Pamuk üretiminde artış var
ÖNDER Haber -
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ilçemiz genelinde bu yıl pamukta 650 ton rekolte beklendiğini söyledi… İlçemizdeki pamuk ekim alanlarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Atıcı, "Ülkemiz genelinde üretilen pamuk miktarı 550 ton
- 07 October 2013, Monday 6:32
- A-
- A+
- 844
ÖNDER Haber -
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ilçemiz genelinde bu yıl pamukta 650 ton rekolte beklendiğini söyledi… İlçemizdeki pamuk ekim alanlarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Atıcı, "Ülkemiz genelinde üretilen pamuk miktarı 550 ton. İhtiyacımız ise 1 milyon 200 bin ton. Yani aradaki 650 bin ton pamuk ithal ediliyor. İthalat için yapılan girişim ve maddi yatırımlar çiftçiye yansıtılırsa çiftçi yeniden pamuğa döner" dedi…
İlçemizde her geçen yıl ekim alanı daralan pamukla ilgili açıklamalarda bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, bu yıl Milas’ın 1500 dekarlık alanda pamuk ekiminin yapıldığını belirtti.
Hasat mevsiminin içinde olduğumuza dikkat çeken Atıcı, geçtiğimiz hafta Salı ve Çarşamba günü yağan yağmurların hasada hazır tarlalara zarar verdiğini, bunun da rekolte ve fiyatları etkileyebileceğini ifade etti.
50 bin dekardan
1500 dekara düştü…
Ekili alanların büyük bir bölümünün makine ile hasat edileceğini belirten Atıcı, "Bu sene pamuk alanları iyiydi. Verimlerin yüksek olmasını bekliyoruz. Dolar ve piyasadaki gelişmelere göre fiyatlarda da yükselme bekliyoruz. Çiftçi bu yıl ektiği pamuktan para kazanabilir. Ancak daha önceki yıllarda 50 bin dekar olan pamuk alanı 1500 dekara düşünce, ilçemizin ana ürünü olmaktan çıktı. Bunun Milas ekonomisine büyük zararı var. Pamuk para etse bile çiftçiler pamuktan soğudu, aletlerini, ekipmanlarını sattı" dedi.
İthalatın azaltılması
lazım…
Pamuğun değer kaybetmesinin ardından çiftçilerin pamuktan kaçışının yıllarca devam ettiğine dikkat çeken Atıcı, "Pamuk, zeytinyağı ve tütün Milas’ın ana ürünüydü. Pamuk fiyatları çiftçileri zarara soktu. Çiftçi, ana üründen ancak para kazanıyor. Onun için ülkemizin ihtiyacı olan pamuğun üretilebilmesi gerekir. İthalatın da azaltılması lazım. Bunun çiftçi ve ülke ekonomisine katkısı olur. Türkiye genelinde pamuk üretimi 550 bin ton. Ülkemizin ihtiyacı ise 1 milyon 200 bin ton. Yani aradaki 650 bin ton açığın kapanması için Türkiye’nin pamuk ithal etmesi lazım. İthalat için harcanan girişim ve maddi yatırımlar çiftçiye yansıtılırsa çiftçinin pamuğa geri dönme olasılığı var. İlçemizde en fazla pamuk Damlıboğaz, Yaşyer, Avşar, Koru ve Ağaçlıhöyük’te bulunuyor. Bu yıl Milas’ta yaklaşık 650 ton rekolte bekliyoruz. Pamuğun para ettiği yıllarda ilçemizdeki rekolte miktarı yıllık 17 bin ton civarındaydı" dedi.
0
0
0
0
0
0
BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU