Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Metin Ergun'dan çevre sorunları ile ilgili iki ayrı soru önergesi

Metin Ergun'dan çevre sorunları ile ilgili iki ayrı soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.  19.06.2019

Metin Ergun’dan Çevre Sorunları ile ilgili iki ayrı soru önergesi..

Muğla Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Metin Ergun, denizlerden atık toplama çalışmalarına daha önce bakanlıktan ayrılan ödeneklerin, bu işler büyükşehir belediyesine geçtikten sonra yapılmadığını belirterek, bu ödeneklerin büyükşehir için de aktarılması ve ayrıca fosil yakıtların kullanımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması konusunda ne tür çalışmalar yapıldığına dair, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, iki ayrı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na verdi.

Metinin ilk soru önergesi şöyle:

“Bilindiği gibi Muğla ilimiz Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilidir.  Hem Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ili olması hasebiyle, hem de bölgedeki deniz trafiğinin yoğunluğu dikkate alındığında Muğla, deniz araçlarından kaynaklanan atıkların toplanması konusunda diğer illerimize göre çok daha fazla teknik ve finansal kaynağa ihtiyaç duymaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda Özel Çevre Koruma Alanı içerisindeki bölgelerde deniz araçlarından kaynaklı atıkların toplanması amacıyla, mülga İl Özel idareleri vasıtasıyla Kaymakamlıklara bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliklerine yapılan ödenek aktarımının, ilimiz genelinde konu ile ilgili ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak Büyükşehir Belediyesi’ne yapılması konusundaki Büyükşehir Belediyesi’nin talebine henüz cevap verilmemiştir.

Söz konusu problemin çözülemeyişi, deniz araçlarından kaynaklanan atıkların toplanması ve denizlerimizin korunması konusundaki bu büyük ve önemli ihtiyacın giderilmesinde sorunlara yol açmaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

Bakanlığınızın geçmiş yıllarda İl Özel idareleri vasıtasıyla Kaymakamlıklara bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılan ödeneğin Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması ile ilgili bir çalışması var mıdır?

Bakanlığınızın benzer sorun yaşayan diğer büyükşehirlerimizin bu sıkıntısı konusunda bir planı bulunmakta mıdır?”

 

Metin Ergun’un ikinci önergesi ise şöyle:

“Çoğunluğu insan faaliyetlerinden kaynaklanmakta olan, çölleşme, kuraklık, iklimde yaşanan bozukluklar ve değişmeler, gelişmişlik düzeyi fark etmeksizin Dünya genelinde tüm ülkeler için, gelecek adına bir tehdit unsurudur. Birleşmiş Milletlerin 2030 yılına değin sürdüreceği Sürekli Kalkınma Hedeflerinin bazı maddelerinde çölleşme, kuraklık ve iklimde yaşananlarla ilgili bir takım öneriler sunulmuş ve hedefler belirlenmiştir. İklim değişiklikleri ile bu tehditten ziyadesiyle etkilenmiş ve etkilenmekte olan ülkemiz özelinde ise, bu konu, milli bir meseledir. Ülkemiz bu soruna karşı çeşitli dünya ülkelerinin de taraf olduğu bazı antlaşmalar imzalamış ve konuyla ilgili hem söz sahibi olmuş hem de bir takım sorumluluklar üstlenmiştir.

            Bu çerçevede, iklim değişikliğinin sebep olduğu sorunların çözüme kavuşturulmasına ve bahse konu bu hedeflerin Türkiye’deki uygulamalarına ilişkin;

Günümüzde insandan kaynaklanan bu sorunlara ilişkin yürütülen çalışmalarda insanımızı bilinçlendirmek ve toplum nezdinde farkındalık yaratmak adına, bakanlığınızca çalışma veya çalışmalar yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir?

Fosil yakıtların kullanımının azaltılmasına ilişkin önlemler alınmış mıdır? Alınmış ise bu önlemler nelerdir?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımın arttırılmasına ilişkin çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu çalışmalar nelerdir?

Birleşmiş Milletlerin belirlemiş olduğu 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında ülkemiz bazı antlaşmalar ve protokoller imzalamıştır. Bu antlaşma ve protokoller çerçevesinde, bahse konu hedeflerin ne kadarı yerine getirilmiştir?

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 6. Maddesinde yer alan Temiz Su ve Sıhhi Koşullara göre atıkların denizlere %80 oranında ayrıştırılmadan bırakılmaktadır. Denizlerin ve diğer sularımızın arıtılması ve atıkların ayrıştırılmasına ilişkin bir çalışma yapılmakta mıdır?

Deniz ve diğer nehir sularında yaşanan bu kirlilik ekolojik dengeyi bozmakta ve denizde yaşayan diğer canlıları tehdit etmektedir. Bu canlıları ve deniz ekosistemini korumak için bakanlığınızca herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Özellikle üretim alanında kullanılan sera gazları ve karbon salınımları ekolojik dengeyi tümüyle etkisi altına almaktadır. Bu gazların kullanımını ve karbon salınımını azaltmak adına bir çalışma yürütülmekte midir?

Şehirlerimizin düzensiz ve plansız bir şekilde büyüyüp gelişmesi doğal çevreyi olumsuz etkilemektedir. Şehirciliğin nizama uygun bir şekilde yapılması ve bu minvalde çevrenin korunması adına herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Çevrenin gaz salınımından daha az etkilenmesi adına, gaz salınımı düşük teknolojilerin kullanımı için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Ülkemizin içinde yer aldığı ve ülke turizmimizin en önemli gelir kaynaklarından olan Akdeniz Havzası iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgelerden biri olarak tanımlamaktadır. Türkiye, küresel ısınmanın özellikle su kaynaklarının azalması ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi olumsuz yönlerinden etkilenmeye başlamıştır. Akdeniz havzasının bu durumuna ve yaşanan sıkıntılara ilişkin herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Kuraklık ve çölleşmenin beraberinde getirdiği aşırı hava koşulları arazi tahribatına neden olmakta ve ülkemizin başlıca geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlere zarar vermektedir. Bu arazilerin tespiti ve verilen hasarın giderilmesi adına neler yapılmaktadır?”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis