Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Römorklu traktörler bayramda karayoluna çıkamayacak

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri kapsamında çiftçilerin bayram boyunca römorklu traktörle karayoluna çıkmalarının yasak olduğunu duyurdu ve zeytin sineği zararlısı konusunda üreticileri uyardı.

Römorklu traktörler bayramda karayoluna çıkamayacak

Milas Ziraat Odası (MİZO), Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nı tam katılımla gerçekleştirdi. Toplantıda, olağan gündemin yanı sıra çiftçileri yakından ilgilendiren iki önemli konu üzerinde görüşüldü. Meclis Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ilk konuyu oluşturan 2019 Yılı Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri hususunda; Milas’ta çiftçilerin bayram boyunca römorklu traktörle karayoluna çıkmalarının yasak olduğunu söyledi. 

Hatasız ve kazasız bir Kurban Bayramı dilediğini söyleyen Başkan Atıcı, “2019 Yılı Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” başlıklı bu genelgenin 17. Maddesi’nde duyurulan yasakla ilgili şunları kaydetti: “Milas Ziraat Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nı tam katılımla gerçekleştirdik. Olağan gündemlerimizin dışında Kurban Bayramı haftasına girmemiz sebebiyle, İç İşleri Bakanlığı’mızdan gelen bir genelge var. ‘2019 Yılı Kurban Bayramı Trafik Tedbirler’ başlıklı bu genelgenin 17. Maddesinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde karayolu üzerinde tarımsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverler ve benzeri araçların uygunsuz olarak trafikte seyretmelerine izin verilmeyeceği bildiriliyor. Bize gönderilen genelgede; traktör römorklarına arkadan çarpmaların, traktörlerin tarladan ya da tali yollardan ana yola katılımı sırasında yandan çarpma şeklindeki kazaların, römorkların uygunsuz, görüşü engelleyici şekilde yüklenmesinin yarattığı olumsuz durumların yaşanmaması için bu kısıtlama ve yasaklara uyulması gerektiğinin altı çiziliyor. Çiftçilerimizin ayrıca traktörlerinin fenni muayene ve sigortalarının yaptırılması konusunda hassasiyet bekleniyor. Biz bu konuda çiftçilerimizi SMS yoluyla uyarıyoruz.”

“ÇİFTÇİLERİMİZİ DİKKATLİ OLMAYA DAVET EDİYORUM”

Milas Bölge Trafik Amirliği’nin bu konuda bilgilendirme yazısı gönderdiğini ve bu bağlamda tebliği meclis gündemine taşıdıklarını anlatan Başkan Atıcı, “Özellikle bölgemizin turizm bölgesi olması ve yoğun bir trafik akışı yaşanması sebebiyle, bayram boyunca çiftçi arkadaşlarımızın traktörler, römorklar ve tarım aletleri ile karayoluna mümkünse seyretmemeleri gerekiyor. Mecbur, zorunlu olmadığı sürece arife günden itibaren bayram süresince bu araçlarla Milas-Bodrum karayolunda yola çıkmamaları gerekiyor. Ama aynı şekilde Milas-Bodrum yolu ve diğer turizm yolları sadece bayramda değil yaz boyunca bir hayli sıkışık ve yüklü bir yol. Tabi bazı köylerimizde çiftçilerimiz mecbur kalıyor. Çiftçilerimiz de karayolunda bu araçlarla yola çıktığında tehlike altında olduğunu biliyor ve karayoluna zaten çıkmak istemiyor. Ama bazı köylerde zorunluluk hali var. Çiftçilerimizin arazisindeki ürününü hasat ettikten sonra kendi ahırına götürmesi için mecbur olarak bu karayolunda seyretmesi gerekebiliyor.

Bu yol üzerinde istenmeyen üzücü can ve mal kayıplarına sebep olabilecek kazaların yaşanmaması için tüm çiftçilerimizden bayram süresi boyunca bu hususa riayet etmelerini rica ediyorum. Geçmişte biz bu konuda çok üzücü acı olaylar yaşadık. En büyük ceza trafik kazasıdır. Allah kimseye vermesin. Bu nedenle çiftçilerimizi dikkatli olmaya davet ediyorum. Çiftçilerimizin ara yollardan ana yollara çıkarken muhakkak sabırlı olmaları ve trafik emniyetini sağladıktan sonra çıkmaları gerekiyor. Traktörlerin römorklarına aşırı yüklememe yapılmaması, römorklardaki yükün örtülmesi ve arkada mutlaka reflektör bulunması ve özellikle traktörle gece yolculuğu yapılmaması gerekiyor. Trafik kurallarına uyalım! Bu durumlar köy temsilcilerimize, çiftçilerimize iletildi. Allah hatasız kazasız bir bayram versin.” diye konuştu.

ZEYTİN SİNEĞİ KALİTEYİ DÜŞÜREN EN BÜYÜK ZARARLI

Milas genelindeki zeytinliklerde özellikle şu günlerde zeytin sineği zararlısıyla ilgili feromon tuzaklar asarak, arazilerde tespit çalışmaları yaptıklarını ifade eden Başkan Atıcı, üreticilerin zeytin sineğini hafife almamalarını noktasında uyarılarda bulundu.

“Bu tespitte zeytin sineği zararlısının hareketlendiğini belirledik. Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden de bu konuyla ilgili uyarı geldi. Biz bu uyarıyı dikkate alarak bazı köylerde, zeytin sineğine karşı bir bilinç ve önlem çalışması yapacağız. Şimdi sinek uçuşmaya başladı ama aşırı sıcaklar olduğu için herhangi bir zarar şuan için gözükmüyor. Ama bu zarar olmayacak anlamına gelmiyor. Ağustos ayı zeytin sineği bakımından kritik bir ay.” Diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Atıcı,  zeytin sineğinin olgunlaşma aşamasına gelen zeytin tanelerine larva bırakarak zeytin tanelerinin zarar görmesine ve kalitenin düşmesine neden olduğunu anlattı.

Zeytin sineği zararlısıyla mücadele kapsamında kırsal mahallelerde eğitim çalışmaları yapacaklarını kaydeden Başkan Atıcı, “Kurtçuk halini alan bu larvalar, zeytinde delikler oluşturarak zeytini kurtlandırıyor. Bu zeytin taneleri olgunlaşmasını tamamlanmadan, dalından düşmesine, sofralık zeytinde ve zeytinyağında kaliteyi düşürüyor. Bununla ilgili önlem alınması gerekiyor. Tespitler sırasında belirlenen ortalamanın üstünde zeytin sineği çıkar ve eşik aşılırsa, Tarım Bakanlığı onaylı kalıntı bırakmayan ruhsatlı ilaçlarla mücadele etmek gerekiyor. Milas Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile iş birliği halinde bu konuda çalışmalar yürütüyoruz. Çiftçilerimiz bu zararlıyla mücadele için Milas Ziraat Odası’ndan ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti alabilirler.” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis