MİLAS’IN İLK GAZETESİ “MİLAS POSTASI” TANITILACAK..
Bu hafta, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Dünden Bugüne Muğla Ulusal Sempozyumu”, 22-24 Şubat tarihlerinde Menteşe’deki Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi Seminer Salonu’nda yapılacak.
Üç gün sürecek olan bu sempozyum, Sosyoloji, Edebiyat, Dil-Basın Tarihi, Sanat Tarihi, Edebiyat, Tarih, Arkeoloji oturumları olarak gerçekleştirilecek. Bu dallarda Muğla’nın çeşitli kültürel birikimleri üzerine, başta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olmak üzere pek çok Üniversite’den katılan akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirilecek.
Sempozyumda Milasla ilgili olarak da çeşitli sunumlar yapılacak.
MİLAS’IN İLK GAZETESİ: MİLAS POSTASI..
Sempozyumun 22 Şubat tarihli birinci gününde, Edebiyat başlıklı II. Oturum’nda Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Milas Abdülaziz Ağalar Kabristanı Mezar Taşı Metinleri” üzerine bir sunum gerçekleştirecek. Sunum, saat 14:00’de gerçekleştirilecek.
Milas’la ilgili ikinci oturum, yine birinci gün 15:30-17:30 saatleri arasında, III.Oturum olan “Dil-Basın Tarihi” bölümünde yapılacak. Prof. Dr. Yücel Yiğit, “Muğla Basınında Milas Postası Gazetesi (1949-1960)” başlıklı bir sunum yapacak.
Milas basınının bu ilk gazetesi hakkında çok fazla bir bilgi sahibi değildik. Oysa Milas’ta 1949 yılında yayına başlayan bu gazete, daha sonra “Menteşe” gazetesi adı altında yayınına devam etmiştir. 1949 yılında haftada bir olarak çıkan bu gazetenin kurucusu Turgut Dizdar’dır. Gazete, yine Turgut Dizdar’ın kurduğu Emel Matbaası’nda basılmaktadır. Çeşitli aralarla 1960 yılına kadar çıkan bu gazete, yine Turgut Dizdar tarafından, Menteşe Gazetesi olarak yayınlanmaya devam etmiştir. Sempozyumun bu bölümünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Yücel Yiğit, Milas’ın 1949 yılında yayına başlayan bu ilk gazetesi hakkındaki araştırmasının sunumunu gerçekleştirecek.
MİLAS’LA İLGİLİ DİĞER SUNUMLAR..
Üç gün sürecek olan sempozyumda, Milas’la ilgili başka sunumlar da gerçekleştirilecek.
Sempozyumun ilk günü, “Sanat Tarihi” başlıklı I.Oturumu’nda, Dr.Öğr. Üyesi Gül Sandikmen, “Selim Turan ve Turan Erol’un Resimlerinde Muğla” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek. Bilindiği gibi Milaslı ünlü akademisyen ressam Turan Erol, memleketi Milas’la ilgili pek çok ünlü tablonun da ressamıdır. Bir-kaç yıl önce aramızdan ayrılan Turan Erol’la ilgili, daha önce Milas Belediyesi, “Edebiyat Günleri” çerçevesinde, Sayın Turan Erol’un da katıldığı bir büyük sempozyum düzenlemiş ve Halim Şafak’ın editörlüğünde sanatı ve hayatını bir kitapla ölümsüzleştirmişti.
Sempozyumun ikinci günü 23 Şubat Cuma günü. “Tarih” başlıklı II. Oturum 14:00-15:20 saatleri arasında yapılacak ve Refik Baykara, “Menteşe Beyliği’nin Denizcilik Faaliyetleri ve Levant Ticaret Ağına Etkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.
İkinci gün saat 15:30-17:10 saatleri arasında yapılacak “Tarih” Başlıklı III.Oturum’da önce Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, “Osmanlı Döneminde Milas’ta Gayrimüslim Nüfus” başlıklı bir sunum yapacak. Hemen Ardından Dr. Öğr. Üyesi Nuri Adıyeke, “Küçük Bir Kasabanın Hikayesi: Osmanlı Döneminde Mandalyat” başlıklı sunumunu gerçekleştirecek. Bilindiği gibi ‘Mandalyat’ bugünkü Selimiye’dir ve Nuri Adıyeke de Mandalyat’lıdır. Nuri Adıyeke’nin “19. Yüzyılda Milas Kazası” başlıklı tez çalışması, daha sonra Milas Belediyesi Kültür-Sanat Yayınları arasında yayınlanmıştı.
Sempozyumun üçüncü günü, 24 Şubat Cumartesi günü Arkeoloji başlıklı iki oturum olarak gerçekleştirilecek.