HZR’den İtiraf!..
HZR, Güllük’ün su ve kanalizasyon işlerini, Türkiye’deki ilk ve tek, bir imtiyaz sözleşmesi ile işleten özel sektöre ait bir firma.
Milas'ın Güllük Mahallesi'nde faaliyet gösteren Türkiye'nin su-atık su hizmeti sağlayan tek özel firması olan HZR, üzerinde hiç bir hakkı ve tasarruf yetkisi bulunmadığı halde Yasemin Sitesi'nde oturan bazı yurttaşların 23 yıldır evlerinde kullandıkları kuyu suyunu kesti ve tesisata kilit vurdu.
Konuyla ilgili olarak, gelişmeleri, 26 Nisan 2024 tarihli gazetemizde haberleştirmiştik.
Şirket yetkilileri kanuna göre konut dokunulmazlığını ihlal niteliğinde olan ve hapis cezası gerektiren bu işlemi "site yönetiminin talebi üzerine" yaptıklarını bildirdi. (1 no’lu foto) Evlerinde olmadıkları bir dönemde, kendilerine haber verilmeden, yazılı ve sözlü onayları da olmadan yapılan bu işlem nedeniyle HZR şirketi ve site yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunan söz konusu yurttaşlar HZR'nin kilidini kırarak sularını tekrar bağlattı. Konunun mahkemeye yansıması bekleniyor.
Site yöneticileri ile işbirliği içinde, Yasemin Sitesi'nde kat maliklerinin yıllar önce kendi paraları ile yaptırdıkları atık su tesisatı ve arıtma sistemini hiç bir ücret ödemden devir almayı ardından da abonelerinden atık su bedeli tahsil etmeyi hedefleyen HZR, bir grup kat malikinin direnişi nedeniyle amacına ulaşamıyor. Bu yüzden yılda yüz binlerce liralık atık su bedelinden mahrum kalan HZR, Güllük'de çok yüksek fiyattan su satmakla ve oldukça yetersiz altyapı için yatırım yapmamakla eleştiriliyor.
Yasemin Sitesi sakinlerinden Yavuz Özkönü, geçen mart ayında İstanbul'da bulunduğu bir dönemde evinde 23 yıldır kullandığı kuyu suyunun giriş borusunun su saati yuvasının içinden kesilip su vanasına kilit vurularak binanın susuz bırakıldığını öğrendi. Konu araştırılınca evlerinde kuyu suyu kullanan diğer site sakinlerine de aynı işlemin yapıldığı anlaşıldı. Olaydan birkaç gün sonra İstanbul'dan dönen Özkönü, durumu fotoğraf ve tanıklarla tesbit edip jandarmaya suç duyurusunda bulundu ve HZR'nin yetkisiz ve usulsüz taktığı kilidi iptal ederek kuyu suyunu tekrar bağlattı. Ardından şirketle abonelik dahil hiç bir hukuki bağlantısının bulunmamasına, kullandığı kuyu suyunun da HZR'nin imtiyaz sözleşmesinin tamamen dışında kat maliklerinin ortak tapulu malı olan kuyulardan temin ediliyor olmasına rağmen, suyunun haber verilmeden ve onayı olmadan hangi hak ve yetkiyle kesildiğini sordu.: (Özkönü'nün dilekçesi, yazının sonunda)
HZR Özkönü'ye verdiği yazılı cevapta bir yandan suçunu itiraf etti, bir yandan da sorumluluğu site yönetimine atarak olaydan sıyrılmaya çalıştı. (Site yönetimi, sanki Güllük’te kesme işlemini yapacak tesisatçı yokmuş gibi, bu hizmeti HZR’den almış, HZR’nin verdiği cevaba göre..)
Bakalım, gelişmeler nasıl olacak??..
“HZR Güllük Su ve Atıksu Yatırım Yapım İşletme A.Ş. Müdürlüğü'ne
Konu: Konutumda 23 yıldır kullandığım kuyu suyu nakil borusunun kesilerek kilit takılıp su hakkımın engellenmesi.
Güllük Mahallesi, Sıralık Caddesi, Yasemin Sitesi,103 ada 114 No.'lu binada mülk sahibi olarak ikamet etmekteyim. Konutumda yaklaşık 23 yıldır kuyu suyu kullanıyorum. Su, siteye yaklaşık 5 km. uzaklıkta, Dörttepe Mahallesi' nde bulunan kat maliklerinin ortak kanuni mülkü niteliğine haiz bu vesileyle benim de pay sahibi olduğum tapulu kuyularımızdan sağlanıyor.
Geçen mart ayında İstanbul'da bulunduğum ve konutumda da başka bir kimsenin ikamet etmediği bir zaman diliminde, hiçbir surette bilgim ve onayım yok iken kilitli bahçe kapısı aşılarak su saati yuvasında bulunan, konutuma kuyu girişini sağlayan boru kesilerek 1957 no.lu kilitleme aparatı takılmış ve su hakkım kesin bir şekilde engellenmiştir. Bu husus fotoğraf ve tanık beyanları ile kayıt altına alınmıştır.
Bilindiği gibi Birleşmiş Milletlerin temel hak saydığı, ülkemizde de anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış su hakkı hiçbir merci, kişi ya da kuruluş tarafından engellenemez. Aksine tutum ve uygulamalar cezai yaptırım konusudur.
Diğer taraftan T.C. Anayasası'nın 21. maddesi ile güvence altına alınan konut dokunulmazlığının ihlali Türk Ceza Kanunu ile cezai yaptırıma bağlanmıştır. TCK.'nın 116. maddesinde bir kimsenin konutuna KONUTUNUN EKLENTİLERİNE rızasını aykırı olarak girenlerin "altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile" cezalandırılması öngörülmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre su tesisatı bağlantıları da konutun bütünleyici parçasıdır ve onay dışında müdahale edilemez.
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 6: "Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya SU SAATİ YUVALARI, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur."
Bu kapsamda konutuma kuyu suyu girişinin ONAYIM OLMAKSIZIN- ki böyle bir onay kesinlikle söz konusu değildir- önlenmesi için yapılan müdahale KONUT DOKUNULMAZLIĞINI ihlal niteliğindedir. HZR Güllük Su ve Atıksu Yatırım Yapım İşletme A.Ş. ile şahsım ya da kanuni temsilcilerim arasında abonelik de dahil olmak üzere hukuki sonuç doğuracak hiçbir bağlantı da söz konusu değildir.
Bu veriler doğrultusunda olayın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağımdan yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığım üzere konutuma kuyu suyunun girişinin engellenmesi için yapılan işlemin şirketinizin bilgisi, onayı ve görevlendirmesi ile yapılıp yapılmadığının
Eğer işlem tarafınızca yapılmışsa hangi yasal gerekçelere ve olgulara dayandırıldığının şahsıma yazılı olarak ve ivedilikle bildirilmesi için gereğini rica ederim.
Saygılarımla. 19. 04. 2024
Yavuz Özkönü”