ÖNDER Haber / Haluk AKBATUR -
Karacahisar’a yapılması planlanan termik santralle ilgili olarak Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bir basın toplantısı düzenledi. Başkanlık Makamında yapılan toplantıya, Çamköy Muhtarı Saffet Keskin ve Karacahisar Platformu üyeleri Doç. Dr. H. Haluk Akbatur ile Burhan Ünal katıldı..
Karacahisar Platformu tarafından, ‘Termik Santrale Hayır’ imza kampanyasında 10 bin olan imza hedefinin aşılıp imza sayısının 16 bine ulaştığı bildirilirken, Termik Santrale karşı başlatılan mücadeleye, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da destek verdiğini açıkladı.
Muğla’da, ikisi ilçemiz Milas’ta (Yeniköy, Kemerköy) ve biri de Yatağan’da olmak üzere üç termik santral bulunuyor. İlçemize bağlı Karacahisar Köyüne kurulması planlanan termik santral ile birlikte bu sayı ilçemizde üçe, ilimiz genelinde ise dörde yükselecek. Mevcut termik santrallerinin toplam 5 bacası bulunuyor. Karacahisar Platformu üyesi Doç. Dr. H. Haluk Akbatur’un verdiği bilgiye göre, kurulması planlanan santralin 3 bacası bulunacak. Termik santralin bir bacasından 2 milyon motorlu taşıtın çıkardığı miktarda egzoz gazı havaya salınıyor. Karacahisar’a planlanan Termik Santralin gerçekleşmesi halinde 16 milyon motorlu taşıtın ürettiğine eşit miktarda zehirli gaz çevreye yayılacak.
Kocadon termik
santrale karşı…
Çamköy Muhtarı Saffet Keskin ile birlikte Karacahisar Platformu üyeleri Dr. Haluk Akbatur ve Burhan Ünal Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret ederek termik santralin yapılmasına karşı destek istedi. Başkan Mehmet Kocadon, bölgede alternatif turizmle ilgili planlar yapılırken termik santral yapımının gündeme geldiğini belirterek, bölgede bulunan su havzalarına dikkat çekti. Başkan Kocadon, "Tarih boyunca savaşlar hep su yüzünden çıkmıştır. Yapılması planlanan bu santralin çevresinde su havzaları yer alıyor. Bu su kaynakları Bodrum’un ana damarlarının bir bölümünü oluşturmaktadır. Burada bulunan altı kuyu Bodrum Yarımadasını besliyor. Buradan çıkarılacak kömürün, deniz suyu seviyesinin altında bulunduğu, yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış. Bu da orada yapılacak olan bir termik santralin su havzalarını ne kadar kirleteceğinin bir göstergesi. Biz bu konuda duyarlıyız, mücadele etmeye, muhtarımla birlikte başlıyoruz. Bunu uluslararası platforma kadar taşıyacağız. Çevre ile barışık bir toplum olarak yaşamamız gerektiğini bilmemiz lazım. Doğayı, çevreyi kirleten her şeye Bodrum Belediyesi ve Belediye Başkanı olarak karşı olduğumu belirtmek istiyorum. Bu santralın sadece Bodrum Yarımadasının suyunu değil, etrafındaki birçok güzellikleri de yok edeceğinin farkındayız" dedi.
Başkan Kocadon konuşmasında daha sonra, özellikle Ramazan Bayramında Bodrum’a gelen su miktarının yeterli olmadığının görüldüğü ve ileriki yıllarda Bodrum’un su sorunu yaşayabileceğine de dikkat çekti.
Su havzaları
yok olabilir…
Çamköy Muhtarı Saffet Keskin de bölgedeki su kaynaklarına dikkat çekip Çamköy’ün yeraltı suları ile alternatifi olmayan bir su havzası olduğunu dile getirerek, "Bodrum Yarımadasına yıllık 5,2 milyon ton, Güllük’e 3 milyon ton, Milas-Bodrum Havalimanına 2 milyon ton ve Çamköy sulama sistemine de 2 milyon ton olmak üzere, toplam 12 milyon ton su bu havzadan karşılanıyor. Açılması düşünülen kömür ocağı ve termik santral bu su havzasının içindedir. Bu su havzasının alternatifi yok. Çünkü yarımadaya verecek başka yeraltı suyumuz yok. Bu gidişle çocuklarımıza, gelecek nesillerimize bir yeşil dere dahi bırakamayacağız. Maalesef önümüzde böyle bir tehlike var. Başkanımın da söylediği gibi su için savaşlar çıkmıştır. Enerji, alternatifi olan bir sektör. Günümüzde güneş ve rüzgar enerjilerinden faydalanılıyor, ama bu su kaynağımızın alternatifi yok" dedi.
Çamköy Muhtarı Keskin, Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat’ın da Karacahisarlı olduğunu belirtip Başkan Tokat’ın da Termik Santralin yapılmasına karşı platformun yanında yer aldığını sözlerine ekledi.
"On altı bin
imza toplandı..
Gazetecilerin soruları üzerine, onaltı bin imza topladıklarını ve hedefleri olan on bin sınırını aştıklarını söyleyen ve bunları ilgili bakanlıklara bunları göndereceklerini, bölgeye Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinden sonra üçüncü bir santral istemediklerini ileteceklerini belirten "Karacahisar Gönüllüleri" adına konuşan H. Haluk Akbatur, "Bu görüşümüze çevremizdeki tüm köylerden de büyük destek var. İmzaların da çoğu onlara ait zaten. Bu kadar santralin ortasındayız ve Yeniköy Termik Santrali zaten 5 kilometre ötemizde. Yani zaten yeteri kadar zehirleniyoruz. Şimdi tam da köyümüzün dibine yeni bir santral kurulmak isteniyor. Bu, kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Açıkça bir çevre felaketine doğru sürükleniyoruz. Eğer buraya bu santral yapılırsa, bunu engelleyemezsek, kendimize yeni bir yer bulup buradan kaçmamız gerekecek" dedi.
Uluslararası platforma
taşınacak…
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, önümüzdeki günlerde bölgedeki ve Bodrum Yarımadasındaki tüm Belde Belediye Başkanlarının da katılımı ile bir toplantı düzenleneceğini, Uyku Vadisi ve Güllük’ü de tehdit eden termik santral projesinin durdurulması için bundan sonra birlikte hareket edeceklerini ve bu büyük sorunun uluslararası platforma taşınması için de çalışmalar yapacaklarını söyledi.