Kaymakam Arslan ve basın mensupları Uzunyuva’da…

Milas Kaymakamı Eren Arslan ve ilçemizdeki basın kuruluşlarında görev yapan basın çalışanları, Klasik ve Helenistik Anadolu’nun tek örneği durumundaki Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı’na bir inceleme ve bilgilenme gezisi düzenledi. Kaymakam Arslan, dünyada eşi benzeri olmayan söz konusu Anıt Mezar ve Kutsal Alan ile ilgili çok özel bilgiler paylaştı.

Kaymakam Arslan ve basın mensupları Uzunyuva’da…

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen ancak bu konuda yeteri kadar tanıtım yapılmamış olması nedeniyle bırakın yurtiçi ve yurtdışından gelen/gelecek olan konukları, ilçemizde yaşayan insanların büyük bir bölümünün dahi görmediği, bilmediği bu değerlerden en önemlisi konumundaki Hekatomnos Anıt Mezar ve Kutsal Alan’da Milas Kaymakamı Eren Arslan ile ilçemizdeki basın kuruluşlarının temsilcileri, bir inceleme ve bilgilenme gezisi yaptı.

Antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan ve günümüze “Mozole” (Mausoleum) kavramını taşıyan, “Halikarnas Mozolesi”nden (Halicarnassus Mausoleum) daha erken bir dönemde, aynı boyutlarda Mausolus’un babasına ait olan ve günümüze kadar ulaşabilmiş tek örnek olması bakımından Anıt, Antik çağ dünyasının en önemli mezar anıtı ve ölü kültünün temsilcisi olan yapıtı.

Hem mimari tasarımı hem de sanatın diğer önemli kolları olan heykeltraşlık ve duvar resim sanatı açısından üst düzeydeki Anıt, özellikle “Hekatomnos Frizli Lahdi” büyüklüğü, niteliği ve sahibinin öne çıkan kişiliğiyle Klasik ve Helenistik Anadolu’da tek örnek konumunda…

İşte bu eşsiz zenginliğimizle ilgili Milas Kaymakamı Eren Arslan, inceleme sırasında açıklama yaparak şunları söyledi:

“Bilindiği gibi Milas, geçmişte Karya Medeniyeti’ne başkentlik yapmış bir ilçe ve şu an içinde bulunduğumuz ve Uzunyuva olarak tabir edilen, aslında bir anıt mezarın ve etrafındaki yerleşimlerin bulunduğu geniş bir kazı alanı. Bu bölge ilk önce 2004-2005 yıllarında maalesef kaçak kazılara konu olmuş ve ilk böyle haberlerle gündeme gelmiş bir yer. 2010 yılından itibaren de Milas Müze Müdürlüğü tarafından bilimsel kazılar; bilimsel veriler ve bilimsel tekniklere uygun olarak yürütülüyor.

Şu an önünde bulunduğumuz alan Hekatomnos diye Karya Satrabı olarak bu bölgede hüküm sürmüş olan kişiye ait mezar anıtının giriş kapısıdır. Yaklaşık 18 metre kadar bulunduğumuz yüzeyin altında ve bir mezar odası şeklinde yapılmış, içerisinde son derece görkemli bir lahit ve o lahiti çevreleyen figürleriyle aynı zamanda o dönemin tarihine de ışık tutan kıymetli bir hazine…

Benzeri, emsali Anadolu’da veya dünya üzerinde çok nadir rastlanan, hem korunmuş olması açısından, hem de bütünlüğü açısından çok önemli bir değer ifade ediyor. Bu alanda başlatılan bütün kazı çalışmaları tamamlanıp hizmete açıldığında bölge turizmi açısından son derece ilgi çekici olan bir alan haline gelecek.

Bu anıt mezarı ve kutsal alanı korumak adına bu nokta ziyaretçilere açık olmayacak. Buranın birebir örneği Müze Müdürlüğü bünyesindeki kampus içerisinde yapılmış olan alanda ziyaretçilere açılmış olacak. Bu anlamda Milas ve ülke turizmine çok önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyoruz.”

Kaymakam Arslan tarafından yapılan açıklamanın ardından Kaymakam ve 3’er kişilik gruplar halinde basın mensupları anıt mezarın bulunduğu alana girerek, görevliler tarafından yapılan bilgilendirmeyi dinledi.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık