A. Kemal KAŞKAR / Oktay ÇAYIRLI -
29 Aralık Pazar günü ilçemizde yapılacak olan Emek, Bağımsızlık ve Demokrasi için Özelleştirmeye karşı Yürüyüş ve Miting için, dün ilçemizde bir ön toplantı gerçekleştirildi.
T.Maden-İş ve Tes-İş sendikaları Yatağan ve Havalisi Şubelerince düzenlenecek olan miting için, ilçemiz genelinde Milas ilçe ve belde belediye başkanları, tüm Sivil Toplum Kuruluşları (Meslek Odaları, Dernekler, Milas Kent Konseyi), tüm işçi ve kamu emekçileri sendikaları, tüm siyasi partilerin davet edildikleri toplantı, saat 13:30’da Milas Belediyesi Aşkıdil Akarca Sahnesi Salonunda başlatıldı. Toplantıya, AKP Milas ilçe örgütü temsilcisi dışında ‘herkes’ katıldı.
Teşekkürler
Toplantı, T.Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin’in konuşmasıyla başladı. Girgin, toplantıya çok geniş katılım için tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında daha sonra şöyle dedi: "Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Emek hareketinin talepleri ve daha demokratik bir ülke için mücadele ediyoruz. Yatağan-Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralları ve kömür ocaklarının siyasi iktidar tarafından özelleştirme kapsamına alınıp çok kısa sürede ihale sürecinin başlatılmasına karşı halkımızla birlikte mücadelemizi yürütüyoruz. Bunu, ülkemize karşı bir görev olarak yapıyoruz. Bu mücadele sürecinde Enerji Bakanı ve Başbakan ile de görüştük. Alacağımız cevapları biliyorduk ve mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. 29 Aralık’ta Milas’ta yürüyüş ve miting yapacağız. 24 Ocak’ta da Ankara’ya yürüyüşü başlatacağız. Mücadelemiz, halkla bütünleşmiş, memleket mallarına sahip çıkan, büyük bir halk hareketine dönüştü. Milas ve Yatağan’daki bu halk mücadelesi aynı zamanda yolsuzluklara karşı da mücadeledir. Şu günlerde, ibretle izlediğimiz tablo, mücadelemizin ne denli önemli ve haklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Daha çok desteğe ihtiyacımız var. Emek hareketine büyük moral olacak bir başarıya ihtiyacımız var."
Konuşmasında daha sonra mitingte uyulacak kurallar üzerinde önerilerini sıralayan Girgin, "2 bin 500 Türk bayrağı ve 5 bin özelleştirmeye karşı flama dağıtacağız" dedi ve mitingte yapılacak konuşmalara ilişkin olarak şöyle dedi:
"Ben ve Fatih Başkan kısaca katılımcıları selamlayalım diyoruz. Meslek örgütlerimiz kendi aralarında bir metin oluşturup bir konuşmacı belirlesinler. Daha sonra Milas halkını temsilen Belediye Başkanımız Muhammet Tokat konuşsun. Ve son olarak da Maden-İş, Tes-İş ve Türk-İş genel merkez yöneticileri birer konuşma yapsınlar."
Girgin, miting için Muğla’dan saat 10’da, Yatağan’dan ise saat 10.30’da araç kaldırılacağını belirterek, mitingin son bölümünde ise Grup Pusula konseri önerisini dile getirdi.
Köprüleri atmayalım
Toplantı daha sonra, katılımcıların bu öneriler çerçevesinde görüş bildirmeleri ve yeni önerileri dillendirmeleri ile sürdü.
Bu bölümde söz alan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Biz, sesimizi, taleplerimizi hep birlikte haykırırken, köprüleri de atmayalım. Emekçinin hakkını koruma, santralların talanına dur deme, halkımızın sorunlarını dile getirme adına yapacağımız bu mitingte, iktidar partisinin temsilcilerini özellikle davet edelim. İktidar partisinin ilçemizdeki temsilcileri, şimdi halkla birlikte yürümeyeceklerse ne zaman yürüyecekler!?" dedi ve miting alanı için Milas’ın seçilmesinden duyduğu hoşnutluğu ‘teşekkür ederek’ dile getirdi ve mitingin en iyi şekilde yaşanabilmesi için her türlü desteği gösterip kolaylığı sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Biz daha önce
damdan düştük
Daha sonra söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, özelleştirmelerin acısını en çok çeken toplum kesiminin köylüler olduğunu belirterek, "Biz daha önce damdan düştük. Özelleştirmeler çoğaldıkça köylünün sıkıntısı büyüdü. Özelleştirmenin çiftçiye hayır getirmediğini biliyor, bu mücadeleye tüm meslek odaları olarak gönülden destek vereceğimizi ve mitingte özelleştirmeler yüzünden çektiğimiz acıları anlatacağımızı belirtiyorum" dedi.
Santrallarımızı
çaldırmayacağız!
CHP Bodrum ilçe örgütünden Gazeteci Hüseyin Anıl ise, "Özelleştirme karşıtı duruştan uzaklaştıracak şeyler yapmamalıyız. Özelleştirme karşıtı mücadele, yolsuzluklara karşı mücadele üzerinde yoğunlaşalım. Parti bayraklarımızı bırakalım, sendikalarımızın bayraklarını taşıyalım" dedi ve "Santrallarımızı çaldırmayacağız!" diyerek sözlerini tamamladı.
Kadın konuşmacı da olsun
CKD Halikarnas Şube Başkanı ve CHP Kadın Kolları Genel Merkez yöneticisi Dr. Bedriye Gürkan, mitingte konuşma yapacak olanlar arasında mutlaka bir kadın olması önerisini getirdi.
Bi’ deneyelim bakalım,
belki de olur
Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, Kent Konseyleriyle oluşturulmak istenen katılımcı demokratik kent yönetimi kültürüne dikkat çekerek, salonda toplumun hemen her kesiminden, hemen hemen tüm siyasi görüşlerin temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşan tablodan o kültürün oluşumu adına duyduğu hoşnutluğu dile getirerek, "Burada pekçoğumuz birbirimizin pekçok görüşüne karşı olabiliriz. Birbirimizi sevmeyebiliriz. Birbirimize selam vermeyebiliriz. Aynı adreslerde bir arada bulunmamış olabiliriz. Ama bakın şimdi bu adreste hep bir aradayız. Ben de Sayın Belediye Başkanımız gibi miting için Milas’ın tercih edilmesinden çok memnunum. Bunun katılımcı demokratik kent yönetimi kültürümüz bakımından önemli ve çok değerli bir deneyim olduğunu düşünüyorum çünkü. Ve Pazar günü de, özelleştirme ve yolsuzluklara karşı olma temelinde düzenlenecek olan yürüyüş ve mitingte hepbirlikte olalım istiyorum. Bi’ deneyelim bakalım, belki de olur" dedi.
Güçlü bir katılım için
Daha sonra söz alan Milas Belediyesi MHP’li Meclis Üyesi Aşkın Kılınç, mitinge kısa süre kaldığını ve hep birlikte sıkı bir çalışma yapılmasının ve güçlü bir katılım sağlanmasının önemini vurguladı.
Yeniden hep birlikte
bir tarih yazılacak
Toplantı, Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik’in, "29 Aralık 1990 Zonguldak’ta maden işçilerinin yürüdüğü tarihtir. 24 Ocak da, ülkemiz tarihi bakımından önemli olayların yaşandığı bir tarihtir. Bu bakımdan, 29 Aralık Milas Mitingiyle, yeniden hep birlikte bir tarih yazacağımıza inanıyorum" sözleri ve alkışlar arasında tamamlandı.