Milas 2 Gün Sonra Sandığa Gidiyor
Milas’ın önümüzdeki 5 yılını yönetecek kadroyu belirlemek üzere Milaslı seçmen 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidiyor. İlçe genelinde kurulacak 403 sandıkta, 117 bin 574 seçmen oy kullanacak. 16 adayın belediye başkanlığı için yarıştığı seçimlerde Milas’ı yönetecek belediye başkanının kim olacağının belirlenmesine ise 2 gün kaldı.
Tüm yurtta olduğu gibi Milas’ta da bu pazar günü seçim var. Milas Belediye Başkanlığı için; Fevzi Topuz (CHP), Rüştü Yiğitkaya (Cumhur İttifakı AK Parti-MHP), Mehmet Çayırlı (İYİ Parti), Türkan Fulya (Demokratik Sol Parti), Ersin Toptaş (Yeniden Refah Partisi), Eş başkanlar Cumali Çelik ve Nurgül Şahin (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Suat Yaşar (Zafer Partisi), Çetin Çukur (Bağımsız Türkiye Partisi), Adem Özel (Hür Dava Partisi), Kadir Güven (Millet Partisi), Salih Öner (Adalet Partisi), Bade Dudu Takım (TİP), Muhammet Çiçek (Deva Partisi), Murat Tekin (Saadet-Gelecek Partisi), Mehmet Kaya (Vatan Partisi) ve Durmuş Özdemir (Bağımsız Aday) yarışacak.
16 belediye başkan adayının yanı sıra belediye meclis üyeleri, büyükşehir belediye başkanı ve mahalle muhtarlarının belirleneceği Yerel Yönetimler Seçimleri için son hazırlıklar tamamlandı. Sandık görevlileri eğitimden geçti, siyasi parti temsilcileri belirlendi.
30 Mart Cumartesi günü akşam saatlerinde başlayacak olan seçim yasakları öncesinde adaylar, gündüz ve akşam olmak üzere farklı programlarla kendilerini, meclis üyesi adayı arkadaşlarını ve projelerini seçmene anlatmaya devam ederken, ilçe merkezi ve bağlı mahallelerde de güvenlik güçleri, sorunsuz bir seçim yaşanması adına gerekli önlemleri alacak.
Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek üzere 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Milas’ta 16 isim belediye başkanlığı için 385 kişi ise mahalle muhtarlığı için yarışacak. Türkiye genelinde 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy vereceği seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Seçmenler Milas’ta 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.
NEREDE OY KULLANILACAK?
Seçmenlerin oy kullanacakları sandıkları öğrenmesinin üç ayrı yolu var.
Bunlardan biri, Yüksek Seçim Kurulu'nun sitesinde yer alan Nerede Oy Kullanacağım sayfası.
Bu adreste T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il ve eski nüfus cüzdanlarında nüfus sıra numarası, çipli nüfus cüzdanlarında ise seri numarası bilgisini girerek oy verilecek sandığı öğrenmek mümkün.
Bu sayfanın dışında e-devlet portalından ve YSK'nın Seçmen Sorgulama iOS ve Android mobil uygulamalarından da sorgulama yapmak mümkün.
SEÇİMDE KAÇ PUSULA OLACAK?
Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak.
Ayrı ayrı olan bu oy pusulalarının hepsi, verilecek olan mavi renkli tek zarfa konularak sandığa atılacak.
NASIL OY KULLANILACAK?
Seçmenlerin oy kullanmaya giderken yanlarında kimlik, ehliyet veya pasaportlarını götürmesi gerekiyor.
Seçmen kağıtlarını sandığa götürmek ise gerekli değil.
Kullanılan oyun geçerli sayılması için "Evet" veya "tercih" yazılı mührün ilgili alana basılması ve pusulaların zarflara koyularak sandığa atılması gerekiyor.
ENGELLİ VATANDAŞLAR NASIL OY KULLANACAK?
Sandık kurulu başkan ve üyeleri engelli seçmenlere yardım için oy kabinine giremez.
Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, sandık çevresinde bulunan akrabalarından birisi veya bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez.
SEÇİMLERE 34 SİYASİ PARTİ KATILACAK
Çekilen kuraya göre, partiler oy pusulasında şöyle sıralandı:
1-AK Parti, 2- İYİ Parti, 3- Sol Parti, 4- Büyük Birlik Partisi, 5- Memleket Partisi, 6- Anavatan Partisi, 7- Demokratik Sol Parti, 8- Yeniden Refah Partisi, 9- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 10- Türkiye Komünist Partisi, 11- Anadolu Birliği Partisi, 12- Zafer Partisi, 13- Halkın Kurtuluş Partisi, 14- Türkiye Komünist Hareketi, 15- Bağımsız Türkiye Partisi, 16- Gelecek Partisi, 17- Yeni Türkiye Partisi, 18- CHP, 19- Emek Partisi, 20- HÜDAPAR, 21- Hak ve Özgürlükler Partisi, 22- Ocak Partisi, 23- Adalet Birlik Partisi, 24- Demokrat Parti, 25- Güç Birliği Partisi, 26- Millet Partisi, 27- Milli Yol Partisi, 28- Adalet Partisi, 29- Aydınlık Demokrasi Partisi, 30- MHP, 31- Türkiye İşçi Partisi, 32- Demokrasi ve Atılım Partisi, 33- Saadet Partisi ve 34- Vatan Partisi.
NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ HAFTA SONU AÇIK OLACAK
31 Mart seçimlerinde oy kullanacak olup, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını kaybeden vatandaşlara geçici kimlik kartı verilmesi için İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri; 30-31 Mart 2024 tarihlerinde 08.00 - 17.00 saatleri arasında açık olacak.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ EKİPLERİNİN YARDIMIYLA OYLARINI KULLANACAKLAR
Hastanede yatan, evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı seçmenlerden talepte bulunanlar, 31 Mart Seçimleri için hasta nakil araçları ve ambulanslarla oy verecekleri merkezlere götürecek. Randevu oluşturmak için 4443833 veya 0 252 212 43 06 nolu telefonları arayabilecekler.
Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, 31 Mart günü oy kullanma saatleri süresince açık tutulacak. Oy kullanmaya götürülen hastalara sağlık personeli refakat edecek. Gerekli koordinasyon Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlanacak.
Ayrıca, Muğla’nın 13 ilçesinde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için oy kullanacak yatağa bağımlı ve engelli vatandaşlar için Büyükşehir Belediyesi’nin tam donanımlı hasta ve engelli nakil araçları vatandaşların hizmetinde olacak. Büyükşehir Belediyesi 13 hasta nakil ambulansı, 6 engelli nakil aracı, 1 hasta nakil aracı 42 personelle 31 Mart seçimleri için oy kullanacak yatağa bağımlı ve engelli vatandaşları sandığa götürecek.
444 48 01 Çağrı Merkezi üzerinden Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşan vatandaşlar seçim günü evlerinden alınarak oy kullanacakları sandıklara götürülecek. Taşıma hizmeti ilçeler arası değil sadece ilçe içinde yapılabilecek.