Milas’ın Üzüm Bağı Kaderine Mi Terkedildi?..

Milas Ovası’nın Yatağan yolunun sol tarafındaki geniş araziler, zamanında Milas’ta uçakların indiği bir alan olarak kullanılıyordu. O bölgedeki geniş bir alan, Milaslı çiftçiler için örnek bir tarım uygulama alanı olarak üzüm bağlarının dikildiği ve çok çeşitli türde zeytin ve meyve ağaçlarının yetiştirildiği bir alandı. Bu arazileri, o zamanlar, Milas Belediyesi, bu tesislerin yapılması için Tarım Bakanlığı’na devretmiş. Sonra bu arazinin kuzey kısmına TMO tarafından, üreticinin ürünlerini alıp stoklayacağı silolar yapılmış ve üreticinin ürünleri satın alınmıştı. O zamanlar tabi ki, üreticilerden destekleme alımları yapılıyordu. Devlet taban fiyat tespit ediyor, çiftçiler de ürünlerini çok uzaklara taşımak veya daha ucuz fiyata ayağına gelen tüccara satmak yerine, buraya getiriyordu.

Milas’ın Üzüm Bağı Kaderine Mi Terkedildi?..

Bu bağlarda yetişen ürünler de, hasat zamanı Milas pazarlarında satışa çıkıyordu. Çok güzel üzümler yetiştiriliyordu. Yakın zamana kadar da bu sürdü.

Sonra, Toprak Mahsulleri Ofisi malum, çok yazdık çizdik, özelleştirildi. Daha sonra onlardan da Milas Ziraat Odası aldı, şimdi orada yem üretimine başladılar. Hiç olmazsa, bir şekilde kullanılmaya başlandı. Umarız, TMO yine buradan arpa, buğday gibi yöremiz çiftçilerinin ürünlerini de almaya devam ederler.

Ama bugün gündeme getirmek istediğimiz şey, başka. TMO’nun yan tarafındaki üzüm kütükleri ve zeytin ağaçlarının olduğu bölge de zamanında özelleştirilmişti. O zamanki Milas Kent Konseyi olarak, o zamanki MSKÜ Rektörü Mansur Harmandar’la görüşmüş, hem burasının, hem de TKİ Lojmanlarının bulunduğu bölgenin Üniversite’ye tahsisi için girişimlerde bulunmuştuk.

Milas Veteriner Fakültesi o sıralarda, bu tahsisler de gerçekleştirilerek, faaliyete başlamıştı.

Bu üzüm bağlarının olduğu bölgenin 200 dönümlük kısmı da Veteriner Fakültesi’ne tahsis edilmişti. Hemen yanındaki 100 dönümlük alan da Muğla İl Tarım Müdürlüğü’ne verilmiş 2021 yılında.

Önceki gün arkadaşlarımız, Ziraat Odası’nın yem üretimiyle ilgili toplantısına gittiklerinde, hemen yandaki bu 100 dönümlük alanda, Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak, bu tarlada yetiştirdikleri tahıldan elde edilen kaba yemi kadın üreticilere dağıtmış. Yaptıkları açıklamada da üzüm bağlarının bu tarla tarafında kalan kısmındaki artık ürün verme yeteneği kalmamış bağ kütüklerinin temizlenerek ekim yapıldığı, bundan sonra da çiftçiler için örnek tarım uygulamalarının yapıldığı yer olarak kullanılacağı açıklanmış. Mesela önümüzdeki dönem için damlama sulama tesisiyle Mısır yetiştirilerek, çiftçilere bunlar gösterilecek, bölgemizdeki suyun önemi nedeniyle, bundan böyle damlama sulamaya geçilmesini teşvik edeceklermiş.

Güzel..

Ancak bu tarlaya bitişik, Veterinerlik Fakültesi’ne tahsis edilen 200 dönümlük alandaki bağ kütükleri ve zeytinler, büyük bir bakımsızlık içindeymiş. Arkadaşlarımız fotoğrafladılar da.. Yıllardır üzüm yetiştirilmediği gibi, hiçbir bakım da yapılmamış.

Üzüm bağ kütükleri aslında yenilenmesi gereken bir durumda, oldukça yaşlanmışlar ve muhtemelen verimi de düşmüştür. Ancak yıllardır burada hiç bakım yapılmadığından, buradaki binalarla birlikte terkedilmiş bir görüntü içinde.. Bir ara buradaki zeytinliklerle, Muğla Üniversitesi bünyesinde bulunan Zeytincilik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ilgilendiğini duymuştuk, muhtemelen ilgilenilmiş; ama üzüm bağı ile ilgili aynı şeyi söylemek mümkün değil. Şu sıralar yine kütükler yapraklanmaya başlamış, ancak, kendi boyunda otlar arasında, bakımsız durumda..

Öncelikle Veteriner Fakültesi yönetimine, ve sonra da bütün yetkililere seslenmek gerekiyor; lütfen bu alanların bakımları yapılsın, yapılması sağlansın. Bu 200 dönümlük alan, üretim amacına uygun hale getirilsin. Eğer Fakülte Yönetimi bunu yapamıyorsa, yetkililer, yapabilecek olanlarla işbirliği içinde üretmek ya da devretmek için gerekeni yapsın..

Tek kelimeyle yazıktır!.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık