ÖNDER Haber -
Milas ve Yatağan Ziraat Odalarının yöneticileri, geçtiğimiz Cuma günü, Yatağan Termik Santrali önündeki maden ve enerji işçilerinin özelleştirmeye karşı direniş ve açlık grevi çadırlarını ziyaret etttiler.
Buğday: "Enerji ve maden
işçilerinin yanındayiz"
Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, kendisinin 80’li yıllarda özelleştirmeye olumlu baktığını fakat son yaşananlardan sonra bu düşüncesinin yanlış olduğunu gördüğünü belirterek; "80’li yıllarda özelleştirmeleri savunuyordum. Çünkü özelleştirmelerin ardından devlet tarafından o bölgeye daha büyük ve daha geniş istihdamın sağlandığı işletmeler kurulacağı fikrindeydim. Ama son zamanlarda yaşanan özelleştirmelerle birlikte devletin kasasına giren paranın, özelleştirmelerin olduğu bölgede değerlendirilmediğini görmem ve hatta bu paraların ne amaçla kullanıldığını öğrenememem, benim bu düşüncemin ne kadar yanlış bir düşünce olduğunu bana gösterdi. Özelleştirmeyle birlikte sadece burada çalışanlar değil, Yatağan ve çevresinde yaşayanlar da büyük bir zarar görecektir. Bu yüzden Yatağan Ziraat Odası olarak enerji ve maden işçilerinin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Umarım bu emeklerinin karşılığını alacaklardır" dedi.
Atıcı: "Özelleştirmeler büyük
ekonomik zararlar vermiştir"
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise, daha önce bölgelerinde yaşanan özelleştirmelerden aldıkları dersler nedeniyle Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralleri ve kömür işletmelerinin özelleştirilmesine karşı olduklarını söyleyerek, "Bundan önce Milas ve Yatağan’da yapılan özelleştirmelerin bu bölgelere hiçbir şey kazandırmadığını gördük. Aksine büyük ekonomik zararlar vermiştir. Bu termik santraller ve kömür işletmelerinin kurulduğu araziler, vatandaşlarımız tarafından bölge insanına istihdam sağlayacak diye gönül rahatlığıyla kamulaştırılmıştı. Termik santraller, bölgemize ve bölge tarımına büyük zararlar verdi ve şimdi de özelleştirilmesi düşünülüyor. Bu zararların bedelini bölgenin halkı ödedi ve şimdi birilerine peşkeş çekilmek isteniyor. Biz Milas Ziraat Odası olarak buna karşıyız" dedi.
Ziyaret için teşekkürler
Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin de, Milas ve Yatağan Ziraat Odalarının yöneticilerine, ziyaretleri ve mücadelelerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ettiler.
‘Sendikal Güç Birliği’nden destek
Bu arada, Petrol-İş Sendikası Başkanı ve Sendikal Güç Birliği Dönem Sözcüsü Mustafa Öztaşkın, yazılı bir açıklama yaparak "Yatağan işçisi yalnız değildir" dedi.
Öztaşkın’ın açıklaması şöyle:
"Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirme uygulamalarına imza atan hükümet, şimdi enerji üretim santrallerini ve bağlı maden sahalarını özelleştirmeye çalışmaktadır. Birçoğu usulsüz ve şaibeli işlemlerle gerçekleştirilen özelleştirmelere yenileri eklenmek isteniyor.
Bu doğrultuda Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan Termik santralleri ile bu santrallerin kömür tedarik ettikleri maden sahalarının ve bu sahalarda üretim gerçekleştiren maden işletmelerinin özelleştirilmesine Ağustos ayında karar vermiştir.
Ancak hükümetin bu kararı, Muğla'da işçilerin direnişine çarptı. Söz konusu santrallerin ve bağlı maden sahalarının özelleştirilmesi planlarına karşı, santrallerde ve maden sahalarında çalışan işçiler 2013'ü bir direniş yılına çevirdi.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde Tes-İş ve Maden-İş'in Yatağan Şubelerinde örgütlü enerji ve maden işçilerinin başlattığı direniş 100. gününü geride bıraktı. 16 Eylül'de özelleştirme yağmasına karşı kurulan direniş çadırı ve ardından yaptıkları Ankara'ya yürüyüş dahil çeşitli eylemlerle, yurtsever enerji ve maden işçilerinin sesini tüm Türkiye duydu. Direnişçi işçilerin 9 Aralık'ta başlattığı dönüşümlü açlık grevi ise halen sürüyor.
Yatağan işçileri direnişleriyle sadece kendi işine ve ekmeğine değil, tüm Türkiye halkına ait olan kamu varlıklarına sahip çıkıyorlar. Özelleştirmenin bir ekonomik ve toplumsal yıkım olduğunu haykırıyorlar. Özelleştirme adı altında gerçekleştirilen yabancılaştırma ve işgal operasyonuna, ülkemizin bağımsızlığını savunarak direniyorlar.
24 Ocak 2014'te Yeniköy ve Kemerköy ile 10 Şubat 2014 tarihinde Yatağan termik santrallerinin ve bağlı maden sahalarının özelleştirme ihalelerine kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan işçiler 2013 yılını direnerek kapatacaklar. Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) olarak Yatağan işçisinin bu onurlu mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz."