TBMM HEYETİ BAFA’DA İNCELEMELERDE BULUNACAK.. EKODOST Derneği, ‘Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın Geleceği Ne Olacak?’ Diye Sordu..

TBMM’nden bir heyetin Bafa Gölü ve çevresinde incelemeler yapmak için Serçin ve Kapıkırı köylerinde vatandaşlarla buluşacakları, ayrıca Bafa Gölü’nde de tekneyle gezerek sorunları yerinde saptayacakları bildirildi. 4 Kasım Pazartesi günü Aydın, 6 Kasım Çarşamba günü Muğla Valiliklerini de ziyaret edecek heyet, 5 Kasım Salı günü ise Kapıkırı’nda vatandaşlarla buluşarak görüşlerini dinleyecek.

TBMM HEYETİ BAFA’DA İNCELEMELERDE BULUNACAK.. EKODOST Derneği, ‘Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın Geleceği Ne Olacak?’ Diye Sordu..
  • 04 November 2024, Monday 13:19

Bu bilgi üzerine bir açıklama daha yapıldı. Aydın ve Muğla illeri için sadece bir su kaynağı değil, aynı zamanda tarihi, kültürel ve biyolojik çeşitlilik açısından da büyük bir öneme sahip olan Bafa Gölü ile Latmos Dağları hakkında açıklamada bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ‘Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın Geleceği Ne Olacak?’ diye sordu.

Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyeleri, Bafa Gölü Aydın ve Muğla için; doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, kuşları ve yılan balıklarıyla Ege bölgesinin çok önemli sulak alanlarının başında geldiğini belirtikleri açıklama şu şekilde:

“Çevresindeki yöre insanlarına, balıkçılara ve turizm işletmelerinin ekonomisine önemli katkı sağlayan Bafa Gölü’nün sağlıklı olması, biyolojik çeşitliliğin devamlılığı açısından da çok önemlidir.

İklim değişikliğinin sonucu oluşan kuraklık ve yaklaşık 8 aydır yağmurların yağmaması Bafa Gölü’nü de olumsuz etkileyerek sularının son yıllarda en fazla çekildiği ve kurumanın devam ettiği görülmektedir.

Gölün en büyük derdi olan çevre sorunlarına ne yazık ki bugüne kadar bir çözüm getirilememiştir. Çevresel sorunlar katlanarak devam etmekte, etkileri farklı şekilde çıkmakta, sonuçları yöre insanlarına ve zengin biyolojik çeşitliliğe olumsuz olarak yansımaktadır.

Endüstriyel tesislerin, OSB’lerin, jeotermallerin arıtmasız atıkları ve evsel atıklar Büyük Menderes Nehri’nin sularını kirletmekte, kirlenen sular da Bafa Gölü’nü bugünkü haline getirmektedir.

Bafa Gölü’nün kıyısında yer alan yavru balık üretim tesislerinin atık suları da Sakızburnu Dalyanı vasıtasıyla göle girmektedir.

Gölün su giriş ve çıkışları tarımsal sulamalar için yılın yaklaşık 5-6 ayı toprakla kapatılmakta, adeta hayat damarları tıkanmaktadır.

Bafa Gölü’nün kuzeyinden başlayarak olağanüstü doğal ve kültürel peyzaj oluşturan Latmos (Beşparmak) Dağları, maden ocakları tarafından delik deşik edilerek gölün muhteşem manzarasında geri dönülmez tahribatlar yaratmaktadır. Maden ocaklarından derelerle göle inen maden suları ve toprakları, göl ekosistemine büyük zarar vermektedir.

Türkiye’de yılan balığı dağılımının %24 oranıyla en fazla olduğu yer olan Bafa Gölü’nde 1984-1985 yıllarında 60 ton yılan balığı avlanırken, 1990’larda 2-6 tona düşmüş ve kanalların kapatılması nedeniyle bu rakamların daha da düştüğü görülmektedir.

Bafa Gölü ve Latmos Dağları, Türkiye’nin en önemli ve benzersiz özelliklerine sahip ekoturizm merkezlerinden birisi olması gerekirken, ne yazık ki çevre sorunlarıyla boğuşmaktadır.

Bunun en büyük zararlarını da bölge insanı çekmekte, biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenmektedir.

Her iki önemli doğa alanının korunması ve bölge insanının sorunlarının giderilmesi için bir umut ışığı doğdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Dilekçe Komisyonu’nda görev yapan milletvekilleri Aydın ve Muğla Valiliklerine ziyaretlerinden sonra, Bafa Gölü’nü yerinde incelemek üzere alana gelecekler ve vatandaşlarla buluşarak bilgilendirme toplantısı yapacaklar.

Umarız komisyonun hazırlayacağı raporlar bölge insanını sevindirecek, Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın korunmasına katkı yapacak olumlu bir gelişme şeklinde olur.”

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık