ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -
Muğla Kent Konseyleri Birliği tarafından, Büyük/Bütünşehir Yasası gereği, ilimizde de ‘köylerin mahalle edilmesi’ne dikkat çekmek, dolayısıyla bir farkındalık ve örgütlülük oluşturmak amacıyla ilimiz genelinde başlatılan köy toplantıları 22 Eylül Pazar gününden bu yana ilçemizde sürüyor. İlçemizdeki toplantılar; Pazar günü Karacahisar’da yapılıp dün Ekinambarı’nda sürdükten sonra bugün Derince Köyündeki toplantıyla tamamlanacak.
Bu çerçevede yapılan köy toplantıları; Fethiye (9 - 10 Eylül), Ortaca (12 Eylül), Köyceğiz (13 Eylül), Marmaris (14 Eylül), Datça (15 Eylül), Ula (16 Eylül), Muğla Merkez (17-18 Eylül), Kavaklıdere (19 Eylül), Yatağan’ın (20-21 Eylül) ardından ilçemizde Karacahisar köyümüzdeki toplantıyla başladı.
Karacahisar-
22 Eylül Pazar günü saat 15:30’da Karacahisar köy kahvesindeki toplantıya; Kent Konseylerini temsilen, Muğla Kent Konseyleri Birliği ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve Eşi Feride Topçuoğlu, Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Gülden Sökelioğlu, Nevzat Çağlar Tüfekçi ve Mehmet Nergiz, Milas Kent Konseyi Trafik, Güvenlik ve Sivil Savunma Çalışma Grubu Başkanı Celal Durgun, Sosyal Araştırmalar ve Yardım Çalışma Grubu’ndan Kent Konseyi Gönüllüsü Ayşegül Kaşkar’ın yanısıra gazetemiz yazarlarından Hüseyin Avni Kunduracıoğlu ile Ressam Şahlan Balkan’dan oluşan bir grup katıldı. Toplantıda, 60’a yakın Karacahisarlı yurttaş hazır bulunurken, büyük çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 100 yurttaşımızın da, yanlış mekan seçimi nedeniyle toplantıya katılamadığı daha sonra anlaşıldı. Yaşanan bu durum, sonraki toplantılar için bir deneyim olarak kayda geçti..
Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar’ın sunuş konuşmasıyla başlayan toplantıda daha sonra, ‘köyler mahalle olunca neler olacak’ konusunda Muğla Kent Konseyleri Birliği Başkanı, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu’nun sunumuna geçildi.
"Hep para!..
Sözlerine, köy muhtarı ile mahalle muhtarı arasında ‘görev-yetki ve sorumluluklar’ bakımından dağlar kadar fark olduğuna dikkat çekerek başlayan Topçuoğlu, sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü..
"Görev-yetki ve sorumlulukları büyük ölçüde elinden alınan muhtarlıklar, ayrıca İl Genel Meclisinin, İl Özel İdaresinin, KÖYDES uygulamasının ortadan kalktığı koşullarda köyün-köylünün, daha doğrusu mahallenizin problemlerini kim, nasıl çözecek? Burası için söylüyorum: Milas ve Büyükşehir Belediyeleri.. Milas, ilimizin, yüzölçümü ve bağlı olarak mahalle olacak köy sayısı en çok ilçesi. Bu bakımdan hizmet alanı çok geniş. Bu anlamda Milas Belediyesi zorlanacak. Konunun bir başka yanı ise, şehirde yaşamanın kurallarının olduğudur. Bunların harfiyen uygulanması halinde köy yaşamının alışkanlıkları içinde yaşayagelen sizler de çok zorlanacaksınız. Mesela burada suyun tonu kaç para? 50 kuruş mu?.. İşte bakın, mesela Bodrum’da üç buçuk lira.. Sonra çöp parası var, başka başka şeyler var. Hep para.. Bir de, Hıfzısıha Kanununun 246’ncı maddesi, nüfusu 20 binden fazla olan meskûn mahallerde, belediyenin gösterdiği yerler dışında hayvan yetiştirilemeyeceğine işaret eder. Diyelim ki belediye yönetimi görmezden geldi, durumu idare etti. Ama şikayet olduğu takdirde yapacak bir şey yok. Mecburen ceza da yazacak, yasaklayacak da.."
"Gocabağın dibindeki
incirler..
Sözlerini, köylünün, kendi üretimiyle geçinen bir topluluk olduğunu belirterek sürdüren, onun tarlada çalışmadan, hayvan yetiştirmeden yaşayamayacağının altını çizen Topçuoğlu, "Bir de Hâl Yasası var. O yasaya göre, örneğin künyesi olmayan malı pazara çıkaramazsınız. Bu bir yana, taşıyamazsınız bile. İki kasa domates bile taşıyamazsınız. Yeni mevzuat, 5 dönümden küçük meyve bahçesinde, 20 dönümden küçük sebze arazisinde ve 3 dönümden küçük seralarda üretim yapamazsınız diyor. Çözüm ne? Onun da kanunu var. 2005 yılında çıkarılan toplulaştırma kanunu.. Gocabağın dibindeki incirler senin olmecek gari!. Peki nolcek? Bankala, uzun vadeli-düşük faizli tarla kredisi verecek. Diyelim o sene ürün olmadı ya da oldu da para etmedi!.. Tarla gitti! Buraları almak isteyen çooook alıcı var. Yabancıların, il bazında % 10 oranında yer edinme sınırı kaldırıldı. Bu oran, ülke çapında % 10 olarak değiştirildi. 12.12.2012’de açıklanan rakamlara göre, o tarihten önceki 7 ayda Muğla’da 4 bin 750 dönüm arazi satılmış yabancılara. O günden bu güne ne kadar daha arazi satıldı, doğrusu bilmiyorum. Bir yabancı şahıs, tek başına 300 dönüm arazi alabiliyor. Böyle böyle buralar Hans’ın Çiftliği olabilir. Topraksız yurt, yurtsuz millet olmaz arkadaşlar" dedi.
İlçeler bazında
Ekim sonuna dek..
Konuşmasının son bölümünü ‘çözüm üzerine öneriler’e ayıran Topçuoğlu, bunun ilk adımının, Kent Konseyleri çatısı altında Köylü Meclisleri olarak örgütlenmek olduğuna işaret etti ve şu görüş ve önerileri dile getirdi, "Çaremizi kendimiz üretmek için Kent Konseyleri bünyesinde örgütlenmeli ve her köyümüzden muhtar ile birlikte, biri kadın ve biri erkek olmak üzere üç kişiyi bu meclise üye olarak göndermeliyiz. Sivil toplum dayanışması ve gücünü kullanmalıyız. Kent Konseylerini AB standartları gereği oluşturmuşsak, yine o standartlar çerçevesinde sesimizi de çıkarmalıyız. Milas’ta, bu anlamda örneğin 5 bölgede oluşturulabilir bu örgütlenme. Diğer ilçelerde dile getirdiğimiz gibi bu sürecin ilçeler bazında ilk oluşumlarını Ekim ayı sonuna dek yapmalıyız..."
Küçük ölçekli üretimin, Üretici Köylü Pazarları gibi yapılar oluşturularak sürdürülebileceğini, ancak en doğru adımların birlikler, kooperatifler oluşturularak atılabileceğini belirten Topçuoğlu, "Birlik olmak zorundayız. Üretici ve Tüketici Birlikleri oluşturmalıyız. Alışverişlerin bu birlikler arasında yapılması mümkündür" diyerek sözlerini tamamladı.
"Muhtar katılmazsa
ne yapalım?"
Toplantıda daha sonra, soru-yanıt-tartışma bölümüne geçildi. Bu bölümde, Karacahisar Muhtarının olumsuz tutumu üzerinde duran bir yurttaşın, "Muhtarla birlikte üç temsilci belirlememiz önerildi ama bizim muhtar bu konulara karışmayacağını söylüyor, bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?" sorusuna, Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar şu yanıtı verdi.. "Biz, Milas Kent Konseyi olarak ilçemiz merkezindeki Mahalle Meclislerimizin oluşumunda da muhtarlarımızın ve azalarımızın hep sürecin içinde, hatta önünde durmalarına özen gösteriyoruz. Deyim yerindeyse, mevcut mahalle yönetimlerini hoş tutuyoruz. Aynı durum ve tutum köy meclislerinin oluşumunda da söz konusu olacaktır. Ancak, diyelim ki bir muhtarımız bu oluşumun içinde yer almak istemiyorsa, azalardan biri seçilebilir mevcut köy/mahalle yönetiminden. O da mümkün olmuyorsa, mevcut köy/mahalle yönetiminin katılımı olmaksızın üç temsilci seçilir. Sonuçta Kent Konseyi örgütlenmesine, çalışmalarına katılmak gönüllülük temelindedir."
"Ben nerede
köylü olabilirim?"
Bu arada söz alan, Karacahisar Platformu sözcüsü Dr. Haluk Akbatur; "Ben buraya köylü olmak için gelmiştim. Göründüğü kadarıyla burası, kağıt üzerinde de olsa şehir olmuş, oluyor. Peki ben nerede köylü olabilirim?" sorusuyla toplantıya damgasını vurdu ve toplantı "Köylerimize sahip çıkacağız" kararlılığının dile getirilmesiyle sona erdi.
Köy Muhtarının tutumu
tepki çekti..
Karacahisar Köyü Muhtarı Hüseyin Özel’in, toplantının hazırlık sürecindeki telefon görüşmesinde Milas Kent Konseyi Genel Sekreterine, "Sen bu toplantıyı Çamköy’de yap" deyip yardımcı olmamasıyla ve ardından köy içinde "Bu toplantıyı yaptırmam, Jandarmaya şikayetçi olurum, zaten bizim köyümüz cahildir bu işlerden anlamaz" gibi sözler sarfetmesi, başta Karacahisarlı yurttaşların ve Kent Konseyi Gönüllülerinin tepkisini çekti. Muhtarın, yasa gereği oluşmuş Milas Kent Konseyi’nin bu çalışmasına neden karşı çıktığı ise anlaşılamadı...
Dün Ekinambarı’ndaydı,
bugün Derince’de..
İlçemizdeki köy toplantılarının ikincisi, gazetemizin yayın hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu saatlerde Ekinambarı Köyümüzde sürüyordu. Üçüncü ve son toplantı ise, bugün saat 16’da Derince Köyü meydanında başlayacak... Toplantıların bir saat öncesinde, Atapark’tan köylere minibüs kaldırılıyor..
Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, köy toplantılarının önümüzdeki dönemde sürdürüleceğini ve köylü yurttaşlarımızı bu konuyla ilgili olarak aydınlatmaya ve örgütlenmeye davete devam edeceklerini belirtti.
İmza sayısı
17 bine yaklaştı..
Toplantı sonunda söz alan Karacahisar Platformu Sözcüsü Dr. Haluk Akbatur, Karacahisar termik santralı girişimine karşı mücadele kapsamında 10 bin imza hedefiyle başladıkları imza kampanyasında 17 bin imzaya yaklaşıldığını belirterek, "Önümüzdeki günlerde köyümüz suçıkan mevkiinde geniş katılımlı bir toplantıyla imza kampanyamızı sona erdirip imzaları ilgili kurumlara ulaştıracağız" dedi.