ÖNDER Haber -
A. Coşkun EFENDİOĞLU -
Milas Belediye Meclisinin Kasım ayı toplantısı, dün saat 14’te Belediye Evlendirme Salonunda yapıldı. 24 asıl ve 1 ek gündem maddesiyle toplanan meclisin ilk gündem maddesi, Milas Belediyesi’nin 2014 Mali Yılı Gider Bütçesi ile 2015-2016 yıllarına ait bütçe taslaklarının görüşülmesi idi. Hazırlanan gider bütçesi ve bütçe taslakları, incelenmek üzere Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra, 20 Kasım’da Meclisin yeniden toplanarak, komisyon raporunu görüşmesi kararlaştırıldı.
Diğer gündem maddeleri, genellikle imar konularıyla ilgili vatandaşların talepleri üzerineydi. Bir kısmı ilgili komisyonlara sevkedilirken, komisyonda görüşülerek meclise gelen bazı konularda da kararlar verildi.
"Elektromanyetik Işınım"
Meclis toplantısının sona ermesi sonrasında, daha önce Belediye’ye "Elektromanyetik Işınım" konulu bir bilgilendirme yapan ülkemizin üç büyük GSM operatörünün istemi doğrultusunda, Meclise de bilgi verileceği belirtildi. Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kent içinde çeşitli yerlere ve özellikle apartmanların üzerine konan baz istasyonlarından artan şikayetler ve çıkan sorunlar nedeniyle, GSM operatörlerinin bu bilgilendirmeyi yapmak istediklerini, ancak kendilerinin, tek yanlı bilgilendirilmek istemedikleri için, bu bilgilendirmeyi resmi bir kurumun yapmasını istediklerini belirtti. Bunun sonucunda da "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İzmir Bölge Müdür Yardımcısı" Hasan Ovak, "Elektromanyetik Işınım" konulu bir sunum yaptı.
Görsel materyaller eşliğinde yaptığı sunumda Ovak, bütün GSM operatörlerinin, her koydukları baz istasyonu için kendilerinden Güvenlik Belgesi ve izin aldıklarını belirterek, verdikleri bütün izinlerin çok geniş araştırmalar sonrası ve güvenli olduğunu belirtti. Sunumunu rakamlar eşliğinde yapan Ovak, Milas’ta toplam 189, Muğla’da ise 2100’ün üzerinde baz istasyonu olduğunu belirtti. Baz istasyonlarının hepsinin, güçlerine göre, belli bir mesafede insan vücudunu olumsuz etkileme gücü olduğunu, ancak bu mesafelerin az olduğunu belirtti. Kapsama alanının hepsinde böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirten Ovak, örneğin şehir içindeki küçük bir baz istasyonunun, sadece antenin baktığı yön üzerinde, 10-11 metrelik bölümünün tehlikeli olduğunu, onun dışında bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirterek, bu konuda kullandıkları kriterlerin, Avrupa Birliği’nde kabul edilmiş olan değerlerin de dörtte biri nispetinde tutulduğunu kaydetti.
Elektromanyetik ışınımın, sadece baz istasyonları nedeniyle olmadığını, günlük hayatta kullandığımız, mikrodalga fırından, elektrikli ısıtıcılara ve yüksek gerilim hatlarına, TV vericilerine kadar pek çok aletin, baz istasyonlarından onlarca ve yüzlerce kat fazla ışınım yaptığını belirten Hasan Ovak, vatandaşların, devletin bir kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na güvenmeleri gerektiğini, bütün GSM operatörlerinin her adımının çok etkin bir şekilde denetlendiğini ve aksi durumlarda çok yüksek cezalar kesildiğini belirterek, vatandaşın bu duyarlılığının, konunun yeterince bilinmemesinden kaynaklandığını ve bu nedenle de şehir içindeki baz istasyonlarına karşı bir önyargı oluşmuş olduğunu vurguladı.
Baz istasyonlarının sayısının artmasının nedenleri konusuna da değinen Hasan Ovak, artan mobil telefonlar nedeniyle, mutlaka baz istasyonları sayısının da artması gerektiğini, aksi takdirde iletişimde aksaklıklar olacağını belirterek, "Ancak kuşkunuz olmasın ki, izin verdiğimiz tüm baz istasyonları, kurumumuz teknik personeli tarafından yerinde inceleme yapılarak, tehlike sınırları konusunda bir sıkıntı olmadığı koşullarda verilmektedir. Aksi takdirde zaten güvenlik sertifikası ve izin vermiyoruz" dedi.
Bilgilendirme sonrası, Hasan Ovak, meclisi izleyen meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların sorularını da yanıtladıktan sonra meclis toplantısı sona erdi.