Milas Kuvay-i Milliye Anıtı Açıldı..
Bodrum Kavşağı kenarındaki Şehitler Parkı yanında yapılan Kuvay-i Milliye Anıtı, dün saat 11:00’de gerçekleştirilen törenle açıldı. Milas Belediyesi tarafından uzun süredir planlanan Kuvay-i Milliye Anıtı, Şehitler Parkı ile bütünlük içinde çok estetik 5 adet heykel figürü ve İstiklal Madalyası rölyefinden oluşuyor. Milas’a çok yakışan bir anıt oldu.
Anıtın açılışına Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, dedesi Milas Kuvay-i Milliye Komutanı olan MİTSO Başkanı Reşit Özer, CHP Milas Belediye Başkan Adayı Fevzi Topuz, Belediye Meclis Üyeleri ve üye adayları, gaziler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında anıtın planlanması ve uygulanması sürecini yürüten Milas Belediyesi KUDEP birimi sorumlusu Dr. Ernur Öztekin, bir tanıtım ve sunuş konuşması yaptı.
“Sayın başkanım saygıdeğer protokol ve çok kıymetli misafirlerimiz, Milas Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB Şefliği bünyesinde hazırlanan “Kültürel Mirası Koruma Programı”nın en öncelikli projelerinden biri olan “Milas Milli Mücadele Parkı Kuvayı Milliye Anıtı” açılış törenine hoş geldiniz.” Diyen Öztekin, anıtla ilgili şu bilgileri verdi:
“Şu an içinde yer aldığımız park alanı; ulusumuzun milli mücadele dönemini simgeleyen, canları pahasına vatanları için mücadele veren şehitlerimiz ve ulusumuzun kurtuluşunda büyük hizmetleri olan “Milas Kuvayı Milliye” hareketinin kurucuları adına tasarladığımız saygı abidelerinin bulunduğu alandır.
Park içerisinde yer alan “Şehitler Anıtımız”, 2016 yılında Prof. Dr. Sayın Engin Berber’in danışmanlığı ile tasarlanan, merkezinde Ulusal Bayrağımızı simgeleyen ay ile yıldız etrafında; Balkan Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtı’nda şehit düşen kahramanlarımızın adına dikilen altı farklı kaideden oluşmaktadır.
Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz “Kuvayı Milliye Anıtı” ise, ulusumuzun kurtuluşunda çok önemli bir yere sahip olan “Milas Kuvayı Milliye” teşkilatında görev yapan kahramanlarımız adına düzenlenmiştir.
Milas Kuvayı Milliye hareketi, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgal edildiği gün kurulmuş olup, Milas Firuzpaşa Mahallesi’nde yer alan teşkilat binasında Kuvayı Milliye heyeti toplanmıştır.
Heyetin başkanlık görevini;
Halil İbrahim Efendi
Feyzullah Ağa
Ceza Reisi Fehmi Bey üstlenirken,
Heyet Üyeleri arasında;
Binbaşı Gazi Bey
Yüzbaşı Rıfat Bey
Müftü Mehmet Rüştü Efendi
Ethem Bey
Kara Hafız Bey
Emin Bey
Arifzade Hamdi Efendi
Nazmi Bey
Çandırlı Mülazım Salih Efendi
Mehmet Çavuş
Karargâh Komutanı Müftüzade Teğmen Osman Zeki Bey
Kaymakam Mehmet Fahri Akın Bey
Belediye Reisi Mehmet Ali Bey yer almaktadır.
Kuvayı Milliye Heyeti Çaputçu Hanı yakınlarında bulunan, eski Yapı Kredi Bankası’nın bulunduğu binada çalışmaya başlar.
Karargâh Komutanı Müftüzade Osman Zeki Bey komutasında Milas Müfrezesi Çine’deki 57. Tümene katılmasının ardından, Yörük Ali Efe’nin Milli Aydın Alayı ile birlikte Aydın Köşk ve Nazilli’deki çarpışmalara katılarak büyük yararlılık göstermiştir.
Milas Kuvayı Milliye Anıtı, “Alper Çınar Heykel ve Seramik ATÖLYESİ” sanatçılardan oluşan bir ekip ile tasarlanmış ve uygulaması yapılmıştır.
Anıtımızın merkezinde “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” yer almakta olup, her iki yanında Kuvayı Milliye Heyeti Üyesi “Müftü Mehmet Rüştü Efendi” ile “Karargâh Komutanı Osman Zeki Bey” ve tüm Milas Kuvayı Milliye hareketine katılmış olan kahramanlarımız adına tasarlanmış iki farklı temsili heykelden oluşmaktadır. Anıtın önünde ise ulusal mücadelemize hizmet vermiş tüm kahramanlarımız adına İstiklal madalyamız yer almaktadır.
Ulusumuzun milli mücadele dönemlerinde canları pahasına mücadele veren tüm kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”
REŞİT ÖZER’İN KONUŞMASI..
Açılışı yapılan 5 heykelli anıtta Atatürk’ün yanındaki iki heykel, Milas Kuvayi Milliye Reisi Müftü Mehmet Rüştü Efendi büyük dedesi, Kuvay-i Milliye Milas Karargah Komutanı Osman Zeki Özer ise dedesi olan MİTSO Başkanı Reşit Özer kürsüye geldi daha sonra. Oldukça heyecanlı olan Reşit Özer, dedesi ve büyük dedesinin Milas Kuvay-i Milliyesinin kuruluşu ve Kurtuluş Savaşı’nda hangi cephelerde yer aldığına dair pek çok bilgiyi paylaştığı konuşmasında, bu anıtın düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi sürecindeki katkıları nedeniyle, başta Belediye Başkanı Muhammet Tokat olmak üzere herkese teşekkür etti.
BAŞKAN MUHAMMET TOKAT’IN KONUŞMASI
Başkan Tokat, konuşmasına, Kuvay-i Milliye Milas Müfrezesinin tespit edilebilen isimlerini sayarak başladı..
“Halil İbrahim Efendi
Feyzullah Ağa
Ceza Reisi Fehmi Bey
Binbaşı Gazi Bey
Yüzbaşı Rıfat Bey
Müftü Mehmet Rüştü Efendi
Ethem Bey
Kara Hafız Bey
Eski subay – Emin Bey
Arıfzade Hamdi Efendi
Nazmi Bey
Çandırlı Mülazım Salih Efendi
Mehmet Çavuş
Karargah Komutanı Müftüzade Yedek Teğmen Osman Zeki Bey
Kaymakam Mehmet Fahri Akın Bey
Belediye Reisi Mehmet Ali Bey…
Hepsi birbirinden değerli Kuvayi Milliye Heyeti; Başkanı, Üyesi…
1919’da yurdun dört bir tarafı işgal altında iken, düşmana karşı dik duruşun simgesi isimler…Milaslı Kuvayi Milliyeciler… Şu andaki Çaputçu Hanı yakınlarında, daha sonra Yapı Kredi Bankası, şimdi ise fırın olan binada çalışmaya başladı.
Değerli büyüğüm, yaşayan tarih Özçelik Aral ağabeyimiz anlatıyor:
“Milas Askeri Şubesi Başkanı Binbaşı Gazi Bey seferberlik bildirisini tellal aracılığıyla duyurdu. Ayrıca Kuvay-ı Milliye Heyetini ve muhtarları da bu bildirinin halka duyurulması için görevlendirdi. Milaslı yedek subaylar 1. Dünya Savaşı’na katılmış, deneyimli askerlerdi. Toplanan yedek subaylar, gönüllülerden Milas Müfrezesi teşkil edildi.
Yedek subaylar başlarında Müftüzade Osman Zeki Bey’in komutasında atlarla, gönüllüler yaya ve arkalarında deve katarında silah, cephane ve erzak olduğu halde Çine’ye 57. Tümen’e doğru yola çıktılar. Muğla’nın çeşitli yörelerinden gelen yedek subay, gönüllüler ve efelerle birlikte Muğla Müfrezesi olarak 57. Tümen’in ana gücünü oluşturdular…”
Kıymetli konuklar;
Milas Şehitleri ve Kuvayı Milliye Anıtı Projesi’ni tamamlamanın gururuyla bahar ayının ilk gününde Milli Mücadele Parkı’mızda sizlerle bir araya geldik. Bu anıt, ilçemizin tarihine, kahramanlarına ve kültürüne olan derin bağlılığımızın bir ifadesidir.
Kuvayı Milliye Anıtı’mız; Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Milas Kuvayı Milliye Heyeti Üyesi ve Nazilli Murahhası Milas Müftüsü Mehmet Rüştü Efendi (Özer), Kuvayı Milliye Karargâh Komutanı Müftüzade Teğmen Osman Zeki Bey (Özer) ve Milas Milli Mücadele Dönemi kahramanlarının anısına adanmıştır. İki temsili heykel ve bir İstiklal Madalyası modeliyle, onların fedakârlıklarını ve cesaretlerini yaşatmayı amaçlıyoruz.
Gururluyuz, mutluyuz…
Çünkü bu önemli projeyi tamamlayarak, ilçemizin tarihine ve kültürüne değerli bir katkı sağladık. Biliyorsunuz ki 15 yıllık Belediye Başkanlığı görevinin son günlerini yaşayan ben 30 gün sonra görevimi başka arkadaşlara devredeceğim. Arkadaşlarımın da bu görevi başarıyla tamamlayacağına adım kadar eminim. Hayata geçirdiğimiz eserlerimiz Milas’a miras kalacaktır…
Değerli konuklar;
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Güzel Sanat Eseri olarak tescillenen heykellerimizi tasarlayan ve üreten Alper Çınar Plastik Sanatlar Atölyesi sanatçılarına derin teşekkürlerimi sunuyorum. Onların emekleri ve yetenekleri, bu anıtın anlamını ve estetiğini daha da güçlendirdi.
Kuvayı Milliye Anıtı, ilçemizin geçmişini gelecek nesillere taşımak ve onlara kahramanlarımızın hikâyelerini anlatmak için bizlere bir vesile olacak. Bu anlamda, anıtımızın ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Sevgili dostlar;
Bu anıtı, vatanın istikbali için gerekirse canını veren aziz kahramanlarımız anısına, kunduracılardan aldıkları karabaş çivileri tozlu yollara döşeyerek, İtalyan askerlerinin bisikletlerinin lastiklerini patlatan Milaslı çocuklara, kervan yolundan deve sırtında silah taşıyanlara, zor yıllarda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayanlara ithaf ettik.
En bilgin aynalara
en renkli şekilleri aksettiren onlardır.
Asırda onlar yendi, onlar yenildi.
Çok sözler edildi onlara dair
ve onlar için:
zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur,
denildi.” (NAZIM HİKMET)
Son olarak, bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese ve bu özel günümüzde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Başkan Tokat’ın konuşmasından sonra, katılımcılar, Anıtın kurdelasını keserek, topluca fotoğraflar çektirdiler.
Günün anısına Reşit Özer Muhammet Tokat’a bir plaket sunarken, Başkan Tokat da Anıtı gerçekleştiren Sanat Atölyesi’ndeki sanatçılar adına Alper Çınar’a ve Reşit Özer’e birer plaket takdim etti.