Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milaslı Prof. Dr. Aydın: ‘Evde kalmak yetmez!’

Koronavirüs ile mücadele konusunda panikten kaçınmanın gerekliliğine vurgu yapan dünyaca ünlü Milaslı Prof. Dr. Ünal Aydın, kronavirüs risklerinin kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil bölge olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Milaslı Prof. Dr. Aydın: ‘Evde kalmak yetmez!’

Milas’ın yetiştirdiği saygın kişiliklerden biri olan Prof. Dr. Ünal Aydın, koronavirüs salgını konusunda sosyal medya hesaplarından paylaştığı videolu anlatımlarla kamuoyuna önemli bilgiler sunuyor.
PANİK YOK!
“Koronavirüslü günlerden geçiyoruz ve ciddi olarak tüm dünya panik halinde. Biz başından beri yaptığımız yayınlarda No Panik dedik ve süreç yönetimine katkı sağlamaya çalıştık. Özellikle süreç yönetiminin kategoriler halinde yönetilmesi gerektiğini hatırlattık. Panik olursa süreci yönetemez hale geliriz.” diye konuşan Prof. Dr. Aydın, kronovirüs ile mücadelede evde kalmanın ötesinde dikkat edilmesi gereken bölge tanımlaması ve kavramı hakkında bilgi verdi.
GÜVENLİ ALANINIZ ANİDEN RİSKLİ BİR ALANA DÖNÜŞEBİLİR!
Koronavirüs riskinin 4 bölge olarak değerlendirilmesinde büyük fayda gördüğünü belirten Prof. Dr. Aydın, bölgeler arasındaki geçirgenliğe dikkat edilmesi uyarısında bulunarak şunları aktardı: “Virüsün yayılımı ve bulaşmasıyla ilgili toplumsal duyarlılığımız adına sizlerin bilinçlenmesi için bu videoyu hazırladık. Koronavirüsü 4 bölge olarak; kırmızı bölge, turuncu bölge, sarı bölge, yeşil bölge olarak değerlendirmeliyiz.  Nedir bu bölgeler?
Kırımızı bölge, bu virüs ilk olarak Çin’de gündeme geldi ve diğer ülkelere hava yoluyla taşında. Ulaşım araçlarıyla taşındı. Konaklanan oteller, çalışanlar, hava alanı çalışanları hep bunlar kırmızı bölgede bulunan kişilerdi.  
Turuncu bölge; hastaneler, sağlık alanları, sağlık çalışanları ve yakınlarından oluşuyor. Peki, sarı bölgede ne var?
Sarı bölgede; enfeksiyonla karşılaşma ihtimali olan insanların gidebileceği toplu alanlar, toplu taşıma araçları, sinemalar, tiyatrolar, düğünler dernekler, toplu kafileler halinde seyahatler…
Yeşil bölge ise en büyük bölge ve tüm insanların kendi evleri, kendilerini en güvenli olarak düşündükleri yerlerdir. Yeşil bölge olarak kabul ettiğimiz bir kişinin evi aniden kırmızı bölgeye dönüşebilir. Kırımızı bölgedeki birinin mesela sağlık çalışanı bir kişinin evinize gelmesiyle sizin yeşil bölgeniz kırmızıya dönüşebilir. Kalabalık, giren çıkanı kontrol altına alınmayan evler de bu şekildedir.”
BÖLGELER ARASI GEÇİŞLERİ KONTROL ALTINA ALMALIYIZ!
Aydın, “Kronik hastalıklardan ameliyat ettiğimiz, organ nakli hastalarımızı nasıl koruyacağız. Normal gribal enfeksiyondan korunmak için yaptığımız her şeyi bu virüs için de yapmalıyız. Vitamin yönünden zengin beslenmek, istirahatımızı yeterli bir seviyede yapmak gibi… Bilinçli bir şekilde yeşil bölgemizi diğer bölgedeki kişilerden korumalıyız. Bunlar 1. Derece akrabalarınız bile olsa yeşil bölgelerinizi korumalıyız. Evde kalın sloganından saha önemli bir durum bu. Sarı bölgedeki vatandaşlarımız, yeşil bölgedeki yaşlıları ziyaret etmemeli. Akraba ve diğer ziyaretlerin ertelenmesi gerekiyor. Bunu bilinçli bir şekilde önlemeliyiz. Biz bu bölge kavramını kavrayabilirsek ve geçişleri kontrol altına alırsak çok verimli bir süreç yönetebiliriz. Yeşil bölgede beklerken beslenmemize dikkat etmeliyiz, mineral ve sıvı eksiğimiz olmamalı. Dikkatle kendimizi korumalıyız. Lütfen panik yapmayalım, uyarılara dikkat edelim. Gerekirse bilinçli bir şekilde bölge kavramına ve bölgeler arasındaki geçirgenliğe dikkat edelim.” diye konuştu. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis