Milas 78’lilerden, Gümüşkesen Anıtı için, sosyal medyada farkındalık eylemi

Milas 78’lilerden, Gümüşkesen Anıtı için, sosyal medyada farkındalık eylemi
  • 04 October 2022, Tuesday 9:49

Milas’ta bulunan tarihi Gümüşkesen anıtının etrafının Arkeoloji Müzesi yapmak için beton bir yapıyla kuşatılması ve 1822 yıllık anıtın ziyarete kapalı tutulması, uzun süredir Milaslılar’ın gündemini meşgul ediyor. Yaklaşık beş yıl önce anıtın etrafının betonkondu ile kapatılması, ülke içinden ve dışından anıtı ziyaret için gelenlerin anıtı ziyaret edemeden geri dönmeleri ise tepkilere neden oluyordu.  Geçen beş yıllık süreç içinde anıt çevresindeki beton kondunun kaldırılmamasına ve anıtın ziyarete açılmamasına sessiz kalan yetkililere karşı Milas 78’liler Gönüllü Grubu bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Gümüşkesen anıtı Milas'ın tarihi kent kimliği için önemli olduğu kadar arkeoloji dünyası için de önemlidir. Bu önemli tarihi eser, bugün bir beton kuşatması altında ve ziyarete kapalıdır. Ziyaret için ülke içinden ve dışından gelenler, bu anıtı ziyaret edemeden hayal kırıklığı içinde geri dönmektedirler. Bu, kabul edilemez bir durumdur,” ifadelerine yer verildi.

Milas 78’liler Gönüllü Grubunun Açıklaması Şöyle:           

“Milas'ın Güneybatısında yer alan Gümüşkesen mezar anıtı İS 2. yüzyılda inşa edilmiş, 1822 yıllık bir tarihi mirastır. Anıt, Halikarnasos’taki (Bodrum) dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleum'un bir minyatürü olarak inşa edilmiştir. Mausoleum, Osmanlı'nın son döneminde parça parça Londra'ya götürülmüş ve British Museum'da monte edilmiştir. Mausoleum, bugün yerinde yok ama onun minyatürü olan Gümüşkesen anıtı Milas'ta ve bizim topraklarımızdadır.

 

Gümüşkesen anıtı Milas'ın tarihi kent kimliği için önemli olduğu kadar arkeoloji dünyası için de önemlidir. Bu önemli tarihi eser, bugün bir beton kuşatması altında ve ziyarete kapalıdır. Ziyaret için ülke içinden ve dışından gelenler, bu anıtı ziyaret edemeden hayal kırıklığı içinde geri dönmektedirler. Bu, kabul edilemez bir durumdur.

Gümüşkesen anıtını hapsettiler

Gümüşkesen anıtının çevresine yaklaşık 5 yıl önce Arkeoloji Müzesi yapacağız diye bu beton yığını konduruldu. Anıtın çevresindeki duvarların üzerine, anıtın görülmesini ve fotoğraflarının çekilmesini dahi engelleyen perdelemeler yapıldı. Gümüşkesen Anıtı, insanlardan saklanan, kuşatma altına alınan ve hapsedilen bir anıt haline getirildi. Bu anıt ve Milas bunu hak etmiyor.

Gümüşkesen’in beton kuşatmalı hali, sosyal medya profil resmi yapılmalı

Anıtın hapsedilmesine, ziyarete kapatılmasına ve bu ucube beton yığınının varlığına milletvekilleri, tarih ve kültürseverler tepki gösterdi ama bugüne kadar bu konuda yetkililerden hiçbir açıklama yapılmadı ve olumlu bir adım atılmadı.

Biz MİLAS 78'LİLER olarak, bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak, yetkililerin dikkatini çekmek amacıyla bir çağrı yapmak istiyoruz. Tüm tarihseverlere ve duyarlı insanlarımıza; Gümüşkesen anıtının çevresindeki betonkondu kaldırılıncaya ve anıt ziyarete açılıncaya kadar; sosyal medya hesaplarındaki profil resimlerini, Gümüşkesen'in betonla kuşatılmış fotoğrafını kullanmalarını öneriyoruz. Belki bu sayede dikkat çekmeyi başarır, 1817 yıldır özgür olan bu anıtı, hep birlikte tekrar özgürlüğüne kavuşturma şansını yakalamış oluruz.”

 

“MİLAS 78’LİLER”İN SOSYAL MEDYADAKİ FARKINDALIK EYLEMİ İÇİN NE DEDİLER?

 

Araştırmacı-Arkeolog Canan Küçükeren: "Gümüşkesen Anıtının etrafını çeviren beton müze binası, Milas arkeolojisi ve turizmi için çok büyük bir talihsizliktir ve o mücevher gibi anıtın peyzajını da mahvetmiştir. Anıt bu ayıptan biran önce kurtarılmalıdır. Anıtın bu çirkin halini defalarca gerek Karia konferanslarımda gerekse Karia Platformumdaki  paylaşımlarımda dile getirdim. Anıtın asla olmaması gereken bu görüntüsünden kurtarılması için Milas 78'lilerin farkındalık yaratma eylemini destekliyorum."

 

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı: "Tarihi anıtın etrafındaki bu tablo, çok kötü ve çirkin. Anıt bir an önce bu ayıptan kurtarılmalı. Milas'ın sembolü olmuş böyle bir anıtın beton kuşatma altında olması ve anıtın ziyarete yasaklanması doğru değil. Bu tutum yanlış. Ayrıca Gümüşkesen anıtının çevresindeki çarpık yapılaşma da önlenmelidir. Milas tarihi ve kültürüyle anlamlı. Milas'ın bu özelliğine zarar verilmemeli. Anıtın çevresindeki beton yapının bir an önce kaldırılmasını Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden talep ediyoruz. Milas 78'lilerin bu farkındalık eylemini destekliyorum. "

Milas Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özay Sabancı: "Her türlü betonlaşmaya karşıyım. İnsanlar tarih, doğa ve yeşille içiçe yaşamalı. Gümüşkesen anıtının çevresindeki beton yapı, tarihi anıtı çirkinleştiriyor. Gümüşkesen anıtı ziyarete açık olmalı ve bu beton yapı buradan kaldırılmalıdır. Bu görüntü, Milas'ın sembolü olmuş bir anıta yakışmıyor. Milas 78'lilerin bu farkındalık girişimini Milas açısından önemli buluyorum. Bu etkinlik desteklenmeli ve taraftar bulmalı."

Milas Kent Sakini Celal Serhat Öğretici: “Tarihe ve Milas’ın simgesine resmen ihanet! Derhal yıkılmalı. Çevresi, bahçesi, çim ve güllerle donatılmalı! Bu güzel ve muhteşem anıtı rezil ettiler. Anıt bir an önce eski güzelliğine ve ihtişamına kavuşturulmalıdır. Tarihe ve kültürümüze biraz saygı lütfen! Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalı. Farkındalık eylemini destekliyorum. ”

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık