MAGEP GENEL MÜDÜRÜ BIÇAKÇI: MİLAS’TAKİ SAHA KAÇAK ÇALIŞIYORDU. GİRGİN;KAÇAK ÇALIŞIYORSA NE YAPTIRIM UYGULANDI?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 22 Mayıs 2019 tarihinde torba yasa görüşmelerinde  Maden Kanununda yapılmak istenen bazı değişiklikler görüşülürken, Milas’da Feldispat  maden ocağında meydana gelen iş cinayetinde hayatını kaybeden işçiler ve madenlerde iş cinayetlerini önleyici tedbirler konuşuldu. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü’nün de hazır olduğu komisyonda Milas Sarıkaya mahallesi Yumrutaş mevkiinde meydana gelen ve 3 işçinin öldüğü iş cinayeti ve nedenleri gündeme oturdu. Genel Müdür, Yumrutaş’taki ocağın, kendi kayıtlarına göre çalışmıyor göründüğünü söyledi.

MAGEP GENEL MÜDÜRÜ BIÇAKÇI: MİLAS’TAKİ SAHA KAÇAK ÇALIŞIYORDU.  GİRGİN;KAÇAK ÇALIŞIYORSA NE YAPTIRIM UYGULANDI?

DENETİMLER KAĞIT ÜZERİNDE Mİ?

CHP Muğla Milletvekili Girgin Komisyondaki madenlerle ilgili madde görüşmeleri sırasında, fotoğraflarla iş cinayetinin meydana geldiği yeri göstererek, Bakanlığın uygulamalarını eleştirdi.

Girgin, MAPEG Genel Müdürüne ‘’Bize gelen cevaba göre, ‘2018’in  beşinci ayında ve kazanın olduğu gün, yani 18/2/2019 tarihinde denetim yapılmıştır.’ Deniyor. Şimdi, insanın aklına hangi soru geliyor? Denetimler kâğıt üzerinde mi yapılmaktadır?’’ diye sordu.

 FERDİ KAZA SİGORTASI ZORUNLU OLMALIDIR.

Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin, yaşanan iş cinayeti sonrası Enerji Bakanlığı’na yazılı olarak sorduğu soruları ve gelen cevapları Komisyon üyeleriyle paylaştı.

Maden Kanununun yönetmeliğinde 4.ncü grup madenlerde sadece linyit ve yeraltı madenlerinde ferdi kaza sigortası zorunluluğu olduğunu, oysa Feldispat dahil 100’e yakın madencilik faaliyetinde bu zorunluluğun olmadığını ve bu konuda düzenleme yapılmasını talep etti.

Bunun üzerine Maden ve Petrol işleri Genel Müdürü Ali Kılıç bu talebin haklı olduğunu belirterek bu yıl içinde tüm madencilik faaliyetlerinde ferdi kaza sigortası zorunluluğu getirilmesi yönünde çalışma yapacaklarını söyledi.

DAİMİ NEZARETÇİLER BAĞIMSIZ OLMALIDIR.

Enerji Bakanlığının soru önergesinde verdiği cevapta nezaretçi defterinin düzenli olarak tutulduğunu belirttiği, oysa düzenli ve gerçekçi tutulmuş olsaydı bu ocağın bu şekilde çalışmasının mümkün olmayacağını, ancak genel anlamda madenlerde daimi nezaretçilerin maaşını patrondan aldıkları için denetim görevini her an azledilme kaygısıyla tam olarak yapamadıklarını, madencilik faaliyetlerinin mevzuata uygun yapılabilmesi için daimi nezaretçinin ruhsat sahibinden bağımsız olması gerektiğini ve bu konuda verdiği önergelerin kabul edilmesini istedi

Yine Enerji Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıtta, kazanın meydana geldiği ocak için mevzuata uygun olmayan faaliyetleri için bildirimler gönderildiğini ancak uyarıların dikkate alınmaması karşısında ne tür bir yaptırım yapıldığını soran Girgin, gerekli işlemlerin yapılmadığını söyledi.

Plan bütçe tutanaklarını da kamuoyu ile paylaşan Girgin, ister toplu ister üçer üçer ölsün, yaşanan acılardan gerekli derslerin çıkartılmadığını söyledi.

Görüşmelerin sonunda madenlerde kazaların önlenmesi için daimi nezaretçinin bağımsız olması ve denetim görevini daha iyi yapabilmesi yönünde verilen 3 önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Plan Bütçe Görüşme tutanağında, MAPEG Genel Müdürü ile görüşmelerin tutanağı aşağıdadır:

“MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET BIÇKICI-

Biz daha önce, dediğim gibi, sahalarımızı denetliyoruz. O kazayla ilgili, Milas’taki kazayla ilgili olarak, biz 30 Mayısta zaten denetim yapmışız. Yaptığımız denetim sonucunda burada faaliyette bulunulmamasına yönelik olarak çalışmışız ve orman izni olmadığından dolayı zaten çalışamayacaklardı, orman izni olmadığından dolayı çalışılmıyordu sahada. Ondan dolayı, o sahada çalışma olmadığından dolayı, yani orada çalışma yoktu bizim kayıtlarımıza göre.

NEVZAT ŞATIROĞLU (İstanbul) – Ruhsatsız bir sahada, ruhsatı olmayan bir saha.

BAŞKAN – Yani izni olmayan bir sahada çalışma yapmışlar, öyle mi diyorsunuz?

MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET BIÇKICI – Şimdi, Sayın Başkanım, bizler her kaza olduğu anda bizler kaza günü…

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) – Peki, bunları kim denetleyecek? BAŞKAN – Şimdi arkadaşlar, her birinin başına asker koyamazsın elbette. Yani bunu elbette Bakanlık denetleyecek, orası denetleyecek.

BAŞKAN – Ama diyor ki Sayın Girgin: “Maaşı işverenden aldıkları için onların lehine karar veriyor.” değil mi, öyle bir ifade kullandınız?

MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET BIÇKICI – Şimdi, zaten bir yıl önceki kanunumuzda daimi nezaretçiyle daimi nezaretçi ruhsat sahibi arasındaki ilişkiyi güçlendirecek müeyyideleri biraz daha artırmak suretiyle burada o tür ilişkileri zorladık. Şimdi, o öneriler değerlendirildi fakat onların da olup olmayacağı konusunda şu anda öyle bir uygulama zor gibi gözüküyor. Ama bizler daimi nezaretçi uygulamasını,nezaretçi uygulamasıyla güçlendirildiğinden dolayı bu gibi handikapların aşılacağını düşünüyoruz Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Sayın Girgin, konuşalım bunu daha sonra, biz birlikte bir tartışalım.

MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET BIÇKICI – Bir de Sayın Başkanım, ferdi kaza sigortası konusunda soru sorulmuştu. Ferdi kaza sigortası konusunda biz 2019 programımız içerisinde tüm madencilik sektörüne yaygınlaştırılması konusunda Maliye Bakanlığı kapsamında çalışmamız devam ediyor, bir noktaya geldi, onu da inşallah sonuçlandırmayı düşünüyoruz bu sene içerisinde.

BAŞKAN – Tamam, teşekkür ediyorum.

SÜLEYMAN GİRGİN (Muğla) – Ben şu konuya açıklık getirmek istiyorum, deniyor ki burada, gelen cevapta bu sahayla ilgili: Bu saha sadece bir örnek Sayın Genel Müdürüm, bu ve benzeri konular maalesef Soma’dan beri hep görüyoruz. Soma’da 301 kişi öldü ama o günden bu yana 300 maden işçisi daha öldü. Toplu toplu ölünce haber oluyor maden işçileri ve bunları çözüme kavuşturmak için de bu konularda ciddi tedbirler almak gerekiyor. Örneğin, “Denetimler yapılmıştır ve firmaya gerekli uyarılar da kendisine iletilmiştir bildirimler yapılmıştır.” diyor. Pekâlâ bildirimler yapıldı, adam yine çalışmaya devam etti, firma yine çalışmaya devam etti, bu konuda ne yaptık? Bir yaptırım uyguladık mı?

MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET BIÇKICI –

Şimdi Sayın Başkanım, zaten faaliyet dışında üretim yapmaya başlarsa biz hemen faaliyetini durduruyoruz ve cezalarımız var, o cezaları uyguluyoruz kendilerine. O cezalarımız zaten valiliğimize yazılmıştır, bundan sonra çalışmamızı…

BAŞKAN – O spesifik sahaya yönelik olarak soruyor soruyu, onun da bilgisini verin oldu mu Sayın Genel Müdür?

MADEN VE PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET BIÇKICI –

Ben tekrar kendisine yazılı olarak ulaştırayım. Ne tür işlemler yaptığımız konusunda tam aktarayım onu.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık