Muğla Denizlerinde Dev Temizlik Kampanyası
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Cumhuriyetin 100’üncü yılında bugüne dek Muğla denizlerinde gerçekleştirilen en kapsamlı deniz temizliği çalışmasını gerçekleştirdi. Bodrum Güvercinlik İskelesi’nden Onuncu Yıl Marşı eşliğinde denize açılan 20 tekne, iki saat içinde yaklaşık 20 ton çöp ve atık topladı. Tekneler, Güvercinlik İskelesine 100’üncü Yıl Marşı eşliğinde döndü. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin öncülüğündeki etkinliğe Muğla kıyılarındaki oteller, birlik, kooperatif ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile gençler ve gönüllüler katıldı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Valiliğinin himayesinde Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı deniz dibi ve kıyı temizliğini, Cumhuriyetin 100’üncü yıl onuruna gerçekleştirdi. “Daha Temiz Deniz, Daha Temiz Muğla” sloganıyla Muğla’nın denize kıyısı olan ilçelerinde eş zamanlı başlatılan program kapsamında, Bodrum’un Güvercinlik sahilinde protokolün de katılımıyla farkındalık çalışması yapıldı.
Bodrum Güvercinlik İskelesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın yanı sıra, kampanyaya destek veren Eczacıbaşı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile ekibi de katıldı. Ulusal medyanın çok okunan ekonomi yazarları ile yerel medya kuruluşlarından temsilcilerin de izlediği etkinlik saat 11.00’de 20 ekibin teknelerle denize açılmasıyla başladı. Her bir tekne ve ekip kendisi için belirlenen bölgede temizlik yaptıktan sonra Salih Adası açıklarında tespit edilen “hayalet ağ” noktasında büyük buluşma gerçekleşti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 12 kişilik dalış ekibi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet dalış ekibinin de desteğiyle, su altı dronu ile tespit edilen hayalet ağı deniz dibinden çıkardı. Ağın çıkarılmasının ardından dalış timi denizde “En Büyük Temizlik Kirletmemektir” yazılı pankartı alkışlar eşliğinde açtı.
SADECE GÜVERCİNLİK’TEN İKİ SAATTE 20 TON ATIK ÇIKARILDI
Tekneler daha sonra hep birlikte Güvercinlik İskelesi’ne doğru yola çıktı. Burada yine protokol ve gönüllülerin katılımıyla denize 100 bin yavru balık salınımı gerçekleştirildi. Etkinlik boyunca toplanan atıklar, Güvercinlik İskelesi’nde toplanarak farkındalık amacıyla vatandaşlar için sergilendi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, burada yaptığı konuşmada, “Bir kez daha gördük ki, biz sürekli temizliyoruz, bıkmadan ve usanmadan. Bu sene de yaklaşık 15 tona yakın çöpü bu bölgede toplamış bulunuyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu özel yılda, Muğla genelinde 100 ekiple bu etkinlik icra edildi. Bizim isteğimiz şu. En büyük temizlik kirletmemektir. Ey insanoğlu, size miras kalan bu temiz denizleri, temiz toprakları, temiz dünyayı, teknenizi bağladığınız yere straforunuzu, şişenizi bunun dibine atar mısınız? Cennet Muğla’mıza dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimiz, turistlerimiz, büyük mega yatların temsilcileri, bu denizlere tonoz atmak size yakışıyor mu? Ya da ağını orada bırakan avcılarımıza sesleniyorum. Biz bugünlük değiliz dünyada. Bizden sonraki gelecek kuşaklara da bize nasıl bırakıldıysa öyle bırakmak zorundayız. Gelecek için, sürdürülebilir turizm, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı için, çocuklarımızın geleceği için yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı. Barış Saylak, etkinliğe destek veren başta Eczacıbaşı Holding olmak üzere, etkinliğe katılan kurum temsilcilerine, Muğla kıyılarındaki otellere, gönüllü gençlere, sivil toplum kuruluşlarına ve tüm gönüllülere teşekkür etti.
Sosyal sorumluluk projeleriyle tarıma, toprağa, denizlerimize ve sürdürülebilir kalkınmaya değer katan Eczacıbaşı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da bugün düzenlenen çalışmaya katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Eczacıbaşı, “Nasıl bir hevesle heyecanla çalışıldığını gördüm, izledim ve bundan mutluluk duydum. Değerli İl Müdürümüzü bu inisiyatifi aldığı için gönülden kutluyorum. Bu çalışmaların her zaman yanında olacağız.” diyerek tüm katılımcılara katkıları için teşekkür etti.
Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, “Hava da, toprak da, deniz de bizim. Hiçbirini kirletmeyeceğiz” derken, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan da “Organizasyonu çok beğendim ve faydalı olduğunu ifade etmek istiyorum. Hep beraber büyük bir kalabalıkla bu işi gerçekleştirdik ve çok fazla çöp toplandı. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra kirletmemeyi hedef alalım” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından protokolün ve konukların katılımıyla Güvercinlik İskelesinden ve aynı zamanda Muğla’nın dört ayrı lokasyonundan denize toplam 100 bin balık yavrusu bırakıldı.
ÖDÜLLÜ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
Etkinlik, gün boyu Muğla’nın denize kıyısı olan ilçelerinde gönüllü ekipler ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin katılımıyla gerçekleştirilerek, deniz dibi ve kıyıdan yaklaşık 40 ton atık ve çöp çıkarıldı. Etkinliğe katılan 100 ekip, çektikleri fotoğraflar ve sloganlar ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği yarışmaya da katıldı. Yarışmaya gönderilen fotoğraf ve sloganlar, jüri tarafından değerlendirdikten sonra ödüller sahiplerine teslim edilecek. Birincilere 10’bin, ikincilere 5 bin ve üçüncülere ise 3 bin TL tutarında ödül verilecek.