Melih Cevdet Anday Edebiyat Günleri’nde muhteşem gece!..

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Melih Cevdet Anday Edebiyat Günleri’nde muhteşem gece!..

Milas Belediyesi’nin sürdürdüğü, ünlü Şair ve Edebiyatçımız Melih Cevdet Anday’ın anısına yapılan 12. Melih Cevdet Anday Edebiyat Günleri’nin ikinci gecesi de muhteşem geçti.

Birinci gün, Utku Erışık’ın, tarihçi Sinan Meydan’ın eserlerinden derleyerek tek başına oynadığı, 3,5 saatlik “K Harfi Yeterlidir” performansından sonra, ikinci gün etkinlik, Milas Belediyesi Ören hizmet binasında oluşturulan ‘Kütüphane ve Aydınlanma Evi’nin açılışıyla başladı.

Saat 19’da Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Suna Anday ve birçok Örenlinin katıldığı açılış töreni, iki müzisyenimizin gitar ve yan flütle yaptıkları güzel müziğin eşliğinde gerçekleşti.

 

 “Rasime Şeyhoğlu

Aydınlanma Evi”

Önce Recai Şeyhoğlu isimli vatandaşımızın, ülkenin pek çok yerinde gerçekleştirdiği ve “Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi” adını verdiği ‘müze’nin açılışı yapıldı. Gaz lambalarından eski radyolara, kalemlerden fotoğraflara, kitaplara kadar pek çok objenin, ‘aydınlanma kaynakları’nın yer aldığı müze alanının bir bölümünde de, Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday tarafından müzeye armağan edilen, Melih Cevdet’in el yazması şiirleri ve aldığı ödüllerle, özel eşyaları sergileniyordu.

Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milletvekili Nurettin Demir, içinde bulunduğumuz koşullarda, Cumhuriyetimizin yaşatılması mücadelesinde eğitimin ve aydınlanmanın büyük öneminin altını çizerek, Ören’deki Aydınlanma Evi’nin, bu mücadelenin de simgelerinden biri olacağını belirttiler ve Recai Şeyhoğlu ile Aydınlanma Evi’nin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Daha sonra kurdela kesilerek, Aydınlanma Evi gezildi. Burada hazır bulunan ve hepsi de Örenli Köy Enstitülü olan 80 yaş ve yukarısındaki Cemile Temizel, Halil İbrahim Çetin, Vahit Çerçi ve Seyfettin Demir, herkesin büyük saygısını kazandılar.

 

“Gülsüm Cengiz

Kütüphanesi”

Daha sonra, yine belediye binasının ikinci katında bulunan ve bağışladığı 3000 kitabıyla Ören’deki bu kütüphanenin kurulmasına öncülük eden Gülsüm Cengiz Kütüphanesi, Köy Enstitülü öğretmenlerle Belediye Başkanı ve Milletvekili tarafından kurdelası kesilerek hizmete sunuldu.

 

Açılış töreni

Aydınlanma Evi ve Kütüphane’nin açılışı sonrasında, Ören Yalısı’ndaki Atatürk Anıtı’na Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın çelenk koyması ve yapılan saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunması sonrasında Başkan Tokat kısa bir konuşma yaptı ve artık ismi Ören’le bütünleşmiş olan Melih Cevdet Anday Edebiyat Etkinlikleri’nin bu yılki bölümünün, önce bayrama ve bir hafta ertelendikten sonra Zeytinköyümüzün ve yüzlerce hektar ormanımızın yok olmasına neden olan yangın felaketine denk gelmesine karşın, şimdiki şekliyle sürdürüldüğünü belirterek, bu etkinliği önümüzdeki yıllarda daha da geliştirerek sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

 

Ödül, Ahmet Yılmaz

Gruda’ya

Daha sonra, Melih Cevdet Anday’ın meydandaki büstüne, Başkan Muhammet Tokat, Suna Anday’la birlikte bir buket çiçek bıraktıktan sonra, ‘Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü’nün verileceği konser alanına geçildi.

Gazeteci Yazar Enver Aysever’in sunumuyla başlayan Ödül Töreni’nde, Enver Aysever, bu yılki Edebiyat Ödülü’nün tiyatro alanında verildiğini, çok kıymetli bir jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ödülün oy birliği ile belirlendiğini belirterek, jürinin ünlü Felsefecimiz İoanna Kuçuradi’nin başkanlığında Ayşegül Yüksel, Ali Sirmen, Orhan Alkaya, Eren Aysan, Cem Erciyes ve Enver Aysever’den oluştuğunu söyledi ve ödülün, başvuran 31 yazar arasından, “Kavuklu Hamdi” adlı tiyatro oyunuyla ünlü tiyatrocumuz Ahmet Yılmaz Gruda’ya verilmesinin oybirliği ile kararlaştırıldığını belirtti.

Aysever, ödülün gerekçesinin, “geleneksel tiyatro ögelerimizi yeni dönemin imkanları ile başarı ile harmanlaması” olduğunu belirterek, ödülünü alması için Ahmet Yılmız Gruda’yı sahneye davet etti. Yılmaz Gruda, ödülü almadan önce, hazırlamış olduğu kısa bir ‘skeç/stand-up’ı sunduktan sonra, ödülünü Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Suna Anday’dan aldı.

 

Tiyatro Müzikleri …

Daha sonra, Enver Aysever, Çiğdem Erken ve orkestrasını sahneye davet etti. Çoğu şimdiye kadar yapılmış tiyatro müziklerinden oluşan pek çok eseri seslendiren Çiğdem Erken ve orkestrasına, daha sonra Şebnem Köstem, Fadıl Cansu Fırıncı, Hatice Aslan, Özge Metin gibi pek çok başarılı sanatçı, birbirinden güzel eserlerle eşlik ederlerken, konsere büyük ilgi gösteren Örenli izleyiciler, ünlü Opera Sanatçımız Güvenç Dağüstün’ün birbirinden güzel üç eserini de canlı performansla izleme olanağı buldular.

Yaklaşık 2 saatlilk bir konser sunan Enver Aysever ve sanatçılar, konseri, ünlü tiyatro müziği “Lüküs Hayat” operetinin şarkısıyla sona erdirirlerken, bu yılki ödülün sahibi Ahmet Yılmaz Gruda da büyük bir coşkuyla parçayı seslendirmeye katıldı.

Örenliler, kulaklarının pasının silindiği güzel bir gece geçirdiler.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık