VE ADAYLAR ÇIKTI MEYDANE!..

(Bakalım Hangisi Diğerinden Merdane!..)

VE ADAYLAR ÇIKTI MEYDANE!..
  • 11 April 2023, Tuesday 10:14

Siyasi partiler, 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılacak 28. Dönem Milletvekili seçimleri için belirledikleri aday listelerini Pazar günü akşamına kadar Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ettiler.

Haberimizin devamında, partilerin aday listelerini bulabilirsiniz.

Ancak çıkan sonuca göre, mevcut 7 Muğla milletvekilinden sadece İYİ Partili Metin Ergun yine seçilebilecek bir yerden aday gösterildi. Ergun, partisinin YSK’ya verilen listenin birinci sırasında.

Milaslı bir aday noktasından bakıldığında ise, görünürde, seçilebilecek noktada yine tek bir aday var; o da yine İYİ Parti milletvekili Metin Ergun. CHP ve AKP listelerinde Milaslı bir aday yok. Milaslı veteriner hekim ve Belediye Meclisi’nden istifa ederek aday olan Mevlüt Kiriş, MHP’nin üçüncü sırasında gösterildi. Ancak MHP’nin Muğla’da milletvekili çıkarma şansı yok gibi. Zaten geçen dönemde de MHP’nin Muğla Milletvekili yoktu.

Önceki dönem mecliste Milas’tan, İYİ Parti dışında AKP’den Mehmet Yavuz Demir, CHP’den Suat Özcan varken, bu dönem Metin Ergun dışında Milaslı hiç bir aday seçilebilecek yerden sıralamaya girmedi.

Başta CHP ve AKP olmak üzere, partililer, Milas’tan bir adayın listelerde hiç yer almaması ile ilgili, sıkıntı ve serzenişlerde bulunurlarken, pek çok kişi de artık bunlara takılı kalınmamasını söylüyor. Özellikle sosyal medya üzerinden bu konularla ilgili pek çok yerli-yersiz paylaşımlarsa sürüyor.

Bu noktada, hangi nedenle olursa olsun, aday seçimlerinin ön seçimle yapılmaması koşullarında, bütün inisiyatifin genel merkezde olduğu gerçeğinden hareketle davranılması gerekiyor. Kuşkusuz parti il yönetimi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın görüşleri dikkate alınıyordur, ama hepsi o kadar.. İcabında tamamının genel merkezce belirlenebilmesi de mümkün. Tabanın katılımı, parti içi demokrasinin sağlıklı işlemesinin şartıysa, ön seçim, hatta üye bazında ön seçim, en sağlıklı olandır ve kimsenin söyleyeceği söz olmaz. Aksi takdirde, her şey söylenebilir...

Bu kaydı koyduktan sonra, geçmiş bilgi ve deneyimler ışığında, mevcut listeler konusunda şunlar söylenebilir:

CHP listeleri, seçilebilecek yerde iki kadın aday olması itibari ile olumludur. Dördüncü sıra, zaten ittifak gereği olarak Gelecek Partisi’ne verilmiş. Birinci sırada eski Baro Başkanı Cumhur Uzun var. İleri-geri çok fazla bir şey söylenemez. Zaten CHP’nin bu dönem Muğla’nın 7 milletvekilinden çıkarabileceği milletvekili sayısı 4’ü geçemez görünüyor. Bu anlamda, ilk dört sıraya itirazın bir anlamı yok.

AKP açısından seçilebilecek sırada İl Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Kadem Mete ve Seydikemer Belediye Başkanlığı’ndan istifa ederek aday olan Yakup Otgöz var. AKP’nin bu dönem bize göre iki milletvekili çıkarması zordur. Kadem Mete’nin birinci sırada olması, pek çok AKP’linin bile oy vermesine engel görünüyor. Yakup Otgöz’ün ikinci sırada yer alması ise, özellikle Sakaraltı’ndan ve Seydikemer tarafından gelecek oyları artırma amaçlı olarak isabetli görünse de, AKP’nin genel performansındaki düşüşle birlikte ele alındığında, iki milletvekilliği yine de zorda..

İYİ Parti ise, Metin Ergun, Behçet Saatcı, Mehmet Tosun ilk üç sırasıyla, profili en yüksek liste olarak görünüyor. İYİ Parti’nin Muğla’da Metin Ergun’la bir milletvekili varken, bunu rahatlıkla ikinci milletvekilliği ile taçlandıracağı söylenebilir.

MHP’nin şansı yokken, “Emek ve Özgürlük İttifakı”nın Muğla’da bir aday çıkarma şansı var. Ancak Yeşil Sol Parti, TİP ve SOL Parti, ittifak çatısı altında seçime girmelerine karşın, her üçü de Muğla’da kendi logoları ve adayları ile seçime ayrı ayrı giriyorlar. Eğer ittifak çatısı altında Yeşil Sol Parti’den tek aday çıkarsalardı, her üç partinin oyları topluca değerlendirileceği için 1 milletvekili çıkarmaları kesin gibi görünüyordu. Ancak ayrı ayrı gireceklerinden, milletvekilliği için her partinin oyu ayrı değerlendirilecek ve milletvekili çıkarma yeterliliğine bunlardan birinin ulaşması zorlaşacak. Seçim sonuçları bunu net olarak gösterecek. (İttifakla girdiklerinden ve HDP’nin yerini alan Yeşil Sol Parti’nin Türkiye çapındaki oyu %7 barajının üstünde olduğundan, bu partilerin baraj sorunu yok. Ama milletvekilliği için kendi logolarıyla girdiklerinden, sadece kendi partilerinin oylarının yeterli sayıya ulaşması gerekiyor.)

Diğer partiler ve adayları konusunda ise, mevcut veriler ışığında yapılabilecek bir değerlendirme bulunmuyor.

Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilen listelere göre siyasi partilerin Muğla Milletvekili Adayları şöyle:

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

CHP tarafından YSK’ya teslim edilen listede eski AK Parti Milletvekili olan ve şu an Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcılığını yürüten Selçuk Özdağ 4. sırada yer aldı.

Listede CHP’nin mevcut Muğla milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Suat Özcan ve Burak Erbay’a yer verilmezken, aday adaylığı için il başkanlığı görevinden istifa eden Adem Zeybekoğlu da listeye giremedi.

CHP Muğla Milletvekili aday sıralaması ve isimleri şöyle:

1. Cumhur Uzun, 2. Gizem Sayar Özcan, 3. Süreyya Öneş Derici, 4. Selçuk Özdağ, 5. Mehmet Demir, 6. Fatma Gebeş Çimen, 7. Salih Büyükdöğerlioğlu.

AKP’nin ADAYLARI

Aday müracaatlarının alınması, anket çalışmaları, AK Parti Genel Başkan Yardımcılarının başkanlığı mülakat komisyonları ve Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki üst komisyon çalışmalarının ardından milletvekili aday listesi YSK’ye teslim edildi. Listede mevcut AKP Muğla milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan yer bulamazken, Muğla AK Parti 28. Dönem Milletvekili Adayları şöyle sıralandı:

1. Kadem Mete, 2. Yakup Otgöz, 3. Eylem Tan, 4. Turgay Öztürk, 5. Ali Mete Karagöz, 6. Hakan Fevzi İlhan, 7. Ali Tekin.

İYİ PARTİ

CHP ve AK Parti’de mevcut milletvekilleri yeni listelerde yer bile alamazken, İYİ Parti’den mevcut milletvekili Metin Ergun 1. sıradan aday gösterildi.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Aday listesi şu şekilde oluştu.

1.Metin Ergun, 2. Behçet Saatcı, 3. Mehmet Tosun, 4. Gülgün Çolakoğlu, 5. Ayfer İlhan Öçer, 6. Tulgay Hasar, 7. Ömer Kaya

MHP

Aday adaylık sürecinde adaylık listesini belirleyen ilk parti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olmuştu. Milas’tan, Belediye Meclis Üyesi iken istifa ederek aday adayı olan, Yörük Türkmen Kültür Derneği Başkanı, Veteriner Hekim Mevlüt Kiriş 3’üncü sıra adayı oldu.

MHP’nin Muğla Milletvekili Aday sıralaması şöyle:

1-Özlem Balcı, 2- Ertuğrul Avcı, 3- Mevlüt Kiriş, 4- Abdulkadir Tekin, 5- Şevket Tokur, 6- Hilmi Başpınar, 7- Neslihan Dogangül Önder

YEŞİL SOL PARTİ

HDP’nin Yeşil Sol Parti olarak seçimlere gireceği biliniyor. “Emek ve Özgürlük İttifakı” içinde TİP ve SOL Parti’yle birlikte olan Yeşil Sol Parti, Muğla’dan sadece tek bir aday göstermiş. O da, Hasan Yıldırım.

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

Türkiye İşçi Partisi’nin Muğla Milletvekili adayları da belli oldu. “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altında HDP ve SOL Parti ile birlikte 14 Mayıs seçimlerine giren Türkiye İşçi Partisi (TİP), ittifak çatısı altında girmelerine karşın, milletvekili seçimlerinde kendi ismi ve logosu ile girme kararı almıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen TİP, Muğla milletvekili adaylarını da belirledi.

Muğla birinci sırada, Bodrum-Bitez’de oturan ünlü sinema sanatçısı Mehmet Aslantuğ’u aday gösteren TİP’nin Muğla ikinci sırasında ise Milas-Güllük’te ikamet eden ve MUÇEP Milas gönüllüsü Neşe Tuncer Günkut yeraldı.

TİP’in Muğla milletvekili aday listesinin tamamı şöyle:

1-Mehmet Aslantuğ, 2. Neşe Tuncer Güngüt, 3. Osman Gülgün, 4. Mehmet Yapıcı, 5. Yağmur Özgür Güven, 6. Füsun Ünlüsoy, 7. Neşet Karadağ

SOL PARTİ

SOL Parti, 14 Mayıs’ta yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. Milletvekili adayları sırasıyla şöyle; 1- Sema Arda, 2- Ezgi Akgül Akalan, 3- Nermin Erdoğan, 4- Akile Tonbak, 5- Hakan Özaydınlık, 6- Ali Aldan, 7- Ziver Aslan

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı ile birlikte hareket eden Yeniden Refah Partisi, Milletvekili seçimlerine ise kendi logosu ve listeleriyle giriyor. Yeniden Refah Partisi’nin Muğla Milletvekili aday listesi ise şöyle:

1. İsmail Baykal, 2. Kadir Gürsoy, 3. Ersin Toptaş, 4. Hasan Sefa Tursun, 5. Mehmet Nesim Polat, 6. Faruk Öge, 7. Numan Püsküllü.

ZAFER PARTİSİ

Zafer Partisi’nde birinci sıra adayı Milas’lı Ünal Yiğit.

Zafer Partisi’nin Muğla Adayları şu isimlerden oluştu.

1. Ünal Yiğit (Mühendis), 2. Önder Aksoy (Turizm), 3. Aybike Ece Taşova (Sosyolog), 4. Cem Ayber (Esnaf), 5. Mehmet Özdemir (Emekli), 6. Müjgan Dikmen (Turizm), 7. Oğuzkan Ordukan (Öğrenci)

MEMLEKET PARTİSİ

1. M. Ali Acar, 2. İbrahim Şimşek, 3. Osman Kurtuluş, 4. Canan Karaosmanoğlu, 5, Ünsal Tırban, 6, Subutay Akça, 7. Buse Tokaç

HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Muğla milletvekili aday listesi de şu şekilde:

1. Nurgül Kuşçu, 2. Bünyamin Yıldız, 3. Sultan Atasever Şentürk, 4. Beyhan Dilsiz, 5. Osman Bozbalak, 6. Ebru Göksal, 7. Muzaffer Şarkaya

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık