Kadınlar dikkat! Bu haber sizi ilgilendiriyor
Meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda da Milas KETEM merkezi tarafından ücretsiz ve sürekli olarak taramalar yapılıyor.
Erken tanı ve tedavi ile meme kanserinin önüne geçebilirsiniz. Sağlığınız için düzenli doktor ziyaretleri, mamografi ve kendi kendine meme muayenenizi ihmal etmeyin.
Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yaygın olarak görülüyor. Kanser istatistiklerine göre, ülkemizde tüm yaş grupları değerlendirildiğinde kadınlarda saptanan tüm kanserlerin %24.9’uyla, en sık rastlanan kanser türü olarak öne çıkıyor. Meme kanseri her 100.000 kadının 43’ünde görülüyor.
Milas KETEM merkezi yetkilileri, mamografi cihazını tanıtıp, meme kanseri taramalarının hangi yaşlar arasında, hangi sıklıkta ve hangi dönemlerde yapılabileceği konusunda açıklamada bulundu.
Yetkililer tarafından yapılan açıklama şu şekilde;
MAMOGRAFİ NEDİR?
Mamografi, memenin filmini çeken özel bir cihaz. Meme kanserinin teşhisindeki en etkin görüntüleme yöntemlerinden biridir.
EN AZ 2 YILDA 1 KEZ MAMOGRAFİ YAPTIRMASI ÖNERİLİYOR
Memede, muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacıyla uygulanan mamografi yönteminde elde edilen sonuç, meme kanseri tanısında büyük önem taşımaktadır. Her yaştaki kadına tıbbi gereklilik halinde mamografi uygulaması yapılabilir ancak yakınması olmayan hastaların da 40-69 yaş aralığında en az 2 yılda 1 kez mamografi yaptırması öngörülmektedir. Hiçbir şikâyeti olmayan kadınların yaşlarına uygun iki yıllık takipler yaptırması, meme kanserine karşı tek korunma yoludur.
MAMOGRAFİ ÇEKİLMESİNİN EN UYGUN OLDUĞU SÜREÇ NEDİR?
Çekim yapılırken meme, cihazın iki tabakası arasında birkaç saniye süreyle hafifçe sıkıştırılır. Bu nedenle memelerin en az hassas olduğu zamanda mamografi çekilmesi, özellikle memeleri hassas kadınlara önerilir. Adet bitimi sonrasındaki hafta en uygun süreçtir. Çekilecek filmi etkilememesi amacıyla koltuk altı deodorantı, pudrası, losyon vb. koku ve maddeler kullanılmamalıdır.
Normal mamografide, meme dokusu 2 plaka arasında sıkıştırılarak iki pozisyonda filmleri alınır. Bu şekilde tüm meme dokusu ancak 2 boyutlu olarak değerlendirilebilir. Bütün meme dokusu sadece iki kesitle değerlendirildiğinden, özellikle yoğun meme dokusu söz konusu olduğunda kanserli alan diğer dokular arasında gizlenebilir. Bu kısıtlılık nedeniyle mamografinin doğru tanı koyabilme oranı en iyi merkezlerde bile % 85 sınırında kalmaktadır.
Tomosentez ile bu problem aşılmıştır. Dijital Tomosentez cihazı ile memenin milimetrik kesitleri alınmakta ve 3 boyutlu görüntüsü elde edilmektedir. Bu şekilde memenin içyapısı daha net olarak görüntülenmekte ve varsa tümörün 3 boyutlu olarak yeri tespit edilebilmektedir.
Milas KETEM merkezi olarak dijital mamografi cihazıyla halkımıza ücretsiz ve sürekli olarak hizmet vermekteyiz.