“Serviks Kanseri” İçin Milas KETEM’de Tarama Yaptırın..
İlçe Sağlık Müdürlüğü, bu ay Serviks kanseri ile mücadele için yurt çapında yürütülen Serviks kanseri taramalarını, Atapark’ta 1 No’lu Sağlık Ocağı bahçesindeki İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’nde yapıyor.
Milas KETEM, Serviks kanserinin ne olduğu ile ilgili bir bilgilendirme notu yayınladı. Kadınlar ve genç kızların, bu çağrıyı iyi değerlendirerek, taramalarını yaptırmaları gerekiyor.
SERVİKS KANSERİ NEDİR?
Tüm dünyada sık rastlanan kanserlerden biri olan Serviks kanseri, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinmektedir. Rahim ağzı rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısımdır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle '’ kanser öncülleri ’' denilebilecek hücreler ortaya çıkmaktadır. Kanser öncülleri erken saptanamayıp, tedavi edilemediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedirler. Temel etken, 'HPV' olarak bilinen Human Papilloma Virüsüdür ( HPV ). HPV’ nin genital siğillere de neden olduğu bilinmektedir.
Tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan Serviks kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok yer almaktadır. Günümüzde serviks kanserini erken tanıya yardımcı olmak üzere HPV testi yapılmaktadır. HPV testi; Serviksteki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün, serviks hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir. HPV testi ile rahim ağzı kanseri 10-15 yıl öncesinden tespit edilebilmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri'nin nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
-Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
- Sigara içimi
- Çok erken yaşta cinsel ilişki
- Eşin veya bireyin çok eşli olması
-Yetersiz ve kötü beslenme alışkanlığı
-Bağışıklığı azaltan durumlar
Serviks kanseri Dünya Sağlık Teşkilatı (DST tarafından) “önlenebilen bir ölüm nedeni” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.
HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Teşkilatı, serviks kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.
30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yoludur.
Sağlık Bakanlığı'nın dikkat çektiği Kanser Taramaları ( Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri, Kalın Bağırsak Kanseri ) Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM) yapılmaktadır. Merkezimizde yapılan tüm işlemlerimiz ücretsiz olarak yapılmaktadır.