Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milaslılar Altın Taç’ı geri istiyor

Milas’ın Uzunyuva Arkeolojik SİT Alanı’nda yapılan kaçak kazıda bulunarak yurtdışına kaçırıldığı belirlenen ve İskoçya’nın Edinburgh şehrinde bulunduktan sonra uzun bir hukuki süreç sonucunda Türkiye’ye getirilen “Altın Taç”, yaklaşık 2 yıldır Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Altın Taç’ın Milas’ın kültürel mirası olduğunu belirten vatandaşlar ise, tacın ait olduğu yerde, Milas’ta sergilenmesini istiyor. 

Milaslılar Altın Taç’ı geri istiyor

Milas’ta 2010 yılının Ağustos ayında Jandarma’nın Uzunyuva Arkeolojik SİT Alanı’ndaki bir eve yaptığı baskınla ortaya çıkarılan ve sonradan 2005 yılından o güne kadar devam ettiği anlaşılan kaçak kazıda muhteşem bir anıt mezar bulunmuştu. Bu anıt mezar daha sonra arkeologlarca “Arkeolojide 100 yılın buluşu” olarak nitelendirilmişti. Ardından UNESCO, Uzunyuva Hekatomnos Anıt Mezarı’nı Dünya Mirası Geçici Listesi’ne almıştı.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Basın Birimi’nden derlenen bilgilere göre; Uzunyuva Anıt Mezarı’ndan çalınan eserlerin izi sürülürken 2010 yılında, İskoçya’nın Edinburgh kentinde üç Türk’ün iki müzayede evi ile görüşerek ellerindeki tarihi bir altın tacı açık arttırma ile satmaya çalıştıkları öğrenilmişti. İskoç polisi, alıcı kimliğine bürünerek bu kişilerle bağlantı kurmuş ve yaptığı görüşmede bu kişileri gözaltına alırken altın taca da el koymuştu. Gözaltına alınan üç Türk’ten birisi verdiği ifadede, Altın Taç’ın, Çemişgezek’te ölen dedesinden miras kaldığını, ancak kendisinin nakliye şirketinin maddi sıkıntıya düşmesi üzerine tacı satmaya karar verdiğini anlatmıştı. Olay, mahkemeye yansımış fakat İskoç Başsavcılığı eserin Türkiye’den yurtdışına çıkarılışına ilişken “kriminolojik” bir veri elde edilemediğinden şahıslar hakkında bir ceza davası açmamıştı. Bunun üzerine, altın tacın dedesinden miras kaldığını söyleyen kişi tarafından 2013 yılında mülkiyetin tespiti davası açıldı. Fakat bu kişi daha sonra, 5 Aralık 2017 tarihindeki duruşmada davasından vazgeçerek talebini geri çekti.
Olayı İNTERPOL’den öğrenen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İskoçya’daki mahkemeye taraf oldu ve incelemek üzere altın tacı Türkiye’ye götürmek istedi. İskoçlar örnek bir kararla tacı, “inceleme sonrasında geri vermek” koşuluyla Türkiye’ye gönderdi. Altın Taç, Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderilerek Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarı’nda bulunan diğer buluntularla birlikte nükleer incelemeye alındı. Yapılan incelemede Altın Tacın Milas’tan kaçırıldığı kanıtlandı. Altın Taç ise tekrar İskoçya’ya gönderildi. Bakanlık, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun kanıtlarıyla birlikte Altın Taç’ın Milas ve Bodrum çevresinde bulunmuş benzer taçlarla, özellikle de Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde, M.Ö. 4. yüzyıla ait “Kraliçe Ada” sergisindeki altın taç ile benzerliğini gösteren belgeleri ve kanıtları mahkemeye sundu. Bu kanıtlar üzerine İskoç Mahkemesi, tacın Türkiye’ye geri verilmesini kararlaştırdı. Taç, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlanırken, Altın Taç’ın önünde şu bilgi notu eklendi:
“İskoç makamlarınca yapılan bir araştırma sonucunda tespit edilen Altın Taç’ın ülkemizden yasadışı yollarla çıkarılmış olduğu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, İçişleri Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı’nın katkılarıyla Bakanlığımızca ispatlanmıştır. Ülkemize iadesi sağlanan Altın Taç, M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenmektedir.”
ÖZER’DEN GİRİŞİM
2018 yılının şubat ayında Ankara’ya giden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, müzeyi ziyaret etti. Müze yetkilileriyle de görüşen Reşit Özer “Tarihi eserler ancak bulundukları yerlerde gerçek değerine kavuşurlar. Şu anda Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte olan Altın Taç da Milas’tan, Uzunyuva’dan çalınmıştır. Altın taç, en kısa sürede evine, yani Milas’a dönmelidir. Biz, Altın Taç’ın evine, yani Milas’a dönmesi için Milas Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden geleni yapacağız. Altın Taç’ın Milas’a getirilmesini istiyoruz” dedi.
CHP’Lİ ALDAN SORU ÖNERGESİ VERDİ
Yine geçtiğimiz yıl şubat ayında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi yönelten dönemin CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Milaslıların bu isteğini meclis gündemine taşımıştı. Ancak bu önerge süresi içerisinde cevaplanmadı.
Aldan, Bakan Kurtulmuş’a şu soruları yöneltti:
1-Bu tarihi eserin Milas’a yeniden dönmemesinin gerekçesi nedir? Güvenlik gerekçesiyle bu karar alınmışsa, Muğla’da müzelerde sergilenen tüm eserler hırsızlık tehdidi altında mıdır?
2-Hekatomnos’un Tacı Milas’a aittir. Milaslılar, Altın Tacın Milas’a geri gönderilmesini talep etmekteler. Altın Taç Milas’a verilecek midir?
3-Milas’ta Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın bulunduğu bölgede büyük bir müzenin inşaatı devam etmektedir ve Ekim 2018’de açılacaktır. Hekatomnos’un Altın Tacı da Gümüşkesen Arkeoloji Müzesinde sergilenecek midir?
4-Altın Tacı Milas’a ne zaman göndermeyi düşünüyorsunuz?
MİLASLILAR TACI İSTİYOR
Milas’ta yaşayan birçok vatandaş, ilçenin her bölgesinin arkeolojik yapılara ev sahipliği yaptığını belirterek, “Milas’ın kültür ve turizm konusunda çok eksiği var biliyoruz ancak bu Altın Taç’ın Milas’ın hazinesi olduğunu unutmamak gerekir. Milas’ta ortaya çıkarılan, İstanbul ve Ankara gibi birçok şehirde sergilenen eserlerimiz var. İlçemizdeki müze çalışmalarının bir an önce tamamlanarak başka şehirlerde sergilenen eserlerimizi buraya istiyoruz.” dedi.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis