SANTRALLER DURMA NOKTASINDA ENERJİ VE MADEN İŞÇİLERİ TEDİRGİN
Tes-İş ve Maden-İş Yatağan şube başkanları ve işçi temsilcileri, geçtiğimiz hafta yaptıkları AKP ve CHP İl Başkanlıkları ziyaretleri sonrası, şimdi de Yatağan Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ettiler. Ziyaret sonrası bir açıklama yapan sendikacılar, şunları belirttiler:

“Tes-İş ve Maden-İş Yatağan Şubeleri Yönetim, Temsilciler ve Enerji ve Maden işçisi arkadaşlarımızla birlikte işimiz, aşımız ve ekmeğimiz için başlattığımız siyasi parti ziyaretlerine bugün direnişin Başkenti olan Yatağan’da, Yatağan Belediye Başkanımız Sayın Mesut Günay’ı makamında ziyaret ederek devam ettik.
Belediye Başkanımız Sayın Mesut Günay ve Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Erol Can bizleri kapıda karşıladılar.
Enerji ve Maden İşçisi arkadaşlarımızla birlikte CHP’nin ve Yerel yöneticilerin Enerji ve Maden işçilerinin yanında bir tavır içinde olmaları gerektiğini ilettik.
Şube Başkanımız Fatih ERÇELİK’in yaptığı konuşmada ‘MBB Başkanı Ahmet Aras bizim de bulunduğumuz ‘Enerji Verimliliği Çalıştayı’nda 2030 yılına kadar Bölgemizdeki bulunan Yatağan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerin kapanması için tüm yetkilerini ve gücünü kullanacağını belirtti. Bir yerel yöneticinin bu şekilde konuşması biz işçileri üzmüştür.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet ARAS’ın yurtdışında olduğunu öğrendik önümüzdeki günlerde kendisini de ziyaret edeceğiz, ayrıca Milas Belediye Başkanı Fevzi TOPUZ’u da makamında ziyaret edeceğiz. Bizim hiç kimseyle kişisel sorunumuz yok. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Kömürsüz Muğla diye diye geçtiğimiz aylarda Yatağan’da 450 arkadaşımız kömür yetersizliğinden dolayı toplu olarak işten çıkarıldı.
Yeniköy santrali 90 gündür devre dışı Yeniköy ve Kemerköy’de de işçi arkadaşlarımız işsizlikle karşı karşıyadır. Yaklaşık 2 bin kişi açlığa mahkum edildi. Kim ne yaptı? Sürekli Paris İklim Anlaşmasından dem vuruluyor. O anlaşmada 2030 yılında Termik Santrallerin kapatılacağı algısı yaratılıyor. Halbuki karbon sera gazlarının sıfırlanması 2053 yılına çekilmiştir. Burada söz konusu olan artış hızının yüzde 69’dan yüzde 41’e düşürülmesidir. Bu şu anlama geliyor 2030’dan sonra yeni kömürlü santral kurulmasına müsaade edilmeyecektir.
2023 yılında elektrik üretimimizin, % 36,2’si kömürden, % 21,0’ı doğalgazdan, % 19,3’ü hidrolik enerjiden, % 10,3’ü rüzgardan, % 6,7’si güneşten, %3,4’ü jeotermal enerjiden ve % 3,2’si diğer kaynaklardan gerçekleşmiştir. Kömür ve ithal doğalgaz’ın enerji üretimine katkısı % 50 civarındadır.
Biz Yatağan ve Milas Belediye Başkanlarımızdan üretimden yana olmalarını istiyoruz. Bizi davet ettiğiniz ve sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederiz.
Yatağan Belediye Başkanımız Sayın Mesut Günay ise ‘Bu ziyaretinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bizim duruşumuz belli, biz her zaman enerji ve maden işçilerinin yanındayız. Dün hep beraber özelleştirmeye karşı mücadele ettik. Bu santralleri özelleştiren biz değiliz. Ancak şunun bilinmesini istiyorum biz yıllarca önlemler alınsın santraller çalışsın dedik. Filtresi olan santrallerin çalışmasından yanayız.
Çevre mevzuatlarına uygun şekilde yenileme çalışmaları yapılıp desülfürizasyon filtreleri takılmış emisyon değerleri Avrupa normlarına düşürülmüştür.
Ben sizin halkı mücadelenizi destekliyorum. Nereye kadar gidilecekse gitmeye hazırım. Ayaklarınıza sağlık kapım her zaman emekçilere açıktır. Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum.’
Maden-İş Temsilcisi Kubilay Görgen ise ‘Ekmeğimizin derdindeyiz; kömürsüzlük bizim için işsizliktir, açlık ve yoksulluktur. Kömür olmadığında neler olduğunu gördük. Mevcut kömürümüzü çıkaramazsak daha kötü günler bizi bekliyor. Çevreye duyarlı, çevreyle barışık kömür çıkarmak mümkün. Fatih Başkana katılıyorum hiçbir yerel yönetici işçileri ve ailelerini düşünmeden halen çalıştıkları ekmeğini kazandıkları işyerlerini hedefine koyamaz. Çalıştayda söylediği sözler bizi fazlasıyla üzmüştür. Bizi kabul ettiğiniz, dinlediğiniz ve destek verdiğiniz için teşekkür ederiz ‘
Çözüm Önerilerimiz Net;
- Kamulaştırma kararları vakit kaybetmeksizin alınmalı ve kömüre erişim sağlanmalıdır.
- Arkeolojik kazılarla ilgili karar süreçleri hızlandırılmalıdır.
- Yerli kömür madenciliğinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik olarak gerekli kanuni düzenlemeler vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
TES-İŞ ve Maden İŞ olarak bu taleplerimizi sadece enerji üretimi değil, ülkemizin ekonomik bağımsızlığı ve istikrarı için bir zorunluluk olduğunu vurguluyoruz. Enerji arz güvenliğimiz yerli ve milli kaynakların etkin kullanılmasına bağlıdır. Yetkilileri çözüm odaklı adımlar atmaya davet ediyoruz.
Enerji Hayattır
Enerji Medeniyettir..”





