Muğla Milletvekili Metin Ergun: “KALİTELİ ZEYTİNYAĞINA DAHA FAZLA PRİM VERİLMELİ”          

Muğla Milletvekili Metin Ergun, kaliteli zeytinyağı üretenlere daha fazla prim verilmesi konusunu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması istemiyle, yazılı bir soru önergesiyle TBMM’ne taşıdı. Metin Ergun’un önergesi şöyle:

Muğla Milletvekili Metin Ergun:  “KALİTELİ ZEYTİNYAĞINA DAHA FAZLA PRİM VERİLMELİ”          

“Bakanlığınızca zeytinyağı üreticilerine destek olması amacıyla kilogram başına destek ödeme programı yürütülmektedir. Fakat zeytinyağının kalitesini belirleyen yüksek asit değerlerine sahip (kalitesiz) zeytinyağları ile düşük asit değerlerine sahip (kaliteli) zeytinyağları arasında fark gözetmeksizin prim ödenmesi gibi bir anlayış mevcuttur. Bu anlayış daha kaliteli üretim yerine, daha kalitesiz fakat daha çok üretim yapılmasını teşvik etmektedir.

Zeytinyağı üreticilerinin daha kaliteli zeytinyağı üretmelerini teşvik etmek amacıyla zeytinyağları arasında kalite esasına göre bir ayrım yapılması ve destek primlerinin bu kıstasa göre ödenmesi gerekmektedir.

Özellikle Muğla ilimizin Türkiye ve dünya çapında kaliteli zeytinyağlarıyla dikkat çeken üreticileri mevcut destek sisteminin adaletsizliği yüzünden mağdur olmaktadırlar.

Bu şekilde bir düzenleme, zeytinyağı üreticilerinin daha kaliteli zeytinyağı üretmelerini teşvik edecek mahiyette bir düzenleme olacak ve katma değeri yüksek üretimden dolayı üreticilerimizin daha fazla kazanç elde etmelerine ve üretilen zeytinyağı standartlarının yükselmesine hizmet edecektir.

Bu kapsamda;

  1. Bakanlığınızın bu ayrımları gözetecek bir çalışması mevcut mudur?
  2. Böyle bir çalışma mevcut ise, uygulaması nasıl ve ne zaman yapılması planlanmaktadır?”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık