Önder 52 yaşında!..

Gazeteniz ÖNDER 52 yaşında.. Bundan tam 52 yıl önce Mehmet Emin Berber’in girişimiyle, künyesinde sahibi Osman Çimen (eski matbaa ustamız ve Hacıapti Mahallesi’nin eski muhtarı), Yazı İşleri Müdürü Ertuğrul Perçin (CHP Milletvekili aday adayı Bekir Perçin’in amcası) olarak 11 Nisan 1972 günü, birinci sayısında “Yolumuz ve Önderimiz” başlığıyla yayın hayatına başlamış.

Önder 52 yaşında!..

Kuşkusuz çok meşakkatli bir 52 yıl sonra, yine pek çok zorluklarla, yayın hayatını sürdürüyor.

Zaman, yirminci yüzyıldan bu yana, her on yıllarda, çok daha hızlı akıyor. Keşifler ve icatlar, 19. Yüzyıldan bu yana, insan ve toplum yaşamında geometrik hızla artan değişimlere neden oldu. Bu hızlı dönüşüm, yirmibirinci yüzyılın başlarında iyice arttı. 20-30 yıl önce hayal bile edemediğimiz şeyler, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olmaya başladı.

Bu, iletişim alanında ise belki de en hızlı sonuçlarını izleyebildiğimiz bir durum.

1972 yılında, kurşun-antimon karışımı tek tek harflerin (hurufatların), elde tutulan kumpasa yan yana dizilmesi, espaslar atılması ile oluşturulan satırların, daha sonra çelik kale içerisinde sayfa mizanpajı yaparak sabitlenmesiyle oluşan kalıpların takıldığı baskı makinasında kağıtla buluşturularak okura ulaştırılan gazeteler, bu gün bilgisyarlarda hazırlanan sayfaların offset sistemiyle kağıda aktarılmasıyla çok daha kolay ulaşıyor okuyuculara.. Hem çok daha hızlı..

Öte yandan, 1972’de gazetelerin yanında sadece radyolar vardı iletişim aracı olarak.

Şimdi öyle mi?..

Bir yandan onlarca, yüzlerce renkli televizyon kanalı..

Öte yandan herkesin cebinde ekranlı telefonlar.. Hem telefon, hem anında mektup, fotoğraf ve film makinesi, fotoğraf ve film aktarıcısı, televizyon, internet gazetesi.. Hatta daha çoğu..

Öyle bir zamandayız ki, bu koşullarda yazılı basını yaşatmak, sürdürmek çok zor..

Haberi sosyal medyadan almak çok daha ucuz ve hızlı, anında..

Bununla yazılı basının yarışması, bu yanıyla mümkün değil.

Ama en azından, doğru haber, basın etiği içinde haber için çok değerli birikimler ve farklılıklar taşıdığını söyleyebiliriz.

Ve iletişim alanının, hız ve etkililik yanında, en fazla ihtiyaç duyduğu şeyin de doğru ve ilkeli habercilik olduğu söylenebilir.

Ayrıca, onyıl, yirmi yıl, otuz yıl önceki bir olayla ilgili olarak çıkan haberlere ulaşmak istediğinizde, cep telefonundan akıp giden ve çoğu kez birkaç ay sonra ulaşılması zor, birkaç yıl geriye gittiğinizde ise neredeyse mümkün olmayan, özel çaba gerektiren bir mecra. Oysa yazılı basın, gerek gazete arşivlerinde, gerekse kütüphanelerde ulaşılabilen bir arşiv niteliği olan haberleşme aracı..

Bu anlamda yerinin farklı olduğunun bilinciyle, Anadolu’nun dört bir yanında yazılı basın, büyük bir inatla sürdürülüyor.

Bu inadın bir parçası olarak, gazeteniz ÖNDER de yayın hayatına, ilginize ve desteğinize gereksinim duyarak, devam ediyor.

Doğru habercilik ve ilkeli yayıncılık çerçevesinde nice onyıllarda buluşma dileğiyle..

Beğendim 2 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık