ÖNDER Haber -
Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen 'Muğla Yerel Tohum Takas Şenliği'nin ikincisi geçtiğimiz Cumartesi günü Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi bahçesinde yapıldı. Muğla Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin örgütlemesiyle gerçekleştirilen ‘Muğla 2. Yerel Tohum Takas Şenliği', başta Muğla Belediyesi olmak üzere; Muğla Kent Konseyi, Ziraat Mühendisleri Odası, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Yeşil-Der, Muğla Çevre Geliştirme Derneği, Köy-Koop, Muğla Belediyesi Dayanışma Merkezi, Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından desteklendi.
Şenlik, saat 10'da açılış konuşmalarıyla başladı. Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yaptığı konuşmada, tohum konusunda Anadolu'nun kendisine özgü çeşitliliğe sahip olduğunu, ancak yerli tohumculuğun erozyona uğradığını belirterek, yerel tohumun önemini vurgulamak için böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ise, yaptığı konuşmada, yoğun tarıma geçilmesi ile başlayan sürecin, kırsal nüfusun azalmasına ve geleneklerin unutularak doğadaki değişime sebep olduğunu söyledi. Konuşmasında daha sonra; üretim girdilerini azaltıcı ve her boyuttaki işletmeleri destekleyen organik tarım gibi sürdürülebilir sistemlerin, devletler ve kurumlar tarafından desteklendiğine ve yerel tohumların, doğanın her türlü olumsuz etkisine ayak uydurma yeteneğine sahip olduğuna dikkat çeken Ekici, "Bir hayat, tohumun toprağa düşmesiyle başlar. Bu süreç, tohumun içinde bulunan çeşitlilik ve bu çeşitliliğin doğa ile uyumu sayesinde devam eder. Yerel tohumların içinde doğanın zor koşullarına uyum, hastalıklara dayanıklılık ve çeşitlilik vardır. En önemlisi hayatın sürdürülebilir gücü vardır. Yerel tohumların devamlılığı için ise gerekli olan, küçük üreticilerin korunmasıdır" dedi.
Konuşmaların ardından 'Turşu Yarışması' yapıldı. Yarışmaya 14 üretici katıldı. 4 jüri üyesi tarafından turşular tek tek tadılırken, turşularda koku, tat ve renklere göre değerlendirme yapıldı. Yapılan değerlendirme sonunda Yeşilyurt mahallesinden Salih Soyman birinci, Kafaca mahallesinden Ayanımah Ülkü ikinci ve Yaraş Mahallesinden Songül Kara'nın yaptığı turşu üçüncü oldu.
Daha sonra, 'Yerli Tohumların Önemi' konulu panel gerçekleştirildi. Panele; Prof. Dr. Tayfun Özkaya (Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Yavuz Dizdar (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi), Dr. Zerrin Çelik (Tarım Ekonomisi Derneği) ve Gülay Beşirli (Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü) konuşmacı olarak katıldılar.
Prof. Dr. Yavuz Dizdar, yaptığı konuşmada, ‘yerel tohumun olmayışını, tıpta doktor olmayışına benzeterek’, "Market tarzı beslenme, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Tekelleşen endüstriyel tarımla sağlıklı beslenemiyoruz. Yerel tohuma sahip çıkmak, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Kendi tohumumuzu ekeceğiz, kendi fidanımızı dikeceğiz. Kendimiz yetiştireceğiz. Kendimiz tüketeceğiz. Elimizdeki yerel tohumu korumasını iyi bilmemiz gerekiyor. Yerel tohum kullanımını yaygınlaştırmamız gerekiyor. GDO’lu ve hormonlu tarımsal ürünler üretilmekte. Ayrıca 45 gün gibi çok kısa sürelerde üretilen piliçleri yiyerek ömrümüz kısalıyor" dedi.
Panelin bitimiyle birlikte tohum takası yapıldı. Çeşitli pazar standlarının da yer aldığı şenlikte, 'Köylerimizden Fotoğraflar' sergisi de açıldı.
Muğla Kent Konseyi Kadın Meclisi’nce konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; ''Anadolumuzun verimli topraklarında 10 bin yıldır tohum ekilmektedir. Günümüzde, egemen güçlerin gıda egemenliğini ellerine almak için başlattığı çalışmalar sonucu, topraklarımızda ekilen yerel tohumlarımız yok olmayla karşı karşıya bırakılmıştır. İnsanlık, GDO'lu tohumlara muhtaç bırakılmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde de 2006 yılında çıkartılan Tohumculuk Yasasıyla, yerel ve köylü çeşitlerin satılması yasaklanmıştır. Bu kapsamda ülkemizde ilk kez 2010 yılında Yerel Tohum Takas Şenliği düzenlenmiş ve dalga dalga yayılmaya başlamıştır. Muğla Kent Konseyi Kadın Meclisi örgütlemesiyle, bölgemizde yerel tohumların ekilmesi desteklenmektedir'' denildi.