Personele ‘CİMER’ Eğitimi…

Muğla CİMER İl Koordinatörü İsmail Arık tarafından ilçemizdeki resmi kurumlarda görevli memurlara sistemin nasıl çalıştığı, bugüne kadar görülen aksaklıklar konusunda eğitim verildi. İl Koordinatörü Arık, yaptığı sunumu örnekleme yöntemiyle anlatarak; “Ülke genelinde ödül almış bir projede bu türden hatalar Muğla’ya yakışmıyor” dedi.

Personele ‘CİMER’ Eğitimi…

Milas Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen eğitime, İl Koordinatörü İsmail Arık ile birlikte Milas İlçe Koordinatörü Nihal Sümer de katıldı. Muğla CİMER İl Koordinatörü Arık, sistemin tanımı, işleyişi, mevzuat hakkında bilgi verdikten sonra özellikle başvuru sahiplerine yasal cevap süresi, nitelikli cevap ve kişisel verilerin gizliliği üzerinde durdu.

Arık; “Herhangi bir konuda sisteme girmiş ve başvurusunu yapmış bir vatandaşa yasal olarak en geç 30 gün içerisinde cevap verme zorunluluğu varken ne yazık ki bu sürenin birkaç katı geçtiği halde cevaplanmamış başvuruları görüyoruz.

Bununla birlikte kimi görevliler, başvurunun yanlış bir makama yapıldığını, bu konunun kendi sorumluluk alanına girmediğini belirten cevaplar veriyor. Bu son derece yanlış bir davranış! Eğer vatandaş müracaatını yanlış bir kuruma yapmış ise o vatandaşa bu cevabı vermek yerine ya ilgili kuruma yönlendirmek, ya da doğrudan Kaymakamlık veya Valiliğe yönlendirmek gerek. Onlar da konunun muhatabına başvuruyu gönderir.

Öte yandan en fazla sorun yaşanılan nokta ise kişisel verilerin ifşa edilmesi… Yasa, müracaatçı kişiye kimliğini gizleme hakkı tanıyor. Yani vatandaş sisteme herhangi bir müracaatta bulunuyor ise illaki kimliğini açıklamak zorunda değil. Zaten bu durum sistemde ‘yıldızlı’ olarak işaretlenmiş görülüyor. Siz, konuyu incelemek üzere ilgiye gittiğinizde şikâyetçi kişinin adını-soyadını açıkça verirseniz ya da isim ve soyadının başharflerini verirseniz bu kez siz hem de çok ciddi bir suç işlemiş olursunuz. Lütfen bu konuda hassas olalım.

Vereceğiniz cevaplar nitelikli olmalı yani ‘baştan savma’ cevaplar olmamalı. Eğer bir yoğunluğunuz varsa ve cevap verme süresi uzayacaksa, en azından vatandaşa bir ara cevap yazın. Müracaatın alındığını ve değerlendirilerek en kısa kendisine bilgi verileceğini söylemeniz, en azından vatandaşın da içini rahatlatır.

Bu sistem önce BİMER olarak başladı ve sonradan CİMER olarak değişti. Aslında ödüllü bir projedir. Bu konuda Sayın Muğla Valimiz de gerçekten işin üzerinde hassasiyetle duruyor. En ufak bir problem yaşansın istemiyor. Kaldı ki yukarıda saydığımız yanlış tutum ve hatalar zaten Muğla’ya yakışmaz. Çünkü bu alanda Muğla, ülke genelinde adından övgü ile söz ettiren bir ildir.

Sizler, her gün bu sistemi açmak ve gelen müracaatları görerek, gereğini yapmakla sorumlusunuz. Bu şekilde davranmayan görevliler hakkında da gerekli işlemlerin yapılacağını da bilmelisiniz. Çünkü yaptığınız iş son derece ciddi ve gizlilik gerektiren bir iştir. Bırakın kişinin annesine, babasına veya diğer yakınlarına, eşine dahi işlem hakkında bilgi verilmesi kanunen yasaktır” diyerek, devlet ile vatandaş arasındaki iletişimi hızlı bir şekilde sağlamak amacıyla kurulmuş bu sistemin usulüne uygun bir şekilde kullanılması gerektiğini, örnekleme yöntemiyle anlattı.

Sunumun sonunda ilçemizdeki CİMER görevlileri, akıllarına takılan soruları sorarak, İl Koordinatörü Arık ve İlçe Koordinatörü Sümer’den sorularına yanıt aldılar.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık