Muğla’da da 9 yabancı ot var

Marmara Bölgesi’nde yaşanan ‘ıspanak vakalarının’ ardından gözler zehirlenmenin kaynağı olarak gösterilen ‘yabancı otlara’ çevrildi. İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ise, olayın yaşandığı gün yaptığı açıklamada, zehirlenmelere, ıspanaklara karışan zehirli yabancı otların sebep olduğunu belirtmişti. 

Muğla’da da 9 yabancı ot var

Yüzlerce değişik çeşidi olan ve ıspanak, dereotu, semizotu gibi ‘yaprakları yenen’ sebzelerin içinde ve etrafında yetişen bu otlar hakkında Türkiye çapında yürütülmüş bir proje neticesinde hazırlanan raporların detaylarına ulaşıldı.
Raporlara göre Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Üretim Genel Müdürlüğü (TAGEM) ‘Yaprağı yenen sebzelerde hastalık, zararlı ve yabancı otların belirlenmesi ve mücadelesi’ adıyla 3 yıl boyunca bir proje yürüttü.
Türkiye bölgelere ayrılarak tarımsal araştırma enstitüleri üzerinden araştırmalar yapıldı. Sahalar gezildi, tarlalar incelendi. Raporlardan çıkan sonuçlara göre Muğla ve ilçelerinde 9 yabancı ota ulaşıldı. Raporlarda bu otlarla mücadelede kültürel, biyolojik, biyoteknik, bitkisel kökenli yöntemler ve preparatlar kullanılmasının uygun olacağı belirtildi.
Rapordan çıkan diğer sonuçlar ise şöyle: Batı Akdeniz’de (Antalya ve ilçeleri) 20 ayrı yabancı ot var.  Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yöresinde 69 çeşit; Amasya, Tokat, Samsun’da 42; Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’de 39; Balıkesir, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla 9;  Ankara, Konya, Eskişehir’de 4 çeşit yabancı ot var. 
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal ise, gıda denetimlerinin yetersizliğine dikkat çekiyor. Ispanak hasadında kökten kanatların 3 santimetre aşağısından kesilip silkelendiğinde ıspanak yapraklarının hepsinin bir köke bağlı olması sebebiyle herhangi bir ot karışmayacağını belirten Koçal, bu vakada ıspanakların doğru şekilde toplanmamış olduğu kanısında.
Ekonomik nedenlerle hasadın bazen çiftçi dışındaki kişilere yaptırıldığına işaret eden Koçal, doğru hasadın yapılması için arazilerde yeteri kadar ziraat mühendisinin istihdamı, çiftçi ve işçinin eğitilmesi gerektiğini söylüyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık