Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

MUĞLA ÇEVRE PLATFORMU: “MUÇEV HUKUKU TANI, KIYILARIMIZDAN ELİNİ ÇEK”

Muğla Çevre Platformu(Muçep)  İztuzu/Dalyan buluşmasında, İztuzu kumsalının yapılaşma tehdidine ve Muğla kıyı ve kara alanlarında kamuya ait alanların,  Muğla Turizm ve Ticaret Limited Şirketi’ne (MUÇEV) kiralanarak işletilmesine bir kez daha dikkatleri çekti.

MUĞLA ÇEVRE PLATFORMU: “MUÇEV HUKUKU TANI, KIYILARIMIZDAN ELİNİ ÇEK”

Muçep’in periyodik meclis toplantılarından biri, 16 Haziran Günü öğle saatlerinde, İztuzu’nda bulunan “Deniz Kaplumbağası Bakım Merkezi” ni ziyaretle başladı. Merkezde çalışan gönüllü yetkililer ve yöredeki konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları Muçepliler’e bilgi verdi. Platform üyeleri, daha önce yaptıkları başvurulara rağmen, kaymakamlığın “basın açıklaması yapamazsınız” uyarıları, Belediye Başkanlığının toplantı yeri tahsis edip, sonrasında iptal etmesi ve jandarmanın İztuzu Plajı’nda aldığı güvenlik önlemleri nedeni ile, özellikle yerel sivil toplum kuruluşlarının isteği ile, onları zor durumda bırakmamak adına, toplantılarını sürdürmek ve basın açıklamalarını yapmak üzere Dalyan’a geçtiler.

“MUÇEV, HUKUKU TANI, KIYILARIMIZDAN ELİNİ ÇEK”

MUÇEP Meclis toplantısında, Muğla Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolündeki iki vakfın ortaklığıyla kurulmuş bir ticaret şirketi olan MUÇEV’e,korunan alanlardaki devletin hüküm ve tasarrufundaki yerlerin idaresi konusunda yetkili ve sorumlu olan Bakanlık tarafından kendi kamusal yetkilerinin devredildiği, oysa, MUÇEV’in faaliyetlerinin bir ticaret şirketi olarak kâr mantığına dayandığı, kamusal bir rol verilen şirketin gelir ve giderlerinin hiçbir kamusal denetime sahip olmadığı, MUÇEV’e kıyıların tahsis edilmesine dayanak oluşturan Yönetmelik hükmünün Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine, Yönetmelik’te MUÇEV’in işlemlerini yasal hale getirmeye yönelik değişiklikler yapıldığı bu değişikliklerin, Anayasa’nın 43. ve Kıyı Kanunu’nun 5. maddelerine aykırı olduğu, MUÇEV’in etki alanının giderek genişletilmesinin, kamuya ait olan kıyıların ve korunan karasal alanlardaki diğer devletin hüküm ve tasarrufundaki yerlerin ticarileştirilmesi, bunun da koruma yaklaşımının bir kenara bırakılması anlamına geldiği, konularına vurgu yapıldı.

Muğla Çevre Platformu (Muçep)’in yaptığı basın açıklaması şöyle:

“İztuzu’nun yapılaşmasına izin vermeyin !

Muğla Çevre Platformu’nun yerel buluşmalarına bir yenisini eklemek üzere  bugün Dalyan’da bulunuyoruz. Bugün gündemimize ağırlıklı olarak Muğla kıyı alanlarında özel çevre hükümleri ile koruma altında olan kıyı ekosistemlerini tehdit eden gelişmeleri,  Kıyı Kanunu’na aykırı uygulamaları  aldık. Amacımız, kamuoyunda  farkındalık oluşturmak, yetkililere sesimizi bir kez daha duyurmaya çalışmak.

Özellikle öğleden sonra yapacağımız oturumda Muğla kıyı alanlarındaki hukuksuz uygulamaları ayrıntıları ile görüşeceğiz ve sonuçlarını basınla ayrıca paylaşacağız. Programımıza İztuzu’nda buluşarak başladık, çünkü  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açılan “Deniz Kaplumbağası Bakım Merkezi ve Günübirlik Rekreasyon Alanı Tasarımı Fikir Projesi Yarışması” dünyanın gözbebebeği gibi korunması için üzerinde titrediği İztuzu Kumsalının yapılaşmaya açılması için büyük bir tehdit içermektedir. Dalyan’daki bu yerel tehditin de bu vesile ile  kamuoyu gündemine taşınmasını istiyoruz.

Sözkonusu projenin şartnamesi incelendiğinde, her ne kadar “ekolojik kaplumbağa hastanesi” şeklinde ifade edilse de, aslında altı yıl önce yerel inisiyatiflerin ve kamuoyunun büyük tepkisi ile iptal edilen projeden çok da farklı olmadığını görüyoruz. Proje, yine Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan ve mutlaka korunması gereken İztuzu kumsalını tüm koruma hükümlerini hiçe sayarak yapılaşmaya açmayı öngörüyor. Bölgede bir Kaplumbağa Rehabilitasyon Merkezi’nin oluşturulmasına hiçbir şekilde karşı çıkılmamasına karşın, projenin gerçekleştirileceği yer olarak özellikle İztuzu Kumsalı şartnameye konulmuştur. 5000 m2’lik otopark inşası öngörülen, hem orman, hem sulak alanı kapsayan proje gerçekleştiği takdirde, İztuzu’nun hem karasal hem denizel ekosistemi üzerinde geri dönüşü olmayan ekolojik yıkıma neden olacak, yeni yapılaşmaların da yolunu açacaktır. Proje için öngörülen orman alanın tahrip edilmesi ile IUCN kırmızı listesinde yer alan Likya semenderlerinin yaşam alanı da tahrip edilecektir.

Sevindirici bir gelişme olarak dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projenin ertelendiğini duymuş bulunmaktayız. Bu haber hatadan dönüleceği konusunda bizleri umutlandırmıştır. Yetkililere bir kez daha seslenmek istiyoruz: bizlerin de desteklediği Caretta Hastanesi projesini, Ortaca Belediyesi ve ilgili sivil toplum örgütleri ile müzakere ederek belirlenecek uygun bir alanda gerçekleştiriniz. Lütfen İztuzu’nda yapılaşmanın yolunu açacak girişimlerden tamamen vaz geçiniz.

Son söz olarak, bugün Muğla Çevre Platformu’nun Dalyan’da buluşmasından, vereceği mesajlardan rahatsızlık duyan, basın açıklaması yapmamızı, toplantı özgürlüğümüzü engellemek için türlü baskılar uygulayan yerel yöneticilere seslenmek istiyoruz. Muğla Çevre Platformu, Muğla genelinde sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin yalnızca yaşam alanlarının korunması amacı ile bir araya gelerek oluşturduğu bir platformdur.  Bizler, ekoloji mücadelemizi anayasa ve yasalarla belirlenmiş demokratik ifade özgürlüğümüzü kullanarak yasal ve meşru zeminde yürütmeye özen gösteriyoruz. Demokratik haklarımızı  kısıtlamaya, toplanma ve ifade özgürlüğümüzü baskı altına almaya çalışan girişimlerinizi kınıyoruz. Muğla Çevre Platformu olarak ekoloji mücadelesini genel hak mücadelesinin ayrılmaz parçası olarak görüyoruz ve haklarımızı sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.

Saygılarımızla.”

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis