliyor. Kazı çalışmaların tamamlanması ve ziyarete açılmasıyla, ülkemizin kültür turizmindeki en önemli noktalarından biri olacağına inanıyoruz.

Milas ile ilgili anlatacak, sizlere aktaracak daha o kadar zenginlik var ki, bunları her biri kendi başına uzun bir program konusudur. MİTSO olarak sizinle, sürekli yazışma halindeyiz. Her fırsatta taleplerimizi bir dosya halinde iletiyoruz.

Son olarak, özellikle kültür balıkçılarımız için önemli bir sorun olan yüksek elektrik gideri ve KDV oranındaki eşitsizliği dile getirmek istiyorum. Tarla balıkçılığı yapan işletmelerimizin en büyük gideri elektriktir. Maliyeti oldukça yükselten elektrik giderinin bir an önce aşağılara çekilmesi gerekiyor. Diğer taraftan gıdada % 1 olan KDV oranı, balıkta % 8 olarak alınıyor. Bu oranın da % 1’e düşürülmesi konusunda size talebimizi ilettik. Bir taraftan da Milas’ı bir fuar kentine dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu sene 9’ncusunu düzenlediğimiz Tarım Fuarı ve ilkini düzenlediğimiz Yapı Fuarı’nın yanı sıra, yine bu sene 4’ncüsünü düzenleyeceğimiz zeytin hasat şenliğimiz ile bu kentin marka değerini yukarılara doğru çekme çabası içindeyiz. Bu konularda bize öncülük yapacağınız inancıyla katılımlarınız için teşekkür ediyorum.”

“Milas, Türkiye’nin turizmdeki yeni parlayan yıldızlarından biri”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise; “Bugün Milas’ta olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Milas, Türkiye’nin turizmdeki yeni parlayan yıldızlarından biridir. Müthiş bir potansiyeliniz var. Eğer yanılıyorsam beni düzeltin. 27 tane antik kente sahip tek yer Milas’tır. Bu özelliği bile tek başına tüm dünyanın gözünü buraya çevirmesine yeter de artar bile… Biraz önce Sayın Reşit Başkanım anlattı. Daha doğrusu anlata anlata bitiremedi. Anlaşılan o ki, siz gerçekten büyük hazinelerin üzerinde yaşıyorsunuz” diye başladığı konuşmasının büyük bir bölümünü markalaşmanın önemine ayırdı ve özetle şunları söyledi:

“Burada 3 bin yıllık bir kültür birikimi var. İnsanlar burada yaşamış ve gerçekten müthiş bir miras bırakmışlar. Sadece bu yönüyle değil, turizmin her yönüne sahip bir ilçede yaşıyorsunuz. Ovası, denizi, güzelim sahilleri, kıyıları, gölü, ormanları, zeytinlikleri, hayvancılığı, halısı ve daha birçok zenginliğin bir arada bulunduğu dünyanın ender şehirlerinden biridir. Hem bu kadar zenginliğe sahip olacaksın, hem de bu kadar mütevazi olacaksın. Sanırım bu ayrı bir özellik olsa gerek… Bizler ülke olarak, bu ülkede yaşayanlar olarak Milas’ın değerini bilemesek de bunu başkaları görüyor elbette. Sizler benim doğup büyüdüğüm şehri, İç Anadolu’yu bir görseniz, oraları Milas ile kıyaslamanız mümkün değildir. İşte benim çalışkan Oda Başkanı arkadaşım Reşit Bey de, seçildiği andan itibaren Milas’ın kalkınması, zenginleşmesi ve gelişmesi konusunda her şeye hâkim bir şekilde ve sürekli ya yazışıyor, ya da sıkça bizleri ziyaret ediyor. Özellikle OSB yıllardır atıl bir durumdaydı ve sürekli gündemdeydi. Ancak bugün gelinen seviye oldukça memnuniyet verici bir durumda… Milas’ın bir başka özelliği de bölge olarak müthiş bir mermer zenginliğine sahip olmasıdır. Bu zenginlikle OSB, yeni ufukların açılmasına da zemin hazırlayacak bir unsurdur.

Milas ekonomisinin temel direği, ihracattaki öncülüğü balıkçılık, zeytin ve zeytinyağıdır. İşte burada gördüğünüz şu coğrafi işaret belgesini almak, o kadar da kolay bir iş değil. Bu belge olmazsa siz dünya pazarında yer alamazsınız. Bu belge, sizin markalaştığınızı, ürününüzün bir marka değeri taşıdığını ve güvenli olduğunu gösterir. İşte bu nedenle bir an önce her alanda markalaşmaya önem vermelisiniz. Çünkü ürettiğiniz bir ürünü bir liraya satıyorsanız, markalaştığınızda aynı ürünü 10 katı değerinde satacaksınız. Anlaşılan sizler yeteri kadar zenginleşmişsiniz. Belki de bu nedenle markalaşmayı önemsemiyorsunuz. Lütfen bunu bir şaka olarak algılamayın. Biz iş dünyası için en önemli iki şeyden biri marka, diğeri de sağlanan istihdamdır.

Bakın hükümetimiz, içinde bulunduğumuz yılın başında bir yasa düzenlemesi yaptı. İstihdam ettiğiniz her çalışanın 3 aylık maaşını devlet karşılıyor. Bunun yanında geriye kalan 9 ayda ise % 19,5 olan istihdamın vergi yükünü yine devlet ödüyor. Dolayısıyla sizin kazancınız da artıyor. 2017’nin başlarında Sayın Cumhurbaşkanımız bir toplantıda, her oda üyesi fazladan bir kişiyi istihdam etsin, biz de taleplerinizi karşılayalım dedi. Tüm oda başkanlarım da o toplantıdaydı. Hepsi bana destek verdi ben de söz verdim. Ne oldu biliyor musunuz? İlk 6 ayda sağlanan istihdam sayısı 1 milyon 600 bin oldu. Dünyada bunu başaran hiçbir özel sektör yok. Bu konuda Türkiye şampiyonu ilimiz de Muğla olmuştur.

Tüm bunların ışığında söylemek istediğim son sözler, bir olmaktan vazgeçmeyin. Kimse, karşısındakini ötekileştirmesin. Bakın bu salondaki hiç kimse, herhangi bir konuda herkesle aynı görüşte olmak zorunda değil. Hepimiz; farklı dil, din, mezhep, dünya görüşüne sahip olabiliriz. Zaten Yüce Allah da bizi böyle yaratmış. Ancak bu farklılıklar, ayrışmamızı gerektirmiyor. Birbirimizi seveceğiz. Sevdiğimiz zaman birlik ve beraberlik olur, rahmet ve bereket olur. Ayrılıkta ise azap vardır. Lütfen birbirimizi eksiğimizle, noksanımızla sevelim ki Milasımız bugünden daha zengin, daha gelişmiş bir şehir olsun.”

“İyi ki varsınız”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ardından son konuşmayı, Muğla Valisi Esengül Civelek yaptı. Vali Civelek ise konuşmasında şunları söyledi:

“Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Milas Ekonomisinin Öncüleri’ ödül töreninde sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyum. Tarihi ve kültürel değerleri, doğal güzellikleri, kaliteli çeşitli tarımsal ürünleriyle, güçlü mermer sanayisi başta olmak üzere her yönden değişime ve gelişime açık, yeryüzü cenneti olarak tabir edilen, sosyo - ekonomik gelişmişlik seviyesi yüksek Muğlamızın ve Milasımızın, değerli çalışmalarıyla katkı sağlayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkan ve üyelerini kutluyor ve teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde, 2023 yılında dünyanın güçlü, saygın ve lider ülkeleri arasında yer alabilmek için ülkemizin belirlediği hedefler doğrultusunda var gücüyle çalışan, yatırımlar gerçekleştiren, üreten, istihdam yaratan, devlete ödedikleri vergilerle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan iş dünyamızın siz değerli temsilcilerini can-ı gönülden kutluyorum. İyi ki varsınız. Şahsım ve ülkem adına sizlere teşekkürü bir borç biliyorum.”

Ödül töreni

Yapılan konuşmaların ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından, geçen yıl vergi rekortmenliği sıralamasında dereceye giren kişi ve kurum temsilcilerine birer plaket verildi. Ödül alan kişi ve kurumlar şunlar;

2016 yılı Milas Kurumlar

Vergisi Şampiyonları

-Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat A.Ş.

-Güllük Mandalya Turizm ve Liman Hizmetleri A.Ş.

-Güllük Liman İşletmeciliği İnş. Tur. San. ve Tic. A.Ş.

-Gündoğdu Su Ürünleri Üretim ve Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.

-Yüksel Pet Petrol Ürünleri Otomotiv İnş. Taah. Tar. Ürünleri Ltd. Şti.

2016 Yılı Milas Gelir

Vergisi Şampiyonlar

-Şeref Onay

-Turgay Çolakoğlu

-Güner Galipoğlu

-Ali Öneş

-Raşit Helvacıoğlu

2016 Yılı Milas En Çok

İstihdam Sağlayan

Kurum Ödülü

Kaplankaya A.Ş.

2016 Yılı Milas En

Başarılı Kadın

Girişimci Ödülü

Seyhun Melda Haktanır

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği 2016 yılında 804 milyon 216 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren, buna 730 milyon 622 bin dolarlık katkı sağlayan ve toplam ihracatın % 91’ni gerçekleştiren ihracat şampiyonu 30 firmadan Milas Ticaret ve Sanayi Odası üyesi firmalar şunlar:

-KLC Gıda Ürünleri İth. İhr. ve Tic. A.Ş.

-Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat A.Ş.

-Sürsan Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

-Seçkin Turizm Balıkçılık San. ve Tic. Ltd. Şti.

-Kaplan Deniz Ürünleri Üretim İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.

Plaket töreninin ardından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından Hisarcıklıoğlu ve Muğla Valisi Esengül Civelek’e birer teşekkür plaketi verildi.

Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanda inceleme

Yenilen akşam yemeği sonrasında ise, Muğla Valisi Esengül Civelek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm katılımcılar, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanda devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek, Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran’dan bilgi aldı. Alan ile ilgili tüm detayları aktaran Savran, konuklara, son yüz yılın buluşu olarak adlandırılan mezar alanını gezdirdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık