“Kuraklık nedeniyle hububat ekimleri yapılamıyor”
İklim değişikliği, tarımsal üretim üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin tarım sektörünü nasıl etkilediğini değerlendirdi. Bayraktar, yağışların azalması, sıcaklıkların artması ve doğal afetlerdeki artışın tarımsal faaliyetleri zorlaştırdığını vurguladı.
Bölgemizde bu yılın Ekim ayı itibariyle tamamlanması gereken hububat ekimleri, beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle yapılamadı. Özellikle son 40 yılın en düşük seviyesine inen yağışlar, çiftçileri ekim yapabilmek için yağmur beklemeye zorladı. Bu durum, tarımsal verimliliğin düşmesi ve gıda güvenliğinin tehlikeye girmesi açısından büyük bir endişe kaynağı olarak değerlendirildi.
Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Tarımsal aktiviteler iklim şartlarına doğrudan bağlıdır. İklim değişikliği; kalite ve verim düşüklüğüne, üretim maliyetlerinin artmasına, daha sıcak ve az yağışlı iklim koşullarına, meteorolojik olaylarda artışa, bitki hastalık ve zararlılarında artışa, ekolojik alanlarda kaymaya, bitkisel çeşitliliğin azalmasına ve kültürel işlemlerde sorunlara neden oluyor. Kısacası iklim değişikliği, dünyada nüfusun artmasıyla beraber sağlıklı gıdaya ve suya ulaşımı zorlaştırıyor.
Geride bıraktığımız yaz mevsiminde yağışlar normaline göre yüzde 9, geçen yıl yağışlarına göre yüzde 30 azalma gösterdi. Ekim ayı yağışları ise normaline göre yüzde 46, geçen yıla göre de yüzde 27 oranında azaldı.
Türkiye genelinde ekim ayı yağışları son 6 yıldır normalinin altında gerçekleşiyor. Yağışlar Ege Bölgesinde son 40 yılın, Marmara Bölgesi’nde ise son 23 yılın en düşük seviyesine indi.
Bölgelere göre incelendiğinde ise yağışlar normaline göre Ege Bölgesinde yüzde 95, Akdeniz Bölgesinde yüzde 90, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 87, Marmara Bölgesinde yüzde 81, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 74 ve Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 37 azalma gösterdi. Buna karşın sadece Karadeniz Bölgesinde yüzde 31 oranında arttı.
2023 yılının Ekim ayında yağışlar normaline göre yüzde 26 oranında azaldı. Buğday ve arpada ekim dönemi ileri tarihlere kaydı. Bu sezon da bölgelere göre değişmekle birlikte yağışların ekim ayında istenilen seviyede olmaması ve bazı bölgelerde çok geç gelmesi nedeniyle ekilişler 20 gün ile 1 ay kadar ileri kaydı. Kuraklık nedeni ile birçok çiftçimiz hububat ekimi yapamadı.”
Ayrıca etkili olan kuraklık zeytin hasadını da olumsuz etkilerken, uzun süredir yağış almayan zeytin ağaçlarının meyveleri üzerinde kurudu.