Su merkezli tarımsal üretim planlaması masaya yatırıldı….
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde tarımsal üretim planlaması toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay başkanlığında yapıldı. Tarımsal üretim planlamanın konuşulduğu toplantıda İl Müdürü Muhammed Sevinç, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Strateji Genel Müdürlüğünden yetkililer ile İl Müdür Yardımcıları, Şube/İlçe Müdürleri ilgili personel, Bakanlığa bağlı kuruluş temsilcileri, DSİ, Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden yetkililer katılım sağladı. İki oturum süren ve gün boyu devam eden toplantıda su merkezli uzun vadeli üretim planlaması konuşuldu.
Yetkililer, konuya ilişkin açıklamasında; “Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı arttırmıştır. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir.
Dünyada yaşanan pandemi, gıda arz ve talep dengesini olumsuz etkilemiş, ülkemize komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır.
Bu kapsamda Anayasanın 45 inci maddesinde belirtilen “tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak” amacıyla 5488 sayılı Tarım Kanununda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanmasında Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
Tarım Kanunu'nun 7 nci maddesinde yapılan bu değişiklikle, yönetmelik hazırlık çalışmaları kapsamında Temmuz ve Ağustos aylarında 81 ili kapsayacak şekilde sektörün tüm paydaşlarının katılımı ile bölgesel toplantılar yapılarak, tarımsal üretim planlaması uygulamasına yönelik fırsatlar, tehditler, güçlü ve zayıf yönler belirlenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda tüm paydaşlarının görüşlerini yansıtan Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği 14 Eylül 2023’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik gereğince Bakanlığımız bünyesinde Tarımsal Üretim Planlama Kurulu ile 81 ilde Teknik Komiteler kuruldu, İl Tarımsal Üretim Planlama Birim Sorumluları belirlendi.
Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlandı. Sözleşmeli üretim ile üretici ve ürettiği ürün garanti kapsamına alınarak, üretim riskleri minimize edilerek, arz güvenliğimize önemli katkılar sağlanmış olacaktır.
Tarımsal üretim planlaması uygulamasına yönelik çalışma usul ve esasları içeren rehber hazırlandı.
Üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması ve kayıtlılığın artırılması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde (ÇKS) değişiklik 18 Kasım 2023’ de yayımlandı. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal desteklerden, hibelerden, düşük faizli tarımsal kredilerden, devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticilerimiz de bu imkânlardan yararlanabilecektir.
Üretim planlamasının uygulanmasıyla tarımsal desteklemeler, planlama sürecinde yönlendirici bir araç olarak kullanılacak yeni destekleme modeli, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan hazine faiz destekli tarımsal krediler ve kırsal kalkınma hibe programları üretim planlamasını yönlendirmek ve teşvik etmek amacıyla yeniden düzenlenmiştir.
Bu kapsamda ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır.
Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanarak, hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilerek, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanacaktır. İklim değişikliği dikkate alınarak, su kaynaklarının, sınırlı ve tarımsal yeraltı su kısıtının olduğu yerlerde, korunmasını, verimli ve etkin kullanımını sağlayacak şekilde, suyu merkeze alan tarımsal üretim planlaması kapsamında doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı sağlanacaktır.
Planlama kapsamında üreticilerimizin e-Devlet üzerinden veya Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden yapacağı başvurular ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Hayvan Bilgi Sistemi (HAYBİS), Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS), TÜRKVET vb. Bakanlık sistemlerinden birine kayıt olmaları yeterli olacaktır.
Uzun yıllardır dile getirilen, tüm paydaşların mutabık olduğu devrim niteliğindeki tarımsal üretim planlamasının #ÜretiminÜreticininYüzyılı yaklaşımıyla yola çıktığımız TÜRKİYE YÜZYILINDA hayata geçirilmesi için ilk adımları atıyoruz.
Kanun değişikliği ve Yönetmeliğin hazırlanması aşamasında katkı sağlayan, emek veren, değerli fikirlerini bizimle paylaşan tüm sivil toplum kuruluşlarına, sektör paydaşlarına ve il/ilçe teşkilatlarımızdaki değerli mesai arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.